Legelisten.no vant i Personvernnemnda

Datatilsynet bestemte i november 2017 at legene/tannlegene får reservere seg, men Legelisten.no klaget på vedtaket. Personvernnemnda, som er klageorgan for vedtak i Datatilsynet, omgjorde vedtaket til fordel for Legelisten.no. Nemnda konkluderer med at hensynet til informasjonsfrihet veier tyngre enn personvernulempene.

NRK har sin artikkel 30.januar 2019 NRK logo

Utdrag fra artikkel og mediadekning her:

Nettsiden Legelisten.no har vunnet siste runde i striden mot mer enn 1000 leger som ville reservere seg mot karakteristikker fra pasienter.

Legelisten.no har lenge vært omstridt blant helsepersonell. Datatilsynet har mottatt mange klager og henvendelser fra helsepersonell som ønsket å reservere seg fra den type vurdering som er på Legelisten.
Legene peker på at faglig riktige, men upopulære avgjørelser kan føre til negativ omtale.

Høsten 2017 kom et opprop der over 1000 leger søkte om å få reservere seg mot å bli vurdert av sine pasienter på Legelisten.no. Det førte til at Datatilsynet i november 2017 bestemte at legene får reservere seg, men Legelisten.no nektet å gi seg og klaget på vedtaket.

Nå er saken avgjort til fordel for Legelisten.no i Personvernnemnda, som er klageorgan for vedtak i Datatilsynet. Nemnda konkluderer med at hensynet til informasjonsfrihet veier tyngre enn personvernulempene.

 

Leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, er meget skuffet over vedtaket.
“Legene har en viktig portvaktfunksjon, og ofte må ta upopulære avgjørelser.”

– Vi mener Datatilsynet gjorde en god og grundig vurdering vi var enige i.
Han forteller at fastlegene har opplevd det som svært belastende å ha en anonym ratingside de ikke kan forsvare seg mot.
– Mange kolleger føler seg uthengt. Legene har en viktig portvaktfunksjon og må ofte ta upopulære avgjørelser, sier han, og legger til:
– Dette betyr ikke at vi leger ikke ønsker å bli vurdert, for det gjør vi, men ikke anonymt slik Legelisten.no legger opp til. Gode og konstruktive tilbakemeldinger gjør oss bedre, sier Øren.
Han sier at de nå skal se nærmere på avgjørelsen, og hvordan de skal forholde oss til den.

 

– Pasientene må få si ifra

Daglig leder i Legelisten.no, Lars Haakon Søraas, sier han er godt fornøyd med avgjørelsen.
“Nemnda deler vårt synspunkt om at leger spiller en viktig rolle i samfunnet, og offentligheten har stor interesse av hvordan de utøver denne rollen. Skal vi ha et pasientsentrert helsevesen i Norge, så må pasienter få lov til å si hva de mener om de helsetjenestene som tilbys.”

Han mener pasienter må ha mulighet til å kunne dele både positive og negative erfaringer om helsetilbydere de har benyttet, for uten en slik mulighet vil ikke retten til å fritt kunne velge den fastlegen eller tannlegen man ønsker være reell.
– Nå ser vi ser frem til å legge dette bak oss, og å fortsette arbeidet for å gjøre det enklere for pasienter å finne frem til helsepersonell som passer for dem.

Legelisten.no hevder de hadde over tre millioner besøk på sine nettsider i 2018. De har hatt nesten 80.000 publiserte vurderinger.

LES OGSÅ: 

ABC-nyheterLegelisten.no vant i striden mot mer enn 1000 leger som ville reservere seg

Lenge etter alle andre, 7.april 2019, kommer Hegnar.no med en artikkel om temaet. Artikkelen er “agurtid” uten noe nytt, men kanskje man prøver å ta omkamp på temaet??

“Tidende”s  tidligere artikler om dette:

I Den norske tannlegeforenings tidende april 2014 etterlyser Ellen Beate Dyvi aktivitet fra Datatilsynet ovenfor Legelisten.no. Dyvi krever her at Datatilsynet tar …

16. nov. 2017 – Datatilsynet fattet 15. november et vedtak om at helsepersonell skal kunne kreve å reservere seg mot vurderinger på legelisten.no. Vedtaket …

 

Andre bransjer sliter også..:

Forlag kjøper gode anmeldelser – VG

Ble lokket med rabatt i bytte mot gode brukeranmeldelser på Mittanbud.no

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn