Søndag morgen 14.okt. 2018 kunne TV2 fortelle Nyhetene fortelle Norge; lenge før informasjon om China, kriger og sult, at “Emaljefeil er den nye Folkesykdommen“. Allerede i 2007 hadde Tidende en fagartikkel “Dental erosjon. Moderne tannslitasje og ny folkesykdom“.
Oppslaget i TV2 finner du på denne linken
Utdrag:
Tannlege og forsker Ingvild Brusevold har undersøkt mange barn, og bekrefter at emaljefeil har blitt et vanlig syn.
– Vi ser det ganske ofte. Alle som undersøker barn ser emaljefeil rett som det er. Før trodde man kanskje det var karies, men nå vet vi mer om og kan påvise at det er såkalt MIH (mineralforstyrrelser på tennene), sier Brusevold, som er førsteamanuensis ved odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo.
Det er særlig seksårsjeksler og fortennene som har emaljefeil hos barn.
– Når seksårsjekslene og fortennene kommer ut, kan man plutselig oppdage flekker på disse tennene som ikke skyldes hull. Det kan være hvite eller gulbrune flekker over ganske store deler av en tann. Noen ganger er disse tennene så svake at det brekker av biter og det kan være ganske vondt, forteller Brusevold, som jobber ved avdeling for pedodonti.
– Det er mange barn som er plaget med dette, det kan ise og være vondt å spise og børste tennene. Og vi opplever at mange barn og foreldre lurer på hvorfor de har dette, sier hun.
Undersøker 5.000 barn
Man antar at rundt 15 prosent av norske barn har emaljefeil. Nå blir 5.000 åtteåringer i Oslo undersøkt for å se hvor utbredt det er.
De vil også forsøke å finne ut hvorfor disse barna har fått det.
– Vi har satt i gang en stor studie i Oslo for å undersøke alle barn i årskullet 2010 for å se hvor mange som har dette her, sier Brusevold.
Sammen med professor Anne Skaare og førsteamanuensis Tove Wigen ved odontologisk fakultet, er hun ansvarlig for Oslo-undersøkelsen, som går fra 2018 til 2020.
Fra “TANNVERNET” har vi en slik faktaopplysning (Brosjyre):
Tannvernet mih-brosjyre-print