Pasienten har ukjent tann-implantat: Hva nå?

whatimplantisthat 495x91 banner 

Med referanse til artikkel i Dentistry IQ,og til nettstedet whatimplantatisthat.com

Tannlegene får et økende antall utfordringer med implantatarbeider utført I utlandet. Bakgrunnen er ikke bare tannreiser, men et økende antall innvandrere og flyktninger som hadde god økonomi der de kom fra. Antallet forskjellige implantatsystemer er enormt, det antydes noe rundt 2000. Bare på den store dentalmessen i Køln kunne vi registrere langt over 100 forskjellige system. Og det er trolig brøkdelen av hva vi blir tilbudt i Europa.

whatimplantatisthat 200x268I Norge er våre pasienter skjermet for mange rariteter, på godt og vondt. I denne norske nisjen er ihvertfall pasientsikkerheten god.
Hva gjør jeg når det kommer en pasient med problemer med implantatet du ikke aner hva er? Først og fremst gjelder det å bruke fornuften: Er det infeksjoner, smerter, frakturer ol. Når det gjelder selve implantatet, bør du – etter min mening – henvise til Odontologisk fakultet eller en spesialklinikk, og ikke gjøre annet enn førstehjelp (Insisjon, smertestillende). Er det en løsnet eller frakturert overkonstruksjon som du gjøre noe med, så er vi igang med klinikken:

 

KASUS:

En pasient som hadde bosatt seg i området, kom inn for en undersøkelse og evaluering: Han hadde en implantatstøttet, fastskrudd hybridprotese (les mer her) som var laget for noen år siden. Det ble vurdert til helt nødvendig å ta av protesen for å kunne rengjøre for store mengder plakk, tannsten og annet som var under protesen.

whatimplantat kasusbildeStraks kom det opp utfordringer som vanligvis var «rett-fram» i praksisen:
1. Tannklinikken som utførte protetikken var ødelagt i brann, og alle pasientjournaler var gått tapt. Ingen på stedet ante hvem som hadde utført kirurgien, hva som var satt inn eller tidspunkter.
2. Pasienten var i et tidlig stadium av Altzheimer og kunne ikke huske en ting om hverken behandler, tannklinikk, når, sted etc. Han kunne heller ikke huske om protesen noensinne var tatt ut. Familiemedlemmer kunne bare fortelle om nåværende behandlere.

Som allmennpraktiserende tannlege er det uaktuelt for meg å gjøre noe som helst med et implantat jeg ikke har noe ansvar for – uten de riktige verktøy for å kunne sikre et godt resultat. (Med det mener jeg: Vi har sett kolleger komme i erstatningssøksmål fordi man ville hjelpe en pasient i nød. I Oslo-området er vi så heldige at vi kan henvise til Odontologen dersom arbeidet kan bli vanskelig. Og det viser seg, i retten, at du ikke kan vinne dersom du ikke har et solid faglig ståsted. Det har de på Odontologisk fakultet, det er vel derfor vi har de?)
Tilbake står vi med de enkle kasus vi kan gjøre noe med. Og det er suprastrukturene til implantatet: Distanser, skrudde broer og protesefester. Men de enkle kasus er risikosport når du ikke har riktige instrumenter og et ukjent implantatsystem.

Jeg ringte en venn! Vedkommende kunne ikke hjelpe med identifikasjon, men fortalte meg om en webside som het «http://whatimplantisthat.com».
Jeg logget meg inn på http://whatimplantisthat.com og møtte en webside full av røntgenfotografier av implantater: 900 pluss ! Voila, og jeg som ikke riktig har trodd på alle variasjoner av implantater som finnes der ute. «Whatimplantisthat» i seg selv er en fantastisk opplevelse: Du starter søk på venstre side på websiden, og finner en liste med filter som får magiske ting til å skje. Enda kuulere; hvis du ikke klarer dette på egen hånd, så kan du for en liten sum få en erfaren person til å hjelpe deg: Et røntgenbilde eller tre er alt som skal til.
Løp og åpne http://whatimplantisthat.com; det er gratis! Og du har fått svar på hvilket implantatsystem dette er!

found your implant so what

Da har du skaffet deg- eller lånt- en uvurderlig verktøykasse som selges av Dentatec Dental:

Prosthetics screwdriver Kit  (mer info her)SCHWERT Prosthetics screwdriver set

På ett eller annet tidspunkt blir du provosert til å kunne løsne en distanse i klinikken eller laboratoriet.

Med SCHWERT Prosthetics screwdriver Kit er det mulig å kunne løsne omkring 90% av de implantatsystemer vi kjenner til i Europa. Settet inneholder “nøkler” som er plassert etter mønster og størrelse. Alle har et nummer for å sikre håndteringen, og alle skrutrekkerne har en lang og en kort versjon. Torque-nøkkelen har justerbart område 10-40 Ncm, som du både kan instille eller deaktivere etter eget ønske. Et “må-ha” (eller eie-sammen) -produkt 🙂

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn