Forskere hevder HOD stoppet forskningsrapport de ikke likte

Denne artikkelen kommer fra Dagens Medisin, se denne linken
Forfatter Lisbeth Nilsen, Publisert: 2016-09-15

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bestilte i fjor en studie på effekten av å nøytrale snusbokser.
Forskere hevder overfor VG at Høie ikke likte resultatene og derfor ikke offentliggjorde rapporten.

VG skriver torsdag at en studie Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) hadde bestilt hos Folkehelseinstituttet (FHI) ifølge forskningsleder og forsker ikke ble offentliggjort.

Forklaringen hevdes å være at funnene gikk på tvers av det helseminister Bent Høie ønsket å finne: At nøytrale snusbokser er mindre attraktive enn originale snusbokser.

Bakgrunnen for studien var å gi kunnskapsunderlag for en strengere tobakkskadelov ved å innføre standardiserte pakninger på tobakksprodukter som snus.

Avisen skriver at få uker før lovproposisjonen ble fremmet fra regjeringen 10. juni, «ble snus-undersøkelsen holdt unna offentligheten».

Avviser påstanden
VGs spørsmål om hvorfor rapporten ikke var inkludert i stortingsproposisjonen, svarer Høie:

– Det er fordi ledelsen i Folkehelseinstituttet mente at den ikke var godt nok kvalitetssikret.

Høie understreker også at det var ledelsen i Folkehelseinstituttet som mente at kvaliteten ikke var god nok til at rapporten kunne offentliggjøres.

Ønsket god kvalitetssikring
Områdedirektør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til VG at FHI ønsket kvalitetssikring.

– I notatet så jeg at det var henvist til en upublisert og foreløpig reanalyse av data fra en tidligere publikasjon, fra SIRUS (innlemmet i FHI fra nyttår) i 2013. Den så ut til å trekke i tvil tidligere publisert forskning fra SIRUS, og jeg tenkte at det er en alvorlig ting om det viser seg at vi ikke står inne for de resultatene som har vært publisert tidligere. Det eventuelt å trekke tilbake publikasjoner er en alvorlig ting. Og det var med på å gjøre at jeg ønsket at vi fikk en god kvalitetssikring, sier Klepp til VG.

Klepp svarer «nei» på om departementet har hatt meninger om offentliggjøring og sier at HOD har stilt spørsmål ved når rapporten kommer og hvordan FHI vurderer rapporten – om de er trygge på resultatene.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn