ARKIV FOCUS NYHETSBREV 2016

ARKIV FOCUS NYHETSBREV 2016

NYHETSBREV 1. DESEMBER 2016 

2016 FTH_forside_150x106

Kjære kollega: Det har skjedd mye siden siste nyhetsbrev, og noen av de viktige sakene finner du i”Focus” Høst: Nå er den altså i trykken, og blir sendt ut i neste uke. Fikk du tilsendt eller levert “Focus” VÅR i mai? Det er alltid mange adresseendringer, og jeg trenger hjelp dersom du vil ha Focus tilsendt. Focus blir distribuert via Posten og via BUD: Budene har ikke personnavn på sine eksemplarer, og dersom du jobber på en klinikk/ et arbeidssted, med flere tannleger, kan det hende at du ikke får “ditt” eksemplar: Da er det bedre at vi sender Focus til privatadressen din. Det vil hjelpe veldig om du sender informasjon til post@focusmedia.no med ønsket “Focus-adresse” OG, uansett, klinikkadresse/arbeidssted + gjerne mobiltelefon.

På facebooksiden “Tannhjulet” har vi lagt ut kommentarer og bilder fra NorDental og Swedental. Ta en titt for å se om du finner kjente! Det som har opptatt oss denne høsten, er først og fremst “Kataloghaier” og salg av internettleverbare tjenester: Jeg må be om unnskyldning for at artikkelen ikke er klar: Men kommer du ut for noe, så ta kontakt. På nyhetsbildet på Tannhjulets forside ser du 2 viktige tema: Falske legemidler og regler for merverdiavgiftsbeskatning. Falske legemidler betyr egentlig udokumentert opprinnelse og forskningsresultater. Vi skal være oppmerksomme når det gjelder de materialer vi ikke kjenner spesielt godt til: Det er på kurs med tannleger med kontakt med det norske, universitetsbaserte fagmiljø vi kan få svar på materialspørsmål. “Hvor produseres materialene?” “Kan det dokumenteres?” er spørsmålene Focus stiller.Import av materialer og produkter til eget bruke er et annet viktig spørsmål: Ikke særlig komfortabelt å få ekstra avgift som straff…. Men ut over det gleder jeg meg til jul: Dere får beskjed når “Focus” skal være alle i hende!

2016-kaare-beste-bilde-75x87-lr

Med ønske om god adventstid!
Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen, Tannlege.


Kjære kollega, medio Oktober 2016

nordental_2016_fm_sin-logo_lr-100x45For mange av oss er det bare dager igjen til at vi reiser til Stavanger; Landsmøtet og NorDental. Det gjelder også der å være forberedt: Kursene er sikkert plukket ut, mens besøk på dentalutstillingen oftest er mindre planlagt. Focus tror at CAD/CAM, bonding og sementer er områder som leverandørene forbereder seg spesielt godt på. Neste utgivelse av Focus vil reflektere dette.

På Landsmøtet og Nordental møter vi mange gamle venner og nye kolleger: Hva snakker vi med hverandre om? Pasientsikkerhet?

Focus har skrevet mye om Lisenstannlegesaken som NTF står bak; et engasjement som led totalhavari i alle rettsinstanser, inkludert Høyesterett. Vi diskuterte – og diskuterer- den etiske siden ved at man behandler kolleger – og medlemmer – på en særdeles dårlig måte, uten vilje hos sekretariat og hovedstyre til å gjøre rett for seg når sannheten blir dokumentert.
Men hva med pasientsikkerheten – hvordan blir den ivaretatt?: I venstre marg finner du siste historier om hvordan Helsedirektoratet med øyeblikkelig virkning ville avvikle en “Lisenspsykologi-ordning”. Den ble kjørt i media. Er det lettere å forholde seg til pasientsikkerhet og psykologer enn tannleger og pasientsikkerhet?

btf-jubileum-forside-remme-730x600Bergen Tannlegeforening har utgitt en jubileumsbok til sitt 125-års jubileum.
BTFs jubileumsbok ble lansert i begynnelesen av oktober 2016, og etter min mening er den en milepel og en kulturbegivenhet i det odontologiske miljø i Norge. Jubileumsboken er også en spesiell kulturhistorisk begivenhet ved at den, så vidt jeg vet, er den første betydningsfulle “historiebok” i vårt miljø som er skrevet av “utenforstående” historikere med nøytral og akademisk bakgrunn. Jeg har sett gjennom boken, og vil finlese snarest. Du finner mine førsteinntrykk ved å trykke på bildet. Vil du ha egen bok kontakter du sekretar@bergentannlegeforening.no !

statsbudsjettetStatsbudssjett – forslag 2017 – Utdrag for deg og meg
Focus har vært på seminar om statsbudsjettet i Skattebetalerforeningens regi. Selv om dette er et FORSLAG, og at Stortinget nok ikke vil la alt gå uendret gjennom, er det mange signaler som har betydning for alle tannleger. Det er viktig å være forberedt og forberede seg, og vi velger å gjengi det som kom fram under tre hovedpunkter; lønnsmottakere, næringsdrivende og personer i formuesposisjoner.  Du finner en hel artikkel under bildet

Forresten; det er faktisk jakttid: Jeg ønsker meg saker det er verd å jakte på!

2016-kaare-beste-bilde-75x87-lrMed ønske om en fortsatt hyggelig høst!

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen, Tannlege

OBS:  Det er nesten alltid artikkel-relevante linker på bildene på Tannhjulet. Det samme gjelder ofte overskrifter på “utlisting” av artikler og nyheter.   Klikk på bilder og overskrifter, og prøv deg fram!


Kjære kollega; nå er det bare å ta fatt på høstens utfordringer… September 2016

Nå er første Nyhetsbrev etter sommerferien sendt ut med Epost til de fleste norske tannleger: Med landingsside der du er nå.
Jeg skal ikke gjenta teksten som skrives i eposten her, men tenker at noen faste elementer vil høre til denne “Landingssiden”: 
Til venstre er noen aktuelle nyheter som jeg mener passer til dette nyhetsbrevets landingsside, sortert ut fra førstesiden på Tannhjulet – der du finner alle nyheter vi publiserer.
Nedenfor denne teksten legger jeg inn noen nyheter, artikler og eventuelt klipp fra “Biblioteket”, som jeg gjerne vil fokusere på.
Forresten, jeg nevnte en munter artikkel fra Arbeidstilsynet; om utfordringer ved å begynne å arbeide etter ferier: Artikkelen er her

Med det håper jeg det er oversiktlig å se og finne det som er interessant for deg!

2016-kaare-beste-bilde-75x87-lrMed ønske om en hyggelig høst!

Med vennlig hilsen Kaare Mathiesen, Tannlege

OBS:  Det er nesten alltid artikkel-relevante linker på bildene på Tannhjulet.
Det samme gjelder ofte overskrifter på “utlisting” av artikler og nyheter.
Klikk på bilder og overskrifter, og prøv deg fram!

purehelp logo JEG BLE LURT – OG GIKK I FELLA 🙁
Gang på gang har jeg terpet overfor kolleger at “ikke inngå avtaler uten å sjekke nøye”: Og så går jeg jammen i samme fella: Skriftlig avtale basert på tillit opparbeidet i forkant er den smarte selgers beste våpen, enten det er kataloghaier eller selgere av internettbaserte tjenester. Når den skriftlige avtalen er der, er alle tidligere avtaler og løfter glemt – og det er bare å betale.
Purehelp heter et program Focus kontaktet for å undersøke nytten av: Artikkelen kostet meg over 6000 kroner, så klikk her for å lese:-)

kovanaze-267x1750DENTAL ANESTESI APPLISERT SOM NESESPRAY GODKJENT AV FDA
Juli 2016 godkjente FDA legemidlet KOVANAZE for anestesi av overkjens tenner: 15 til 25 hos voksne og 65 til 75 hos barn, uten anestesisprøyte og nålestikk. Relevante linker: FDA  og  ADA Utdrag fra PRESS RELEASE (på denne linken):(OBS at nomenklatur for tenner i… les mer

motekalender 100x113MØTEKALENDEREN – tannleger og leverandører legger inn sitt arrangement helt gratis!
Bruk MØTEKALENDEREN aktivt slik at du unngår både kollisjoner og viktige møter/kurs: Focus forsøker å være tilstede på flere møter/kurs, og bringer stemningsrapporter og faglige sammendrag der det virker fornuftig. Du finner linker på toppen av Tannhjulet krukke-tom-med-lokk-175x113HONORAR OPPGIS
Legemiddelselskapene har offentliggjort alle utbetalinger til helsepersonell. 1/3 av legene nektet offentlighet..
Er det etisk OK? kataloghaitjenestebanner-ramme-100x54ØNSKE OM HJELP OG TILBAKEMELDING
KATALOGHAIER og tilsvarende dyr har økt i omfang denne våren og høsten, og vi får stadig rop om hjelp. I de fleste tilfeller tror vi at vi har klart å redde kolleger og andre ut av påståtte avtaler og utsendte fakturaer; dette fordi vi har en del “like” fortellinger som dokumentasjon. En gjenganger er at internettkatalogene ringer opp og forteller at dere har en avtale der klinikken er oppført – og om det er greit at oppføringen fortsetter. På den måten tror mange at det er  noe de har avtalt, og sier “ja”. Dermed kommer en faktura i posten.
Men vi trenger fler: Har noen av dere fått henvendelser fra Internettkataloger? Hvis ja, kan dere kort fortelle hvordan henvendelsen kom, og hva som ble fortalt? Og hva resultatet ble? Send din versjon av opplevelsen direkte til post@focusmedia.no eller mer lettvint på kontaktskjemaet her ; da hjelper vi hverandre. Eventuelt bare en kommentar om at jeg kan ringe:-)


Sommeren er her; hva skal du gjøre i sommer?  Juni 2016

Oss tannleger imellom front Focus 125x145 tiltDet kan være deilig å legge speil og sonde bort for noen uker, men det kan også være hyggelig å HA tid til å kommunisere med kolleger som man ellers aldri diskuterer noe som helst med. Og hva er vel bedre enn å bruke telefonen eller en Ipad (billigst på elkjøp!) til å oppdage Facebook? Nå er det slik at faglig kommunikasjon på Facebook hverken er faglig uetisk eller usikkert lenger, for NTF har flyttet sin blogg dit, de også. Men det er klart morsomst å være på facebooken der alle andre er, og på Facebooksiden “oss tannleger imellom” kan du snakke med 2669 tannleger som har anbefalt hverandre. 

Du kan bruke tiden til å reflektere over arbeidssituasjonen din?

AFP-ordningen i spill DNArbeidstakere med AFP (Avtalefestet pensjon) som tenker å legge opp om ikke altfor lenge, kan tjene veldig mange penger på å sette seg inn i ordningen. På denne linken kan du lese om tap, “lureri” og millionerstatningskrav: Det er tydeligvis mange feller å gå i!

Arbeidsgivere har også en del å tenke gjennom: Det synes som om mange ikke har fått med seg at  lovpålagt yrkesskadeforsikring gjelder samtlige ansatte. Ikke nok med det, nå varsler staten store gebyrer for ikke å levere inn korrekt utfylt a-melding HVER måned.  Hva er dette? Les mer på “Tannhjulet”.

Hvor går grensen for “PayBack”, koblingshandel og konkurranse på like vilkår?

Det kan være greit å ta en diskusjon i sommervarmen. Prøv “Oss tannleger imellom” !

klikk for tidligere utgaver av focus 125x125Forøvrig kan du lese tidligere Focus-utgivelser ved å klikke på bildet:

20160501 Kaare bilde 75x96Ha en fortreffelig sommer.

Med kollegial hilsen fra Kaare MFTV2016 FORSIDE 100x140Kjære kolleger, MAI 2016

“FOCUS”-publikasjonen er nå i posten, og alle som vi har riktig postadresse til vil få FOCUS senest neste onsdag 25.mai. Gi meg beskjed dersom du ikke får, men vil ha:-)  Det er mye spennende å lese der.

Jeg må innrømme at det har vært veldig mye arbeid denne gangen, og jeg ikke helt har klart å møte alle mine egne ambisjoner: God og underliggende informasjon på “Tannhjulet”, slik at dere som er interesserte kan grave frem detaljer og direkte hjelp innen de forskjellige artikler. Forsikringsordninger “Når tannlegen blir syk”, er ett felt, uhygienisk unitvann et annet. En Bondingparade med hele 55 bondinger på det norske markedet har tatt tid, og der kommer det også mye mer på “Tannhjulet”. Vær snill å ha litt tålmodighet, så kommer informasjonen!

16826745-forbidden-to-speakfixLisenstannlegesaken og hendelsene rundt blir ytterligere dokumentert i “Focus”; vi ønsker å få fram fakta. Jeg har utgitt “Focus” i omtrent 30 år, og dette er vel den mest betente sak jeg har opplevd innen vår egen stand. Det er uverdig, og jeg etterlyser en debatt om åpenhet og ærlighet innenfor våre egne rekker.

“En tillitsvalgt er en som har tillit inntil han/hun er valgt”
-sitat mangeårig advokat i NTF, Knut Kjølstad

Det har vært 2 store dentalmesser / møter i slutten av April: Midt-Norgemøtet i Trondheim og Scandefa i København. Midt-Norgemøtet 2016 slo alle rekorder, og er så hyggelig og fint arrangert at det nesten facebook002 100pxikke er til å tro. Og en uforglemmelig “tatt-på-sparket-sang” om tanntekniker Bjørn Borten. Du finner bildeserier og tekster på Facebook; kanskje du kjenner noen?
Sommerferie, kollegiale annonser? På tannhjulets “Oppslagstavlen” finner du kanskje noe du savner. Du kan selv legge inn annonser.
Du kan også selv legge inn møter/kurs i “Møtekalenderen“. Vår første kollegiale sykkeltreff bekjentgjort på Tannhjulet, finner du der.

Klikk på linken: NY ALDERGRENSE I BEDRIFTER MÅ INNFØRES FØR 1. JULI 2016. Fra og med 1. juli 2016 kan den bedriftsinterne aldergrensen være 72 år hvis ikke annet innføres av bedriften. Det er derfor viktig at praksiseiere er våkne og tenker gjennom dette i tide.
Se nyhetsoppdateringene i venstre marg her, eller på forsiden av Tannhjulet
Thailand feriested

Kaare 2014 portrett 75x60 LRjpgMed kollegial hilsen,

Fortsatt god vår fra Kaare M.


Kjære kolleger, Januar 2016

For mange kolleger er det slik at året ikke helt begynner før man har vært på Vestlandsmøtet. I år ble det en kort men hyggelig opplevelse.  facebook002 100px  Jeg fikk anledning til personlig å intervjue de som NTF hadde håpet skulle bli ofrene i rettsakene som NTF stelte istand. Istedet ble det motsatt. Og mange er glade de er ferdige med saken. Likevel er det blitt slik at noen ønsker et annet ettermæle, og at eksempelvis representantskapsdelegatene fikk informasjoner som “ikke hang på greip”.

16826745-forbidden-to-speakfix Hvorfor er det så vanskelig å være ærlige? Også i 2016 er det slik at vi ikke kan sitte stille og se på at dyktige og lojale kolleger trakasseres og utsettes for mobbing. Derfor er det ikke bare viktig at sannheten kommer frem – den må også huskes. Selv om det blir huskestue i NTF. Gulroten er at etter noen år fortjener alle en ny sjanse, og Jon Sudbø får sin i 2016.

Kaare 2014 portrett 75x60 LRjpgMitt ønske er at 2016 blir mulighetenes år for alle.

Fortsatt god høst fra Kaare M.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn