EU: Rapport om miljøgifter i mat

FRA Helsedirektoratets nettsider

​I rapporten har det europeiske mattrygghetsorganet EFSA vurdert miljøgiftene dioksin og dioksinliknende PCB i mat og fôr (vkm.no). De vurderer hvor høyt inntaket av stoffene kan være før de kan ha negativ påvirkning på blant annet sædkvalitet. På bakgrunn av ny kunnskap har de nedjustert verdiene for tolerabelt ukentlig inntak av disse miljøgiftene betydelig.

– Vi er svært glade for rapporten som tar grundig for seg mulige helsemessige konsekvenser av disse miljøgiftene i maten. Dette er nyttig og etterspurt kunnskap, og norske helsemyndigheter vil gå nøye gjennom rapporten, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Det er små mengder fremmedstoffer – eller i noen tilfeller giftstoffer – i nesten alt vi spiser. De matvaregruppene som bidrar mest til inntak av disse miljøgiftene er, ifølge EFSA, fet fisk, fete kjøttprodukter og fete meieriprodukter.

Innholdet av dioksin og dioksinliknende PCB er redusert i matvarer de siste ti årene, men basert på ny kunnskap har EFSA likevel satt ned verdiene for tolerabelt inntak i uken. Dette medfører et behov for å foreta nye vurderinger.

Mattilsynet vil nå sende en bestilling til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) der de ber om en gjennomgang av EFSAs rapport opp mot norske forhold, og en ny nytte-/risikovurdering av fisk og sjømat. Helsedirektoratet vil bruke rapportene fra VKM til å vurdere om det er behov for å gjøre endringer i de nasjonale kostanbefalingene. Ikke minst gjelder dette anbefalingene til enkelte grupper som gravide, ammende og barn.

– Rapporten forteller om risiko ved inntak av dioksiner og dioksinlignende PCB, men ingenting om de helsebringende effektene av sunn mat. Mens vi venter på den norske gjennomgangen, anbefaler vi å følge kostrådene, sier Granlund. – Det beste er å spise variert og hovedsakelig plantebasert med fisk til middag 2–3 ganger i uka og magre meieriprodukter, og å begrense inntaket av mettet fett, salt og sukker.

 

 

 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn