DELINGSØKONOMI (COLLABORATIVE ECONOMY)

KILDE

Delingsøkonomi, eller Collaborative Economy er en økonomisk modell der eierskap og tilgang deles, mellom mennesker, bedrifter og entreprenører.  Et radikalt skifte i kunde/bedrift relasjonene, hvordan og hvor vi arbeider og hvordan vi bor. Istedenfor å kjøpe fra de store merkevarene er forbrukerne i økende grad i ferd med å kjøpe fra hverandre – eller ikke kjøpe i det hele tatt og istedenfor velge å leie, låne eller lage det selv. Tilgang til produkter, biler, husvære og kunnskap blir viktigere enn eierskap. Det er forbrukerne som driver frem utviklingen. Måten vi i dag er  koblet sammen gjennom nettet gjør det mulig å dele fysiske ressurser på nye måter samtidig har tilbakegangen i økonomien i mange land stimulert til nye måter å redusere kostnader på og finne nye inntekstmodeller.  

NOEN AKTØRER OG TRENDER INNENFOR DELINGSØKONOMIEN:

MOOC – Massive open online courses. Nettbaserte kurs som er gratis og tilgjenglig for alle.Regjeringen i Norge har nedsatt et MOOC-utvalg som skal vurdere hvordan norske utdanningsmyndigheter og institusjoner skal forholde seg til den raske framveksten av høyere utdanningstilbud levert over internett. “– Høyere utdanning som er nettbasert og åpen, gjør at verden står overfor en utdanningsrevolusjon. Man kan sitte i Sør-Afrika og få tilgang til en Harvard-professor. Den samfunnsmessige effekten er større hvis 10 000 får mulighet til å ta høyere utdanning enn hvis 100 får muligheten. Det koster det samme å lage et opplegg for én person som for en million studenter, sier professor og fagansvarlig Arne Krokan, NTNU” http://www.mooc.no/ Bolig Airbnb, et nettsted der hvem som helst kan leie ut et rom, en leilighet, et hus, til andre, uten meglere. Nettstedet har vokst seg så store at det i dag utfordrer markedsledende aktører. På én kveld i 2013 leide 40 000 mennesker overnatting fra tjenesten som tilbyr 250 000 rom, i 30 000 byer, i 192 land. Airbnb utfordrer og endrer eksisterende boligformer. Nye boligstrukturer vokser også frem, der bolig, arbeid og kommersielle aktører samles i en type flerbrukshus med mål om å skape bomiljøer lokalt. Collaborative housing er et relativt nytt felt som utforsker hvordan bygge mindre boenheter med større delte sosiale soner. Transport Innenfor transport, finner man en rekke oppstartsbedrifter, bildelingstjenester, sykler og større transporttjenester, også norske Nimber – med sin tjeneste sogjør det mulig å tjene penger for folk som uansett skal ut og reise. Du kan velge oppdrag og frakte ting samme strekning som du skal reise. Nimber er en nettjeneste som kobler personer som uansett skal fra A til B, med andre personer som gjerne skulle ha fått bragt en gjenstand den samme veien. Hvis du vil ha mer informasjon om delingsøkonomi er det globale nettverketOuiShare stedet å starte

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn