Ekspert: Sådan bliver it-kriminelle stenrige af hacking

Sådan virker ransomware

  • Wannacry er en form for såkaldt ransomware, der låser filer på din computer og krypterer dem, så du ikke selv kan tilgå dem længere.
  • Krypteres dine filer, forlanges der betaling i bitcoins, for at du igen kan få adgang til din computer.
  • Eksperter advarer mod at betale sig adgang til filerne, da der ikke er nogen garanti for, at man får kontrollen over sin computer tilbage.

Sådan spredes ransomware

  • Ransomware lagrer sig på din computer, enten fordi du klikker på en forkert vedhæftning eller downloader en forkert fil. Derefter holder den noget, du har, som gidsel.
  • Flere firmaer, der specialiserer i cybersikkerhed, siger, at Wannacry udnytter en svaghed i Microsoft, og at Microsoft har lukket den svaghed i marts. Men mange opdaterer ikke deres styresystem, og det betyder, at det kan være nemmere for programmet at få adgang til computere.

Ekspert: Sådan bliver it-kriminelle stenrige af hacking

KILDE Dansk Radio, 13-5-2017

hacker-paa-datamaskin-200x161Dette er “spenning i hverdagen”, og vanvittig spennende lesning. Artikkelen er fra Dansk Radio, dr.dk, og gir et innblikk i hva som skjer på verdensbasis. Helseforetak er svært utsatte, og det hellige “Norsk helsenett” er sikkert ikke noe unntak. Denne artikkelen må du lese….
Vi har konsentrert informasjonen på denne siden, til noen søkbare høydepunkter. I originalartikkelen ligger det mange linker til interessant lesning

Bagmænd slår til, så snart, de ved, der er et sikkerhedshul i organisationers it-systemer. Det var formentlig, da Microsoft lavede en sikkerhedsopdatering, det blev klart for hackere, at de kunne finde et hul i systemet til cyberangreb.

Et eller andet sted sidder der lige nu nogle it-kriminelle med dollartegn i øjnene og gnider sig i hænderne.

Sent i går aftes dansk tid kom det frem, at over 57.000 computere i knap 100 lande er ramt af cyberangreb, heriblandt i det britiske sundhedsvæsen. Og bagmændene afpresser virksomheder og organisationer et beløb svarende til mellem 2.000 og 4.000 kroner for at få adgang til deres computere igen.

Metoden hedder ransomeware, og våbnet hedder Wannacry. Et våben, der er stjålet fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Det vender vi tilbage til.

Henrik Larsen, chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert, forklarer, at der er en kæmpe forretning i denne form for hackerangreb.

– De kriminelle tjener milliarder på verdensplan på afpresning, og ransomeware er den vigtigste af afpresningsmetoderne, siger han. Denne form for kriminalitet bliver bare ved med at vokse, og det angreb, vi har set det seneste døgn, er det hidtil største. Det kan have uoverskuelige konsekvenser, hvis de hackede organisationer betaler beløbene til bagmændene for at få deres systemer låst op, forklarer Henrik Larsen.
– Man fodrer uhyret. Denne form for kriminalitet bliver bare ved med at vokse, og det angreb, vi har set det seneste døgn, er det hidtil største, siger han.
– Vi havde forudset, at et angreb af denne størrelse kunne ske, for når ofrene bliver ved med at betale, så giver man hele tiden de kriminelle flere muskler.

 

> Focus vår 2017 har en artikkel om egen erfaring: Det er lett for “ekspertene” å advare mot betaling. Men for ledere og eiere av bedrifter som kan gå konkurs ved å miste sine verdifulle data – og som i tillegg ikke får hjelp av eksperter som sitter i sine trygge stillinger – er det ikke like enkelt.

Les mer på  Dansk Radio : Der er det også spennende video å se 🙂

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn