“Det gule heftet” er et godt etablert navn på det Rundskriv som ble laget som informasjon til bl.a. tannleger, om takster og vilkår for offentlig (HELFO) støtte til tannbehandling. Det er litt uforståelig at ikke myndighetene holder på det gamle navnet – for innholdet i det nye er ganske likt og kan organiseres ganske lik. å forstå. “Det gule heftet” utgis ikke lenger som trykt publikasjon, og finnes kun elektronisk på Helsedirektoratets sider.
Det gamle “Gule heftet” utgis ikke lenger, og hadde disse 3 delene (som nå foreligger elektronisk):
1: Innledende brev fra Departementets med kort informasjon om status og endringer, og med hilsen en ansvarlig saksbehandler. Det siste er borte nå…
2: Folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25 – Undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom og skade: Selve lovteksten der endringer er tatt med
3: Takster som gjelder for angitt år
Den komplette elektroniske informasjonen (tidligere “Gule Heftet”) finner du i deler nedenunder: Del 2 inneholder Rundskrivet “Folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25 – Undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom og skade; med kommentarer og takster gjeldende for 2020”. Det er her departementet i forskrifts form år for år bestemmer hva og hvordan Loven skal fortolkes.
Nytt av året er at HELFO i tillegg til departementets informasjon i Rundskrivet, har laget en egen informasjon til Rundskrivet :-). Det kan gjøre at du må “hoppe” litt; men det er åpenbart godt ment fra Helfo sin side…
HURTIGLINK: Innslagspunkt 4; Skriftlig orientering til legen
Helsedirektoratet har lagt alt ut elektronisk, og linkene gjør det enklere å forholde seg til eventuelle oppdateringer i løpet av året. Særlig takstene er blitt veldig bra og oversiktlilg, og den elektroniske varianten er bedre enn den statiske i utskriftsformat / pdf-format. OBS at på linken i Del 2 og 3 finnes det en link nederst som gir deg mulighet til å lagre lovtekst og takster i pdf-format (og så skrive ut). Vær oppmerksom at kun ett av menyvalgene i venstre kolonne i Del2-linken gjelder tannleger. De resterende er til andre yrkesgrupper.
Del 1 handler om endringer: Tannregulering Endringene gjelder ikke personer som påbegynte behandling før 1.1.2020. For å være påbegynt, må pasienten ha vært gjennom undersøkelser og prøver, og ha mottatt behandlingsplan innen 31.12.2019. I tillegg skal takst 601 være utløst. For tilstander i gruppe c – med minst behov – er det etablert nye vilkår. Det er definert i alt fem undergrupper i gruppe c. For å få rett til stønad, må bittavviket falle inn under vilkårene i en av undergruppene c11-c15. I tillegg må ett av følgende vilkår oppfylles:
For tilstander i gruppe b er vilkårene utvidet for tilstander i gruppe b7. Utvidelsen gjelder kun barn og unge som har påbegynt behandling etter 1.1.2020. Takster
|
I tillegg har NTF Tannlegeforeningen skrevet sine kommentarer:
“Andre endringer i regelverk og takster” Det er gjort presiseringer når det gjelder takstbruk i teksten i rundskrivet under punkt 6b. Til punkt 7c: Det er presisert at det ved agenes av premolarer må være agenesi av 3 eller flere premolarer for at det kan utløses stønad. Her er det likevel viktig å merke seg følgende avklaring fra Helsedirektoratet fra 2014 som NTF først nå har fått kjennskap til: • 2 premolaragenesier gir ikke støtte. Mangler du flere tenner får du støtte. Mangler du bare 1 tann, men dette er en 1-er, 2-er eller 3-er får du støtte. Det er bare ved agenesi av premolarer at innskrenkningen i regelverket er foretatt. Punkt 8c er endret som følge av endringer i statsbudsjettet. Vilkårene er utvidet for tilstander i gruppe b7, og gamle gruppe c4 er fjernet slik at gruppe 8c består av 5 tilstander. Utgiftene dekkes fortsatt med 40% av honorartakst. Det gis ikke stønad til retensjonskontroller for tilstander i gruppe 8c som har påbegynt behandling fra og med 01.01.2020 (takst 607). Vi vil dessuten gjøre oppmerksom på enda en avklaring fra Helsedirektoratet som NTF først nå har blitt gjort kjent med: Spørsmål om takst 1 kan utløses selv om det ikke igangsettes stønadsberettiget behandling: Spesialist kan kreve takst 2 i de tilfeller hvor øvrige vilkår er oppfylt og er ikke betinget av om allmenntannlegen utløser takst 1.”
|