20190101 GC LightPro -topp

TANNBLOGGEN

20200116 FRA LIVET I DANNEDAMMEN 400
Tannbloggen 700x102

Nyttårsløfter eller nyttårsønsker?

————————-15.  januar 2020————————-

Vi har en god tradisjon i å ønske hverandre et godt nytt år: I godt lag – og på sosiale medier – forteller vi om hva vi skal gjøre (bedre) neste år. Erfaring viser at dette som oftest er ønsker; “Nyttårsønsker”.  Eller gode forsetter om man vil…

De mer sikre handlinger vi ønsker å gjøre, kaller vi “Nyttårsløfter”:

 

Fremtidsfullmakt er et av mine nyttårsforsetter, og er ett av de tema jeg skal gjøre mye for å informere om. Erfaringsmessig er Fremtidsfullmakt noe alle burde etablere; det er aldri for tidlig. Vi skal skrive grundig om det i Focus, men allerede nå finner du en artikkel her slik at du kan forberede deg.

Er vi eller blir vi for mange tannleger? Viktig for deg og for de som kommer etter oss: Vestlandsmøtet 17. januar 2020 har avsatt 2 timer til debatt “Utdannes det for mange tannleger”. Focus er på plass og vil sende referat så fort som mulig.

HELFO for dummies 200x285

 

HELFO og “Det gule heftet” blir vi aldri helt kloke på, og Inger-Lise skal være med som kursholder både på januarkurs og i Buskerud TF. Focus formidler så godt vi kan, og Tannhjulet har samlet all informasjon: Opp til høyre på tannhjulet.no finner du banneret som skal være tilgjengelig hele året. Informasjonsskrivet til leger finner du også der. Og alt som før var i “Det gule heftet”. Og SMT-lista på forhåpentlig forståelig og søkbart vis. 

 

Men vi nyttårsønsker å gjøre så mye mer!!

 

“God bedring”, ønsker barna våre.

Men Tannhjulet og Tannbloggen ønsker dere alle et riktig godt og fredfullt Nytt År.

 

Vil du legge inn en kommentar? Klikk her

kaare lommetannlege elipse transp 100x100

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen

Tannlege MNTF, Redaktør

kaare@tannhjulet.no / 90123121

HVA MA TANNLEGEN VITE OM 300x100
Motekal og referat med pil 300x100
Banner storytel gratis proveabonnement 300x100
Paragraf-lovbok 200x123

Ny Høyesterettsdom 11.12.2019: Sykmeldingen er kun en sakkyndig uttalelse til en søknad om sykepenger, og Nav har full rett til å overprøve den. Høyesterettsdommen 10.12.2018 “En som er sykmeldt av legen er ikke nødvendigvis syk i lovens forstand – og dermed har rett til sykepenger.

fremtidsfullmakt 150x150

Eller mye mer presist: “Det er aldri for tidlig å skrive Fremtidsfullmakt”

gule heftet 2020 ioll 135x150

“Folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25 – Undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom og skade” er det korrekte navnet på det vi kalte “Det gule heftet”, og er et “Rundskriv” fra Helsedirektoratet.

TANNKLINIKK-KJEDENE 200

Det siste er at den svenske kTannklinikk-kjeden OralCare AB har overtatt Tannhelsesenteret Bergrådvn. i Oslo

videofront_crop 150x140

Bridgepoint Capital Developement er den nye hovedeier som har kjøpt aksjene til Serendipity. ORIS melder til sine ansatte at de vil ha samme mål som før, med mål om å bli Norges faglig sterkeste tannhelsekjede. Se video her

Tannmenn 150x133

Redaktørens leder i Tidende nr 9/2019 “Det går an å bli noe annet enn tannlege” oppfattet vi som noen fine betraktninger om det å ikke nødvendigvis MÅTTE bli tannlege. Det neste nr. 10 med President-korreksen “Klart du skal bli tannlege!”, er spesielt.

Tidligere blogger / nyhetsbrev:

Hvor mye faglig oppdatering orker vi?

————————-22. desember 2019————————-

Nå har den største aksjeposten i ORIS skiftet eiere – til utlandet ved Bridgepoint Capital Development. I melding til de ansatte fokuseres det på at man nå samler inn krefter for å satse stort på faglig kompetanse, og vil bygge ut sitt “Oris Academy“.

Colosseum-kjeden har hatt sitt “Colosseum Academy” i lengre tid. Ved en intern rokkering er én person dedikert til oppgaven med  å sørge for faglige mål  og spisskompetanse både innenlands og utenlands  i et stort og moderne kurslokale på Majorstua.

Tannfeen; også en dental klinikk-kjede, er på hugget med å skulle utvide til rundt 10 klinikker i 2020, og søker allerede etter egen fagperson som skal sikre det faglige innhold.

Parallellt med dette har vi alle produsenter og leverandører som tilbyr kurs og omfattende etterutdanning innen de forskjellige disipliner; endo, implantatbehandling, reguleringsskinner mm.

julenissen skolebenken 200x190Hvor står Tannlegeforeningen i dette?
Klinikk-kjedeansatte går på egne kurs. Den offentlige tannhelsetjenesten arrangerer sine kurs. Om flere leverandører blir rausere med kurstilbudene, blir ikke saken bedre.
Hovedstyret fikk på Representantskapet i år gjennomslag for senkede kurskrav, til færre kurstimer og kortere intervaller. Augustkursene forsvant og det ryktes at januarkusrene har mindre påmelding. Holmenkollesynposiet er  (forløpig?) en vinner. Kan det ende med at flere føler medlemsavgiften i NTF unødvendig etter hvert? Kostbar blir den ihvertfall når du er kontraktør.

Kan praksisen med å godkjenne ulike leverandørkurs ha vært spiker’n i kisten?

Står vi i fare for kurstilbud som er for omfattende, i en konkurranse der NTF “gir opp”?


Vi får forresten en ny dental klinikk-kjede i januar: Da åpner BLID AS (Askeladden.co – OBS at det er .co) klinikk på Grünerløkka. Samme firma som hadde frisør-suksessen Cutters.

Til slutt: Vil tannleger føle seg slik mange pasienter nok føler det når gamletannlegen har solgt pasientporteføljen?  LIC Scadenta har kjøpt kundeporteføljen, pluss noen eksklusive agenturer, av Dentatec AS. Det er hverken galt eller ufornuftig, men jeg vil mer enn gjerne ha kommentar på reaksjonen når LIC Scadenta ringer DEG, og forteller at du som kunde er solgt til DEM. :-)

Focus, Tannhjulet.no og Tannbloggen ønsker deg og dine 

“En riktig God Jul og et fredelig Nytt År”

JULENISSE LIGGe 600X47

Er det beste å bli tannlege?

————————-13. desember 2019————————-

 

Tannhelsetjenestens arbeidsmarked engasjerer alltid.

Redaktørens leder i Tidende nr 9/2019 “Det går an å bli noe annet enn tannlege” ble oppfattet av undertegnede som noen fine betraktninger om det å ikke nødvendigvis MÅTTE bli tannlege.
Det neste nr. 10 med President-innlegget “Klart du skal bli tannlege!” er spesielt på flere måter. Interessant å sammenligne de to innleggene:

Du finner pdf-bilder av innleggene i Tidende ved å trykke på denne linken

Presidenten mener at det er mange andre oppgaver tannleger kan ta fatt på. Tja, det kan muligens være et ” marked” for blodtrykksmåling, diabeteskontroll og flere spennende legelignende oppgaver.

For meg reiser det flere spørsmål: Ta den minst kommersielle delen først: Ved funn- hva så? Skal man henvise legen for videre utredning- og sannsynligvis ny kontroll av samme funn? Dobbelt arbeid, muligens også dobbel kostnad, minst. For tannlegen vil måtte inngå avtaler om honorar og oppgjør. Man glemmer kanskje også at KI (kunstig intelligens) er på full fart inn, og blodtrykk kan enkelt måles på Super’n?  Selvsagt har vi mange tannhelsefaglige oppgaver å løse, odontofobe, utsatte grupper, økonomiske dårlig stilte, institusjons- og sykehuspasienter. Sikkert mange flere også.
Men NTF må ta innover seg at de fleste i disse kategoriene svært sjelden har mulighet til å betale eller komme seg til privat tannlege ei heller betale av egen lomme. Så lenge det offentlige ikke tar et større økonomisk ansvar enten via trygden, kompetansesentrene eller flere offentlige ansatte, er det sannsynligvis utopi å anta at dagens tannleger skal ha nok til å å fylle dagene med nødvendig tannlegeri, iallefall i større byer.

Presidenten hevder at disse bekymringene i stor del kommer fra det sentrale Oslo. Det er helt sikkert områder i landet hvor private kan slå seg ned og ha mer enn nok å gjøre. Men slik sammensetningen av unge studenter er, vil både kjønn og etnisitet neppe tilsi at mange er interessert i rypejakt på Finnmarksvidda som aktivum for arbeidssted.

Altså heier vi på redaktørens leder inntil myndighetene prioriterer de nevnte grupper med tannhelsehjelp i form av friske penger.

 

I denne settingen synes jeg KI; Kunstig Intelligens, er uhyre spennende.  KI invaderer helsetjenesten generelt; sykehus og spesialister spesielt. Tidspunktet for når KI rammer tannhelsen med full kraft, er trolig bare et prioriterings- og økonomispørsmål. Se artikkel nedenfor.

21 tanker for det 21 århundre HARARI BOK 10gr 200x250Jeg leser ikke mye, men konemor befalte å lese Harari: “21 tanker for det 21.århundre”. Den er besettende, skremmende og tankevekkende. Er Kunstig Intelligens “frihet”? Hva gjør KI med oss, hvor ender vi? Samt mye, mye mer…

Men nå er det juletid- og lesetid. Og i pakt med tiden er analoge papirutgaver “ut”, og mobil/PC lar deg lese eller lytte til boken. En kontakt til  storytel logo 54x30, som tydeligvis er vant til å lytte (!) gjorde at Frida kontaktet tilbake, og vipps fikk vi ta del i en kampanje med uforpliktende gratis prøveperiode i 30 dager. Se nedenfor.

Da er vel julen reddet?

Og med det ønsker jeg dere en riktig god førjulstid – og julaften dersom dere ikke får nytt brev innen den tid:-)

PS: Siden det er fredag den trettende, ville jeg ikke skremme tidlig på dagen.
Vil du vite mer om fredag 13.? Klikk her :-)

 

Vil du gi en KOMMENTAR? Det gjør du her

Vi finner oss jo i det meste?

————————-27.november 2019————————-

 

Høsten er jakttid. I påsken døde min trofaste hund “Fenni” av alderdom: Jeg gråt mye; det er merkelig hvordan man blir glad i sine firbente venner – jeg savner henne ofte.

IMG_2836Til alt hell har jeg barnebarnet “Dina”. Starten av jakten gikk temmelig dårlig, og savnet etter Fenni ble ikke mindre.  Men etterhvert har Dina tatt ansvar, og blir bedre og bedre elghund.
Årets jakt er merkelig: Hovedmålet er jo elg. Men stadig vekk ble vi “forstyrret” av hjort som kom mer frem, som tok oppmerksomheten til Dina – og som gjorde at det er jaget mer hjort enn elg.

Og slik har jeg det i Tannedammen også: Det er større artikler jeg arbeider med, men stadig vekk glimter det til med “ting som haster i nuet”.  Og derfor er dt jaktet mer på “småting” enn de tyngre saker:
For et par uker siden snappet jeg opp en melding på “Oss tannleger imellom” om at noen depoter både skriftlig og muntlig forsøker å lure våre kolleger og arbeidsgivere til å kjøpe tjenester vi ikke trenger. En kollega fikk tilbud om konvertering av Digora bildedatabase til den nette sum av kr. 35.000, samt årlig avgift kr. 5000 (trolig pr. arbeidsstasjon). Jeg skrev om det samme i et 2017 Nyhetsbrev: Denne gangen er svindelforsøket godt dokumentérbart; kolleger som har gått i garnet bør kunne kreve pengene tilbake. Se artikkelen nedenfor.

Jeg fikk også tips om at den siste oppdateringen til OPUS har så mange feil/bugs at man har måttet avinstallere oppdateringen. Dersom man har mange arbeidsstasjoner blir dette ofte en kostbar affære med ekstern kompetanse for å oppdatere. Da er det vel legitimt å spørre hvem som skal betale tannklinikken for alt ekstra arbeidet? Og hvem skal fronte tannlegenes krav? Eller avfeies slike krav med at “shit happens” og at “dette er en del av risikosport ved å ha egen praksis?  Noen som har erfaring?

Høstmørket har en egen sjarm. Med snø blir det lyst og vakkert. Og glatt.

Men “Tannhjulet” har pigger; vi finner fram…

 

Vil du gi en KOMMENTAR? Det gjør du her

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn