20190101 GC LightPro -topp

TANNBLOGGEN

20200116 FRA LIVET I DANNEDAMMEN 400
Tannbloggen 700x102

Vårt siste “Focus” toppes med Digora-seier

————————-28.  februar 2020————————-

Tusen takk for alle tilbakemeldinger og hyggelige kommentarer som respons på at “Focus” i trykt versjon nå er historie…

At vi har korrekt epostadresse, mobilnummer og postadresse vil bety mye for vår kontakt mot og informasjon til deg. Veldig ofte er bare én av de nevnte adresser riktig, og da vil vi ved returer likevel kunne finne fram slik at informasjon kan nå deg.

 

Musefelle tannlegemann 192x172Vi ble i går tipset om en større artikkel på Dental Sør sin hjemmeside: Dental Sør, som fikk rettighetene til Digora i 2017, forteller på sin nettside at “de ikke visste” om Digora-programmet ville fungere etter 1.1.2020, og at de ikke hadde fått svar fra KaVo før desember 2019. Men nå er det slik at vi har en epost fra Dental Sør, datert mai 2018 om at Dental Sør hadde vært i kontakt med KaVo. Allerede da fortalte Dental Sør at Digora ville slutte å virke, så tannlegene “måtte” oppgradere eller skifte program!  

Vi tar Dental Sør sine innrømmelser som bekreftelse på at det vi har fortalt og advart om siden 2017 er sant:
Digora fungerte da, fungerer nå og vil fungere videre! Samme budskap har vi utrettelig formidlet gjennom “Focus”, Tannhjulet og Tannbloggen.

Dental Sør forteller også historien om Dental Digitals konkurs i 2015, da Dental Digitals leder snøt og bedro alle han kunne for å redde sitt eget skinn. I forkant betalte forresten Dental Digital så mye penger til Dental Sør sine eiere at det godt kan ha vært en medvirkende årsak til konkursen. “Høk over høk”, kan man si?

Dental Sør har med sine innrømmelser sannsynliggjort at tannlegene med overlegg blir forledet til å endre programvare eller kjøpe ny programvare med nye betingelser.
Kan det være på tide at mange tannleger vil kreve penger tilbake, og installasjoner omgjort? Og det gjelder ikke bare tjenester og produkter levert av Dental Sør. Det kan være betydelige beløp å spare for Den offentlige Tannhelsetjenesten, tannklinikk-kjeder og for uavhengige, privatpraktiserende tannleger.

 

Nedenfor her finner du en artikel “Focus og Tannhjulet har snakket sant om Digora hele tiden…” med kopi av  Dental Sør sin nettside i går, samt noen fakta om lisenser, oppgradering og ny-installasjoner.

kaare lommetannlege elipse transp 100x100

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen

Tannlege MNTF, Redaktør

kaare@tannhjulet.no / 90123121

HVA MA TANNLEGEN VITE OM 300x100
Motekal og referat med pil 300x100
Banner storytel gratis proveabonnement 300x100
Musefelle tannlegemann 150x132

27. februar fant vi en innrømmelse på Dental Sør sine nettsider: De har feilinformert tannlegene om Digora-programmet; hele tiden.

2020FTV FORSIDEN 150x212 10gr W

Denne utgaven regner jeg som den aller siste vi utgir: Alle tannleger som har fått Focus i posten, har fått god informasjon om dette. Nå går vi digitalt…

Paragraf-lovbok 200x123

Ny Høyesterettsdom 11.12.2019: Sykmeldingen er kun en sakkyndig uttalelse til en søknad om sykepenger, og Nav har full rett til å overprøve den. Høyesterettsdommen 10.12.2018 “En som er sykmeldt av legen er ikke nødvendigvis syk i lovens forstand – og dermed har rett til sykepenger.

gule heftet 2020 ioll 135x150

“Folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25 – Undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom og skade” er det korrekte navnet på det vi kalte “Det gule heftet”, og er et “Rundskriv” fra Helsedirektoratet.

TANNKLINIKK-KJEDENE 200

Det siste er at den svenske kTannklinikk-kjeden OralCare AB har overtatt Tannhelsesenteret Bergrådvn. i Oslo

videofront_crop 150x140

Bridgepoint Capital Developement er den nye hovedeier som har kjøpt aksjene til Serendipity. ORIS melder til sine ansatte at de vil ha samme mål som før, med mål om å bli Norges faglig sterkeste tannhelsekjede. Se video her

Tidligere blogger / nyhetsbrev:

Siste trykte publikasjon “Focus” – ever!

————————-11.  februar 2020————————-

I løpet av en drøy uke skal du ha “Focus Vår 2020” i postkassen.
Dette er den siste trykte publikasjonen “Focus” som jeg har planer om å utgi.

Det er selvsagt vemodig , men de fleste ting her i livet har en slutt.

 

2020FTV FORSIDEN 150x212 10gr WInnholdsmessig har jeg valgt å gå mer på fag enn å spissformulere saker vi har rundt oss og som dere er vant med å se i “Focus”: Denne siste utgaven har et bildegalleri over kjeveortopedikasus som skal og kan vurderes i forbindelse med helseministerens utspill om frafall av stønad.
I artikkelen ble det dessverre glemt å gi kjemperos og takk til leder av Kjeveortopediforeningen NKF, Jon Egil Tønnevold Fiane: Han fant mange fine bilder til meg – og til deg: Vi har en unik samling, trykte kjeveortopedikasus – som du må ta vare på.

Komposittkameratene stilte også opp og fant både informasjon og gode bilder til artikkel om store komposittfyllinger i posteriore tenner.

 

Uten at jeg ville innse det, kan det ha vært en belastning at det skulle være det siste “Focus”:
Det skal bli fint å konsentrere seg om Tannhjulet og Tannbloggen. Der kan jeg ta mange saker straks de er aktuelle, og på digitalt vis linke til underliggende informasjon.

Og det er nok å ta av fremover:
De siste par månedene har jeg fått spesielt mange innspill og tips. Særlig om TIPS; det som egentlig skulle være en praksiseierforening. På Vestlandsmøtet diskuterte mange at leder og et styremedlem i dengang  Praksiseierforeningen solgte seg til Oris. Da hastet det veldig med et ekstraordinært årsmøte der man endret både det ene og det andre; særlig vakte navnet TIPS beundring. Når de som foreningen var laget av og for, nå melder seg ut, hvem skal da ta seg av midlene (Rettsfond etc) de vender ryggen til?

Norsk Helsenett er mange tannlegers tvangstrøye. Hva når man ikke får sendt oppgjør til Helfo – og journalleverandøren ikke leverer og skylder på en annen leverandør? Alle sitter stille i det lengste, og alle skylder på alle. Men det er jo slik at leverandørene (også) betaler !  til NHN for å få være i denne sandkassen. Kanskje må NHN fronte alt ansvaret, også det økonomiske?

Så er det Digora, da: Scanneren og program fortsetter å fungere, og vil fortsette med det til tross for skremsler fra enkelte leverandører. Det er også flere som leverer gratis løsninger for dere som har fått angst :-) 

Jeg følger opp med egne artikler om de aktuelle sakene.

Hygg dere med å lese Focus når den kommer. Jeg er spent på om vi får noen tilbakemeldinger og tanker om “Blir vi for mange tannleger?

Du kan kommentere her,
hvis du ikke vil sende kommentar til kaare@tannhjulet.no

Vestlandsmøtet

————————-19.  januar 2020————————-

Vestlandsmøtet er et hyggelig og faglig innholdsrikt møte, der man får anledning til å møte utstillere i rolige former og der man får tid til å snakke med kolleger. Fantastisk også at man erkjenner at lunsjen var mangelfull, for deretter å tilby refusjon til dem som ber om det. Det har vi aldri opplevd! 

Utstillingen var oversiktlig og romslig, men følelsen er at det over alt blir færre utstillere og færre tannleger på utstillinger. Det hjelper kanskje ikke å invitere tannpleiere og hjelpepersonell?
Vi besøkte så og si alle utstillingsstandene, men de store nyheter uteblir. Fremdeles irriterer jeg meg over firma som hevder at de “støttet av tannleger” , “brukes av flest” tannleger eller er “1.klasse”; men det får vi komme tilbake til. Opus var også der, og kommentarer om oppgraderingsversjoner regner jeg med at de fleste av dere vil se etter i Facebook-forumet “Oss tannleger imellom”.
Konklusjonen forøvrig er at det er viktig og hyggelig å møte leverandørene ansikt til ansikt, særlig når settingen er så trivelig og raus med både snacks og kaffe hele tiden.

20200119 Tannbloggen bilde Vestland kartDebatten “Utdannes det for mange tannleger?” var tydeligvis noe mange så fram til med spenning. Det summet av forventning før start.
Prof. Jostein Grytten viste SSB sine data, samt det faktum at SSB ser ut til å konkludere med behov for flere tannleger og tannpleiere. Grytten var meget presis i sin motargumentasjon og mente at vi nå ser et mettet marked i store deler av landet. Antall tannleger som utdannes i Norge har holdt seg stabilt de siste årene, omtrent 120 stk pr år, mens de to siste årene har utenlandske tannleger som har fått autorisasjon vært omtrent 200 pr. år.
Som en tankevekker presenterte Universistetslektor Kjetil Reppen kasus som bar tydelig preg av overbehandling.
Etter disse 2 innledningene startet debatten, ledet av en oppegående Siv Fossåskaret som elegant skar gjennom tåkeprat. Meget bra når vi hadde under 2 timer på hele seansen. Debatten ble likevel litt opphetet, og du skal få mer informasjon i en bred omtale i Focus om 3 uker.

Fagprogrammet startet som vanlig med “påmeldingskurs” torsdag. Vi synes det var svært gode tema, og fremhever tannbesparende restaurering med kompositt, og workshop innen kirurgiske teknikker. Fredag og lørdag harutstilling og løpende, åpne foredrag det tydeligvis var stor interesse for: “Alle” forsvant fra utstillingshallen :-).  Selveste Uriasposten; siste foredrag lørdag, ble uttrykkelig gjort til skamme av Komposittkameratene: Fullt hus på temaet “Vi strekker indikasjonene for direkte restaureringer. Hvor går grensen?”  

For ikke å glemme Festaftenen: Konemor og jeg ble plassert på hvert vårt bord, og fikk ulike impulser. Jeg var så heldig å være bordkavalér til en yngre kollega som hadde et hode det gikk fort rundt i og som i tillegg hadde observasjoner og refleksjoner om mye av det som er viktig. Der lærte jeg mye.

Egentlig så mye at jeg trenger litt tid til å fordøye alt. Til neste “Tannbloggen”!
Ha en fin uke! 

 

Nyttårsløfter eller nyttårsønsker?

————————-15.  januar 2020————————-

Vi har en god tradisjon i å ønske hverandre et godt nytt år: I godt lag – og på sosiale medier – forteller vi om hva vi skal gjøre (bedre) neste år. Erfaring viser at dette som oftest er ønsker; “Nyttårsønsker”.  Eller gode forsetter om man vil…

De mer sikre handlinger vi ønsker å gjøre, kaller vi “Nyttårsløfter”:

 

Fremtidsfullmakt er et av mine nyttårsforsetter, og er ett av de tema jeg skal gjøre mye for å informere om. Erfaringsmessig er Fremtidsfullmakt noe alle burde etablere; det er aldri for tidlig. Vi skal skrive grundig om det i Focus, men allerede nå finner du en artikkel her slik at du kan forberede deg.

Er vi eller blir vi for mange tannleger? Viktig for deg og for de som kommer etter oss: Vestlandsmøtet 17. januar 2020 har avsatt 2 timer til debatt “Utdannes det for mange tannleger”. Focus er på plass og vil sende referat så fort som mulig.

HELFO for dummies 200x285

 

HELFO og “Det gule heftet” blir vi aldri helt kloke på, og Inger-Lise skal være med som kursholder både på januarkurs og i Buskerud TF. Focus formidler så godt vi kan, og Tannhjulet har samlet all informasjon: Opp til høyre på tannhjulet.no finner du banneret som skal være tilgjengelig hele året. Informasjonsskrivet til leger finner du også der. Og alt som før var i “Det gule heftet”. Og SMT-lista på forhåpentlig forståelig og søkbart vis. 

 

Men vi nyttårsønsker å gjøre så mye mer!!

 

“God bedring”, ønsker barna våre.

Men Tannhjulet og Tannbloggen ønsker dere alle et riktig godt og fredfullt Nytt År.

 

Vil du legge inn en kommentar? Klikk her

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn