TANNBLOGGEN

20210329 LIVET I RTANNEDAMMEN ENSOM 400X107
Tannbloggen 700x102

En riktig stille Påske…fjærpenn126x150

————————- 29.mars 2021  ————————-

Vi som har hatt religionsundervisning på skolen vet jo at vi nå er inne i den stille uke, men at den skulle bli stille hadde vel ingen av oss trodd…

 

Corona-pandemien har pålagt oss flere råd og forskrifter enn vi klarer å forstå.  (Kunne vært sitat Erna og AP  😎 
Det er ikke lett å orientere seg blant råd og forbud som har det til felles at i Norge skal vi besøke og oppholde oss mindre utenfor hjemmet vårt. Riktig vanskelig er det de steder der besteforeldre kan besøke barn med barnebarn, mens besteforeldre ikke kan ta imot besøk fra barn med barnebarn. Nesten bakvendtland. “Mer alenetid”, som ungdommen sier.

social behaviour 150x115I sum kan det se ut som om vi har endret oppførsel i sosiale sammenhenger: Vi facer og SMS-er mer enn vanlig, vi deltar i webinarer og vi handler mer enn vanlig i nettbutikker. Og det er mange som får ubehagelige opplevelser etter å ha blitt hacket eller lurt til å handle på feil premisser.

Jeg har undret meg over at flere arrangører av webinarer/nettundervisning mener det er ferskvare de skal selge inn. Tidspunktet for publisering passer dessuten sjelden. Da kunne det være velkomment å gjøre opptak på skjermen: Hvis produktet i tillegg er interessant også senere, kan det være fint å kunne redigere opptaket.

Not-documented-not-done 150x115Et annet område er dokumentasjon: Privat og som tannlege besøker vi foreningssider, politiske sider, Facebook, Finn.no – ja hele spekteret av nettsider som påstår både det ene og det andre: Da kan det være verdifullt at du raskt har dokumentert hele innholdet – screenshot/skjermdump – til en fil du selv tar vare på! Det kan brukes til verdifull dokumentasjon fordi mange websider fjerner eller oppdaterer informasjon som er utdatert eller viste seg ikke å være smart å publisere likevel…

webshop tastatur 150x75Dokumentasjons-problematikken møter du også nå går til nettbutikker for å kjøpe små-utstyr og forbruksvarer. Det kan være vanskelig å bestemme om nettbutikken er norsk eller utenlandsk, og du utsettes for seriøse og useriøse leverandører. Skal du klage (og har et sted å klage til :-), må du dokumentere handlinger og påstander.  (Forøvrig er det fint om du tar en titt på artikkelen om nettapotek.)
Forbrukerombudet – som nå ikke lenger eksisterer – hadde i sin tid en liste over useriøse aktører i Norge. Jeg tok screenshot i november 2016, og viser deg denne. For øvrig er det kun deg selv du har å stole på – med hjelp av Forbrukertilsynet – når det gjelder å vurdere e-handelsbutikker. Sider som har merke “Trygg e-handel” og liknende, er – etter min mening- noe du ikke skal ta alvorlig: Nettbutikkene betaler for å presentere seg og være med!  Jeg fatter ikke at det er mulig å slippe unna med et slikt konsept. Kataloghaiene hadde noe liknende…

For dere som handler på utenlandske nettsider: Moms kan være et problem nå som grensen for lovlig,gratis import er fjernet: Når du kjøper en vare risikerer du tillegg for toll og behandling som er mer verd enn selve varen!  Da begrenser det hvor du kan/bør handle. Så vær oppmerksom dersom en utenlandsk nettbutikk begynner å kreve mva av deg: Da skal de ha inngått en avtale med Norge om at de innkasserer avgiften og er oppført i Skatteetatens VOEC-liste: Da slipper du gebyr etc for fortolling i Norge, og varen går rett i postkassen din.

Focus/Tannhjulet hjelper deg, og har enkeltartikler om disse emnene som du kan og bør lese. Reklamefritt og uten agenda: Du finner de under Tannbloggen og ofte på forsiden av Tannhjulet. Vi oppdaterer etter hvert. Så følg med!

Synes du dette er et ork, så anbefaler jeg å spille “Lumosity” – der kan besteforeldre, barn og barnebarn slå seg løs. Eller “Funbridge” om du liker kortspill. Pokemoon er visstnok fremdeles populært, selv etter at Skei Grande ble tatt på fersken.

Markedsplassen TH logo 540x138 farge uten ramme“Markedsplassen” vil ha fine oversikter om hva som er tilgjengelig på brukt/nytt-markedet der selgere og kjøpere er praktiserende tannleger. For brukt utsyr tillater vi også profesjonelle aktører. Se om du finner noe 😉 

Hver sin lyst; jeg ønsker deg en riktig god Påske

 

kaare lommetannlege elipse transp 100x100

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen

Tannlege MNTF, Redaktør

kaare@tannhjulet.no / 90123121

2020 EGET Banner Helfoinfo 200x100
Markedsplassen logo Rød tekst 300x145
Coltene ezgif Tannhjulet
dokumentering 150x100
Bruk av internett, datamaskin og mobiltelefon er utvidet under Corona-pandemien, og det er viktigere å dokumentere kommunikasjon, webinar og netthandel mm. For ikke å glemme datasikkerhet… Artikkelen her er kjemisk fri for reklame-agenda: Men for å hjelpe dere må jeg nevne programmer jeg selv har erfaring med. Det finnes alltid noe tilsvarende… Det første rådet er “ikke jag etter gratisprogrammer”.…
NETTAPOTEK 150x120

Legemiddelverket har egen godkjenningsordning for Nettapotek. Da er det trygt og praktisk.

caspar wolfarth 150x180

16.feb.2021: Den Oslo-baserte tannhelsemyggen Labrida får global distribusjon gjennom Sveits-baserte Straumann Group

el-sparkesykkel 150x120
  Under et Focus-intervju Våren 2015 med min kullkamerat Per Skjelbred sa han «Jo bedre jobb vi gjør med pasienter som er utsatt for vold, jo mindre straff får den som har utført skadene». Det har jeg tenkt på ofte, og da NRK presenterte en sak 8.februar 2021 (en oppfølging av samme sak fra september…
fotos pexels-pixabay-265946 150x130

Du tenker ikke over det, og bruker bilder de finner på internett; på avissider, google, andre nettsider… Men det kan bli dyrt

wbinaricon KM FHI 150x130

Mange og gode webinarer du kan se UTEN å måtte logge inn eller legge igjen. Og de fleste kan du se i ettertid… Virkelig bra!

Leverandorer smittevernutstyr

Tidligere blogger / nyhetsbrev:

Å være oppdatert…fjærpenn126x150

————————- 15.februar 2021  ————————-

Det er spennende, men tar veldig mye tid, å følge med i mediabildet. Jeg refererer etter beste evne det mener er viktig og som kan angå arbeidsdagen vår. Eller som kan gi deg et samtaletema ved lunsjbordet..?

 

elsparkesykkel mann 66x150NRK hadde i september 2020 et oppslag om en el-syklist som kjørte ned en dame i et fotgjengerfelt. Politiet måtte jo se på saken, og fant at en anmeldelse for uaktsom kjøring måtte være grei. Men i februar viste det seg at damen hadde fått alvorlige skader. Da politiet forsto det, så endret de tiltalen til «uaktsom forvoldelse…»; en betydelig skarpere strafferamme. Det synes jeg fortjener en ny oppmerksomhet: Er det slik at gjerningspersoner ikke dømmes etter ugjerningen, men etter skadeomfanget? Eller sagt med kollega Per Skjelbreds ord: «Gjør vi leger en god jobb, er vi samtidig med på å redusere straffen for gjerningsmannen». En tilsvarende sak er nevnt i «Oss tannlege imellom». En debatt om «dagliglivets vold» kan være på sin plass; les artikkelen «Helsepersonells innsats endrer strafferammen i voldssaker»

Enklere forskning i form av artikkel viser at ditt kirurgiske munnbind type II eller IIR blir mer effektiv om du 1) bruker et tøybind over den kirurgiske maske eller 2) knytter båndet rundt ørene istedenfor å bruke elastisiteten i strikken. Er det meg det er noe galt med, eller burde vi spares for dette?

Nei, for mange gjør det til et levebrød av å undertegne artikler som «Forsker». Jeg skal ta dette opp i mars/april, men akkurat nå er det viktig å høre på FHI: De anbefaler at pasienten skal skylle munnen med 1% H2O2 i minst 1 minutt, for deretter spytte ut. Da jeg begynte å lete etter alternativer var det ikke måte på forslag, særlig mange salgsfremstøt der «forskning viser at…». På fakultetet kom man etter vurdering til at man følger FHI: Du kan kjøpe 3% på apoteket og tynne den ut; den er uten stabilisator, eller du kan kjøpe ferdig 1% fra BestDental som har stabilisator og smaker litt bedre. Alternativet er kanskje å gurgle Cognac i ett minutt uten å spytte ut? 😀 Klorhexidin (Corsodyl) dreper IKKE virus. Fin artikkel i Tidende av Skoglund/Vigen.

fyrverkeri 100x132En glad-nyhet er alltid velkommen, og det er at

tannlege Per Christian Prøsch har fått jobben som Fylkestannlege i Oslo!
Vi gratulerer! 

Enda enklere forskning viser at det er mindre sjanse til å bli smittet av Corona på bygda enn i Oslo: Vi har rømt byen, og takken er at vi de siste 2 ukene har hatt gnistrende vær, sol og en gradestokk på 22-25 minusgrader. I dag kom snøen; det laver ned og ser ut til å bli varmere. Fremdeles bikkjekaldt – alt fryser.

2 elghunder

Bortsett fra bikkjene, da: 2 snille elghunder har vi hatt siden Fenni forlot oss.

De er med i kohorten; og ivrige etter å snuse opp saker der andre tier….

 

Følg med på artiklene under her:-)

PS. MENS VI SENDER UT, får vi vite at Straumann Gruop har inngått en av tale med Labrida, der tannlege Caspar Wohlfahrt og Thomas Berthold Grünfeld er hovedaksjonærer. Vi lager artikkel nå.  DET er vel å være oppdatert? 😯

Bekymringsangst…fjærpenn126x150

————————- 29. januar 2021  ————————-

Jeg skrev i siste Tannbloggen 2020:  “Denne gangen fikk mange riktig mye glede av sine bekymringer”.  Etter kort tid ble jeg presentert for diagnosen «bekymringsangst» – og ble litt bekymret for alle de sårbare gruppene: Hadde de bekymring for angst eller angst for bekymringer? Personlig mener jeg at bekymring er mer som en forventning, og da får vel uttrykket en positiv klang? Jeg fant frem til en artikkel fra Modum Bad, der konklusjonen er at «Bekymring er ikke farlig».

Den viktigste bekymringen nå er at alle praktiserende tannleger finner ut at det blir vanskeligere å skaffe tilstrekkelig med smittevernsutstyr! Jeg har forklart dette i artikkelen “Smittevernutstyr Covid-19“, men skal ta en kortversjon her:

covid munnbind og visirDere fikk en liten pekepinn på markedsmakt da munnbind føk opp realt i pris. Bakgrunnen var først forventet manko, og deretter reell manko. Det viser seg at i Østen er det forholdsvis enkelt å starte munnbindfabrikk. Derfor ble markedet oversvømt av munnbind som ikke tilfredsstilte kravene i vårt miljø. Kombinasjonen useriøs produksjon/mangel på munnbind førte altså til skyhøye priser. Nå er det ikke lenger mangel på munnbind, men både EU og Storbritannia vurderer strengere krav til kvalitet: Derfor vil prisene aldri komme ned på 2019-nivå.

Med engangshansker er det noe ganske annet: Det er vanskelig å produsere kvalitet, og de eksisterende fabrikker klarer ikke på langt nær å produsere nok. Mange flere vil ha hansker, og mange nye oppgaver f.eks. Covid-testing og  vaksinering, krever ytterligere millioner engangshansker.

nitrilhanske 150x64Jeg har hatt mange samtaler med leverandørene våre, og samtlige arbeider hardt for å få pålitelige og forutsigbare leveranser: Det er en nesten umulig oppgave.

Derfor må alle i ren egeninteresse, offentlige eller private, arbeide for å beregne eget forbruk, planlegge for hvert kvartal og ha kontakt med en eller flere leverandører som tror de kan levere. Prisen på hansker endrer seg , i beste fall, hver måned. Så gi et slingringsmonn til leverandøren din: Det kan komme situasjoner der lovte kvanta kommer på auksjon fordi en eller annen rik kunde byr over i pris.

Jeg forventer at dette kan bli tøft. :roll: 

Husk at at aktuelle artikler er organisert under tannbloggen og på forsiden.

PS: Tonne Dental har fått mye positiv oppmerksomhet for sitt “Gule hefte”. Bruksvennlig design, og alle som vil får en epost hver gang det skjer en oppdatering. Flott levert!

 

Vi har forventninger til 2021…fjærpenn126x150

————————- 17. januar 2021  ————————-

 

Corona-viruset er med oss inn i 2021, og “alle” skriver mye på internett og i media: Noe må jo nevnes på Tannhjulet, men jeg har plukket litt utenfor de store og daglige oppslag. Så har du noe å snakke om når vi får anledning til å treffe hverandre igjen :-) Trykk på linken MEDIA-OMTALER CORONA/COVID-19 og les mer om bla. hacking av Legemiddelverket via Norsk Helsenett (det “sikre” dere vet…) Du finner også noe om vaksinelevering og “Vaksinepass”.

Finnes det forresten noen vei ut av Norsk Helsenett? “JA” mener artiklene på Tannhjulet vi har som angår NHN.

 

forsikringsparaply 150x150En pen start på det nye året er å se på de forsikringsavtaler man har i skuffen. Vi lar pensjonsforsikringene ligge, og tar tak i de trivielle forsikringene som er så viktige når uhellet virkelig er ute. Av egen erfaring anbefaler jeg at du ser på Akademikeravtalens A+ Innbo, A+ Reise og A+ Famileulykke: Har du disse 3 samlet er du kanonforsikret for deg og din familie, til en veldig god pris.
Bondelaget (alle kan bli medlem): Medlemskontingenten er mer enn betalt dersom du tegner Vertikal Helseforsikring hos dem. Vertikal følger deg nøye opp og tar problemene dine på alvor. En fantastisk omsorgskoeffisient har i allefall jeg opplevd.
OBOS: De har et “hav” av avtaler, forsikringer og rabatter mange steder. Nyttig og prisgunstig. Jeg skal skrive mer om forsikringer fremover…

Felles for alle rådene i forrige avsnitt er at ingen av firmaene er kontaktet, ingen betaler noe for min tekst: Jeg ønsker at du skal stole på at mine velmente råd. Jeg har ikke noen annen agenda enn å være til hjelp.
Slik har det alltid vært: Både i “Focus” som ikke lenger utgis, og nå på Tannhjulet. Du vil  aldri finne betalte artikler, såkalte editorials. Annonser er tydelige.

 

PrintDet bringer meg over til at Tannlegeforeningen har sett sin anledning til å tråkke på Tonne Dental fordi Tonne har laget en papirutgave av “Gule Hefte”. Reaksjonen på “Oss Tannleger Imellom på FaceBook” indikerer at en trykt utgave av “Gule Heftet” er etterspurt av ganske mange.
I samme anledning: Tannhjulet har oppdatert sin Helfoinformasjon (Øverst til høyre) inkludert SMT-listen med egen, utskrivbar (!) pdf som inkluderer kommentarer.

 

Det ER vanskelig å være praktiserende tannlege når Covid-19 fortsatt er på frifot: I fjor høst kom tabellene som viste at vi er den beste yrkesgruppen til å unngå smitte – og derfor er det trygt hos tannlegen. Kunne det være en prioritert oppgave at NTF, som ansatte en egen Politisk Rådgiver i 2017, burde ha fått det glade budskap ut til Media?

Husk at at aktuelle artikler er organisert under tannbloggen og på Forsiden.

God lesing!

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn