Vannkvalitet – bakterier i vannet (Askøy)

Kjære kolleger, 9.juni 2019

Dette er en velmenende advarsel om at dere som føler klinikken utsatt, ikke må gjore noe hodestups. I forbindelse med amalgamutskillere hadde Focus startet arbeide med artikkel Høsten 2019  “Rent vann på klinikken”, men situasjonen på Askøy og medias hausing av situasjonen, gjør at jeg finner det riktig å “advare” dere nå: Jeg forventer at dere blir angrepet av selgere som vil redde dere ut av situasjonen med slogans som ansvarlig, ansvarsbevisst, pasientsikkerhet og likende, og jeg tror mange vil kunne ende opp med en filterrekke inkludert masse unødvendig dere ikke trenger hverken nå eller siden. I verste fall et vannbehandlingssystem som heller ikke gjør god jobb.

Motorrom OscarsBorr
Bakteppet er at vi fikk koliforme bakterier, inkludert Giardiaparasitter, i Oslo i 2007. Det gikk ut varsel, og mange tannklinikker stengte kontoret. Styret i Oslo Tannlegeforening den gang, satt midt oppe i det, og gjorde den gang en innsats for medlemmene.
Focus Høst 2007 hadde derfor grundige artikler om situasjonen, problemet og løsningen på det. “OscarsBorr” tannklinikk installerte i 2005 UV-behandling av vannet, og var en av de få tannklinikker som med god samvittighet kunne holde klinikken åpen, og forsyne pasientene med rent vann. Dengang (som trolig nå) var den gode løsningen 2 stk Cuno-filtere + grovrensefilter med automatisk tilbakeskylling + UV-behandling av vannet som går i systemet.

Jeg viser et “dårlig” bilde tatt under monteringsarbeidet. Dere ser et forholdsvis beskjedent anlegg i fysisk størrelse som holdt hele huset OscarsBorr med bakterie- og virusfritt drikkevann. UV-anlegget er et bestrålingskammer der UV-lampen skal skiftes etter en viss brukstid, hvilket vi løste med et telleapparat som var aktivt når vann ble brukt i huset. Vann til kjøkken, klinikk, steril og vasker ble nemlig slått av ved hovedbryter når vi forlot klinikken:-) Beklager å måtte vise til tannhjulet.no, fordi artikkelen fra Focus er altfor lang til å ha her
Ultrafiolett stråling, (UV) regnes over hele verden som en svært pålitelig, kostnadseffektiv og ikke minst miljøvennlig løsning for desinfisering av vann. UV- strålingen ødelegger den genetiske strukturen i mikroorganismene i vannet og hemmer organismenes evner til å formere seg, og de blir dermed uskadeliggjort. Bakterier, virus og cyster i vannet blir effektivt inaktivert.

Nedenfor ser du hele artikkelen fra Focus Høsten 2007, og på denne linken finner du noen ord om unitvann fra Focus 2016

Se også Folkehelseinstituttet FHI sin artikkel 8.6.2019: Vannbårne utbrudd − årsaker og forekomst i Norge

 Oppdateringer underveis:

Fra NRK 12.juni 2019:
20190612 NRK om askoy_til OTI 500x300

Endelig focus på en tannlege som gjør alt han kan for sikre pasientene som behandles hos ham.

Vær likevel kritiske til tilbudene. Jeg ser at tannlegene Grete Wick og Ina G. Knudsen følger opp. Jeg gjentar at artikkelen i Focus fra 2007 fremdeles har mange sannhetselementer.

Man kan sette spørsmålstegn ved om manuell vasking av bakteriefiltre ivaretar hygienen på klinikken og omgivelsene. Jeg tror at UV-bestrålingskammer er et “must”.   underskrevet Kaare Mathiesen


 

 

 

2007FTH_Vannartikler fjernet reklame

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn