TANNBLOGGEN

Mallards sitting on an ice floe on lake Michigan
Tannbloggen 700x102

fjærpenn126x150Godt Nytt År 2022 ————————- 8. januar 2022  ————————-

Så kom Covid og mutantene over oss igjen…

Motkommende tog 123RF 88104467_s BW 50x50

Lyset vi så i tunnellen viste seg å være et motkommende tog.

Jeg satt klistret til TV en kveld før jul da Regjeringen publiserte sine nye Corona-forordninger. Media var tilstede, og det første spørsmålet var om Regjerningen ville ta selvkritikk for tidligere dårlige løsninger! Jeg må jo si at jeg synes det er trist at de som skal bruke alle sine ressurser på å finne løsninger sammen og for oss, må bruke mengder av tid til å forsvare seg mot politikere og media som kritiserer “for sent og for lite”.  Det er i allefall destruktivt å forsøke å bryte ned hverandre som faktisk sitter i samme båt.

20220107 se fremover BW 100x50

 

“Se fremover” – fordi det er dit vi skal !

Men jeg tror ikke jeg skal ta toget dit: Motkommende VY tog 123RF BW 200x200Jeg har opplevd hvordan det statseide VY behandler oss når vi følger anbefalinger og regler. Særlig de som er  67 år eller eldre, uføretrygdede eller ledsager for personer med nedsatt funksjonsevne: De kan kjøpe Honnørbillett. Men hos VY er Honnørbillett kategorisert som  “Lavprisbillett”. Og når du avbestiller fordi myndighetene har erklært smittetopp og pandemi, og du eksempelvis ikke synes det er smart å kjøre lange strekninger i et lukket, oftest fullsatt tog – da får du 100% avslag på refusjon av billetter.  “Ta bilen” …
Da er det hyggeligere å oppleve hvordan Norwegian tar seg av sine kunder: Avbestilling av lavprisbillett på Norwegian-flyet til Bergen og Vestlandsmøtet (som ble avlyst grunnet Corona), ga 100% tilbakebetaling!

Og det ikke bare Covid som muterer:  I forrige Tannbloggen presenterte vi en Bildegribb som gjør forretning av å  legge ut enkle, dagligdagse bilder på Internett, uten mulighet for vanlige folk å finne ut om noen påberoper seg opphavsrett til bildet. Med dette bakteppet bruker vanlige folk å dele slike bilder. Robin Lund kom i etterkant og krevde store summer for et enkelt bilde eller en enkelt oppsats med jule-hilsen eller annen tekst. NÅ har vi etablert en større gruppe som skal få slutt på Bildegribben. Sammen er vi sterke og har kunnskap og ideer. Mer i neste Tannblogg; men ta kontakt om du er rammet.

En elendighet kommer sjelden alene: Vi har nå den høyeste strømprisen noensinne!  Tannhelsesekretær (!) Anita Bjørnevig Knutsen sa det enkelt i NRK-Debatten: “Gi oss tilbake det dere har tatt fra oss“! Flott sagt: For hva betyr ekstreme strømpriser for næringsdrivende generelt og tannleger spesielt? For vi får ingen refusjon – og ikke er det mye å spare heller: Prøv deg med ved på venteværelset (men ved er blitt dyrt), gassturbin eller trådbor er heller ikke aktuelt. Nei, her kommer det nok en ekstrautgift på linje med covid-hygiene og andre kostbare regimer som havner hos sluttbrukeren. Lønnsoppgjøret blir kanskje ikke vårens vakreste eventyr denne gang?


Støre understreket i en tale jan/feb 2018 at strøm og vannkraft tilhører folket! Det var saftige ord som ble brukt. S
ærlig fordi Støre nå mener noe annet!

Videoen av Støres tale ble slettet i romjulen 2021, men Tannhjulet har vært ute en vinternatt før:

Støre portrett 139x15022.desember 2021 kopierte vi hele talen ned til egen PC:
Du finner den på artikkelen nedenfor.
Link: “STØREs tale om strømpriser 2018

Å glemme er én ting. Å slette et historisk dokument er noe annet?

HELFO:
2022 gule Hefte Tonne 150x90I fjor fikk Tonne Dental irettesettelse fra en forening som burde være sjeleglad fordi Tonne publiserte en trykksak den vanlige (!) tannlege har savnet: “Det gule Heftet” i trykket versjon kommer også i år!  Send melding til post@tonnedental.no, eller besøk hjemmesiden. I neste Tannbloggen skal vi se hva Helfo tillater seg av kontroller og sanksjoner: Vi trenger innspill!

2022 blir hva vi gjør det til….

kaare lommetannlege elipse transp 100x100

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen

Tannlege MNTF, Redaktør

kaare@tannhjulet.no / 90123121

Samleside corona covid informasjon banner
Støre portrett 139x150

Denne artikkelen handler om politikere: I dette tilfellet Arbeiderpartiet som sletter websider og uttalelser som de i ettertid angrer på: Er dette sensur eller et angrep på ytringsfrihet? Demokrati?

Azento box enkel 150x100

Azento fra Dentsply Sirona kan være enkel løsning på et komplisert problem: En komplett pakke for å ferdiggjøre et ett-tannsimplantat.

Collection of various gold vintage frames isolated on white

Her er dokumentert markedspris på bilder vi i god tro deler på Internett. Enkle, vanlige bilder finner vi i proffesjonelle bildedatabaser, til en svært hyggelig pris. 25802

Vulture characters and its silhouette on white background illustration

Nå er de første høye krav om betaling for bilder man finner på Internett kommet til tannlegene. De kravene vi har fått se, er useriøse og basert på spekulativt grunnlag. Vi har undersøkt grundig, også ved dyktig advokat: Avvis kravet! (25668)

dokumentering 150x100
Bruk av internett, datamaskin og mobiltelefon er utvidet under Corona-pandemien, og det er viktigere å dokumentere kommunikasjon, webinar og netthandel mm. For ikke å glemme datasikkerhet… Artikkelen her er kjemisk fri for reklame-agenda: Men for å hjelpe dere må jeg nevne programmer jeg selv har erfaring med. Det finnes alltid noe tilsvarende… Det første rådet er “ikke jag etter gratisprogrammer”.…
NETTAPOTEK 150x120

Legemiddelverket har egen godkjenningsordning for Nettapotek. Da er det trygt og praktisk.

Artikkel fra februar 2021:
 SMITTEVERNUTSTYR  på  tannlegekontoret 

Tidligere blogger / nyhetsbrev:

Sommeren er tid for haier og gribber…fjærpenn126x150

————————- 12.august 2021  ————————-

Telefonselgere og kataloghaier er bare småtteri mot gribbene som sender faktura for bildebruk på Internett. 

Vi hadde ikke mer enn publisert artikkelen “Bruke bilder du finner på internett? så tikker det inn eksempler på fantasifulle og kreative fakturakrav for selv de enkleste bilder. Her er historien:

I juni i år fikk jeg en henvendelse fra en kollega som i april 2019 på Facebook ville poste en påskehilsen til sine pasienter. Hun fant et enkelt påskekyllingbilde med “God Påske” på. Hun fant ingen referanse til noen som krevde eierskap til bildet, og regnet med at hun kunne dele bildet videre. Facebook er jo for å dele, ikke sant?  Etter en omtale i “Oss tannleger imellom” fikk jeg henvendelse fra andre kolleger som hadde opplevd det samme; én kollega for 2 bilder; ca kr 24.000. Fordi jeg vet at denne type bilde koster 50-100 kroner hos bildedatabasene, og jeg vet at vellykket svindel avler mer svindel, så ville jeg se på saken:  

Vår førstnevnte kollega skrev et rop om hjelp til Tannlegeforeningen. Hun fikk svar fra juridisk konsulent at hun bare måtte betale, be om unnskyldning og forsøke å prute på prisen. Intet engasjement; ingen hjelp.

Da må vel Focus engasjere seg for å forsvare de kolleger som har fått slike krav?

Pr. 12. august 2021 har vi konsultert vår advokat. Vi har kontaktet personer og firma som har et gjennomtenkt forhold til situasjonen vår kollega (og flere andre).

TTT- Ting tar tid; og vi har et svar: Ikke betal fakturaen fra Robin Lund. Avvis kravet skriftlig, og henvis til Tannhjulet v/ Kaare Mathiesen.

LES denne artikkelen:

Vulture characters and its silhouette on white background illustration “Bildegribbene” har landet! - Nå er de første høye krav om betaling for bilder man finner på Internett kommet til tannlegene. De kravene vi har fått se, er useriøse og basert på spekulativt grunnlag. Vi har undersøkt grundig, også ved dyktig advokat: Avvis kravet! (25668)

 

Er det flere der ute som har fått fakturakrav?
Vi kan stå sammen og avvise kravet: 
Tannhjulet hjelper deg, og har taushetsplikt.

Kontakt oss også om du har tips som kan ha betydning i saken.

Annet:

  • Vi har funnet – etter vår mening – en faglig tannrelatert godbit i Tidsskriftet for Leger. Du finner den på Tannhjulets forside  😉 
  • I forbindelse med bildebruk: Vi har skrevet et varsel om dokumentasjon på Internett. Les artikkelen og kom gjerne med spørsmål/innspill. Jeg tror det er viktig at du behersker teknikken…

Fortsatt god sommer; det er enda noen dager til skolen starter :-)

En riktig stille Påske…fjærpenn126x150

————————- 29.mars 2021  ————————-

Vi som har hatt religionsundervisning på skolen vet jo at vi nå er inne i den stille uke, men at den skulle bli stille hadde vel ingen av oss trodd…

 

Corona-pandemien har pålagt oss flere råd og forskrifter enn vi klarer å forstå.  (Kunne vært sitat Erna og AP  😎 
Det er ikke lett å orientere seg blant råd og forbud som har det til felles at i Norge skal vi besøke og oppholde oss mindre utenfor hjemmet vårt. Riktig vanskelig er det de steder der besteforeldre kan besøke barn med barnebarn, mens besteforeldre ikke kan ta imot besøk fra barn med barnebarn. Nesten bakvendtland. “Mer alenetid”, som ungdommen sier.

social behaviour 150x115I sum kan det se ut som om vi har endret oppførsel i sosiale sammenhenger: Vi facer og SMS-er mer enn vanlig, vi deltar i webinarer og vi handler mer enn vanlig i nettbutikker. Og det er mange som får ubehagelige opplevelser etter å ha blitt hacket eller lurt til å handle på feil premisser.

Jeg har undret meg over at flere arrangører av webinarer/nettundervisning mener det er ferskvare de skal selge inn. Tidspunktet for publisering passer dessuten sjelden. Da kunne det være velkomment å gjøre opptak på skjermen: Hvis produktet i tillegg er interessant også senere, kan det være fint å kunne redigere opptaket.

Not-documented-not-done 150x115Et annet område er dokumentasjon: Privat og som tannlege besøker vi foreningssider, politiske sider, Facebook, Finn.no – ja hele spekteret av nettsider som påstår både det ene og det andre: Da kan det være verdifullt at du raskt har dokumentert hele innholdet – screenshot/skjermdump – til en fil du selv tar vare på! Det kan brukes til verdifull dokumentasjon fordi mange websider fjerner eller oppdaterer informasjon som er utdatert eller viste seg ikke å være smart å publisere likevel…

webshop tastatur 150x75Dokumentasjons-problematikken møter du også nå går til nettbutikker for å kjøpe små-utstyr og forbruksvarer. Det kan være vanskelig å bestemme om nettbutikken er norsk eller utenlandsk, og du utsettes for seriøse og useriøse leverandører. Skal du klage (og har et sted å klage til :-), må du dokumentere handlinger og påstander.  (Forøvrig er det fint om du tar en titt på artikkelen om nettapotek.)
Forbrukerombudet – som nå ikke lenger eksisterer – hadde i sin tid en liste over useriøse aktører i Norge. Jeg tok screenshot i november 2016, og viser deg denne. For øvrig er det kun deg selv du har å stole på – med hjelp av Forbrukertilsynet – når det gjelder å vurdere e-handelsbutikker. Sider som har merke “Trygg e-handel” og liknende, er – etter min mening- noe du ikke skal ta alvorlig: Nettbutikkene betaler for å presentere seg og være med!  Jeg fatter ikke at det er mulig å slippe unna med et slikt konsept. Kataloghaiene hadde noe liknende…

For dere som handler på utenlandske nettsider: Moms kan være et problem nå som grensen for lovlig,gratis import er fjernet: Når du kjøper en vare risikerer du tillegg for toll og behandling som er mer verd enn selve varen!  Da begrenser det hvor du kan/bør handle. Så vær oppmerksom dersom en utenlandsk nettbutikk begynner å kreve mva av deg: Da skal de ha inngått en avtale med Norge om at de innkasserer avgiften og er oppført i Skatteetatens VOEC-liste: Da slipper du gebyr etc for fortolling i Norge, og varen går rett i postkassen din.

Focus/Tannhjulet hjelper deg, og har enkeltartikler om disse emnene som du kan og bør lese. Reklamefritt og uten agenda: Du finner de under Tannbloggen og ofte på forsiden av Tannhjulet. Vi oppdaterer etter hvert. Så følg med!

Synes du dette er et ork, så anbefaler jeg å spille “Lumosity” – der kan besteforeldre, barn og barnebarn slå seg løs. Eller “Funbridge” om du liker kortspill. Pokemoon er visstnok fremdeles populært, selv etter at Skei Grande ble tatt på fersken.

Markedsplassen TH logo 540x138 farge uten ramme“Markedsplassen” vil ha fine oversikter om hva som er tilgjengelig på brukt/nytt-markedet der selgere og kjøpere er praktiserende tannleger. For brukt utsyr tillater vi også profesjonelle aktører. Se om du finner noe 😉 

Hver sin lyst; jeg ønsker deg en riktig god Påske

 

Å være oppdatert…fjærpenn126x150

————————- 15.februar 2021  ————————-

Det er spennende, men tar veldig mye tid, å følge med i mediabildet. Jeg refererer etter beste evne det mener er viktig og som kan angå arbeidsdagen vår. Eller som kan gi deg et samtaletema ved lunsjbordet..?

 

elsparkesykkel mann 66x150NRK hadde i september 2020 et oppslag om en el-syklist som kjørte ned en dame i et fotgjengerfelt. Politiet måtte jo se på saken, og fant at en anmeldelse for uaktsom kjøring måtte være grei. Men i februar viste det seg at damen hadde fått alvorlige skader. Da politiet forsto det, så endret de tiltalen til «uaktsom forvoldelse…»; en betydelig skarpere strafferamme. Det synes jeg fortjener en ny oppmerksomhet: Er det slik at gjerningspersoner ikke dømmes etter ugjerningen, men etter skadeomfanget? Eller sagt med kollega Per Skjelbreds ord: «Gjør vi leger en god jobb, er vi samtidig med på å redusere straffen for gjerningsmannen». En tilsvarende sak er nevnt i «Oss tannlege imellom». En debatt om «dagliglivets vold» kan være på sin plass; les artikkelen «Helsepersonells innsats endrer strafferammen i voldssaker»

Enklere forskning i form av artikkel viser at ditt kirurgiske munnbind type II eller IIR blir mer effektiv om du 1) bruker et tøybind over den kirurgiske maske eller 2) knytter båndet rundt ørene istedenfor å bruke elastisiteten i strikken. Er det meg det er noe galt med, eller burde vi spares for dette?

Nei, for mange gjør det til et levebrød av å undertegne artikler som «Forsker». Jeg skal ta dette opp i mars/april, men akkurat nå er det viktig å høre på FHI: De anbefaler at pasienten skal skylle munnen med 1% H2O2 i minst 1 minutt, for deretter spytte ut. Da jeg begynte å lete etter alternativer var det ikke måte på forslag, særlig mange salgsfremstøt der «forskning viser at…». På fakultetet kom man etter vurdering til at man følger FHI: Du kan kjøpe 3% på apoteket og tynne den ut; den er uten stabilisator, eller du kan kjøpe ferdig 1% fra BestDental som har stabilisator og smaker litt bedre. Alternativet er kanskje å gurgle Cognac i ett minutt uten å spytte ut? 😀 Klorhexidin (Corsodyl) dreper IKKE virus. Fin artikkel i Tidende av Skoglund/Vigen.

fyrverkeri 100x132En glad-nyhet er alltid velkommen, og det er at

tannlege Per Christian Prøsch har fått jobben som Fylkestannlege i Oslo!
Vi gratulerer! 

Enda enklere forskning viser at det er mindre sjanse til å bli smittet av Corona på bygda enn i Oslo: Vi har rømt byen, og takken er at vi de siste 2 ukene har hatt gnistrende vær, sol og en gradestokk på 22-25 minusgrader. I dag kom snøen; det laver ned og ser ut til å bli varmere. Fremdeles bikkjekaldt – alt fryser.

2 elghunder

Bortsett fra bikkjene, da: 2 snille elghunder har vi hatt siden Fenni forlot oss.

De er med i kohorten; og ivrige etter å snuse opp saker der andre tier….

 

Følg med på artiklene under her:-)

PS. MENS VI SENDER UT, får vi vite at Straumann Gruop har inngått en av tale med Labrida, der tannlege Caspar Wohlfahrt og Thomas Berthold Grünfeld er hovedaksjonærer. Vi lager artikkel nå.  DET er vel å være oppdatert? 😯

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn