Fredag den trettende !

fredag den trettende katt krysser vei 918x215

Er du overtroisk, er du kanskje ekstra forsiktig i dag?

Fredag den trettende ble ikke sett på som en ulykkesdag før rundt 1800 tallet, selv om tallet 13 og dagen fredag tidligere ble forbundet med ulykke eller fare i seg selv. Hver for seg har de vært regnet som tegn på ulykke i flere religioner og kulturer gjennom tidene. Det er visstnok ikke først utpå 1900-tallet at datoen gir utslag i såpass mye redsel at folk holder seg hjemme.

Spesielt i Danmark var det tradisjon og råd om ikke å legge til sjøs fredag den 13.

Ble frykten spredd av en bok?
Det kan hende at det er en bok som bidratt til at fredag den 13. har fått et så ufortjent dårlige rykte: Den populære romanen til Thomas W. Lawson, Friday, the Thirteenth, utgitt i 1907.
I boka utnytter en skruppelløs megler mistanken om at denne datoen er ekstra uheldig, og skaper panikk på Wall Street.

Fobi mot denne datoen har et eget navn:  Paraskavedekatriafobi

I USA er det oppgitt at så mange som 17-21 millioner frykter fredag den 13, ifølge Stress Management Center and Phobia Institute i Asheville, North Carolina. Det gjør det til den mest fryktede dagen og datoen i historien.

 

Få vet imidlertid hvordan dette fenomenet har oppstått og om det faktisk er slik at det forekommer flere ulykker og uhell denne datoen. Mye tyder imidlertid på at det er en kombinasjon av tallet 13 og dagen fredag.

I våre trakter finner vi så tidlig som i Norrøn mytologi noe magisk og negativt rundt tallet 13, og i kristen tro var for eksempel dagen da Eva fikk Adam til å spise eplet i Edens Hage en fredag. Andre bibelske hendelser som skal ha funnet sted en fredag var også syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel.

Før kristendommens inntog var fredag en lykkedag og en perfekt dag for å gifte seg blant annet. I romersk mytologi var fredag oppkalt etter kjærlighetsgudinnen Venus og i norrøn mytologi var fruktbarhetsgudinnen Frøya opphavet til navnet på denne dagen. Med kristendommen ble Frøya og mytene rundt henne sett på som hekseri. I mytene sies det at de 12 heksene i nord var samlet hver fredag på en kirkegård og en dag kom Frøya ned til dem, gav katten sin til heksene og kompletterte hekseringen som den 13. tilstede. Etter dette var det derfor alltid 13 i en heksering.

Det er også flere myter om tallet 13 i norrøn mytologi, og ett av dem er myten rundt Balders død. Ifølge myten var det fest i Valhall for 12 guder og Loke, som ikke var gud, ankom uanmeldt og uinvitert. Han lurte så Hod, den blinde guden, til å drepe Balder og etter det var det forbundet med ulykke å være 13 tilstede i et rom eller til bords.

Andre ulykkelige hendelser som inkluderer tallet 13 er også det velkjente siste måltid Jesus hadde med sine 12 disipler. Like etter dette blir Jesus korsfestet, og dette skjedde som kjent på en fredag, også kjent som langfredag.

Den gregorianske kalendere er kalenderen slik vi kjenner den idag, og den har sin opprinnelse i den Babylonske kalenderen som også var inndelt i 12 måneder. Siden hver måned hadde 30 dager i denne beregningen var det nødvendig å justere kalenderen for å passe årstidene innimellom og hvert 17. – 19. år ble den siste eller midterste måneden i året satt inn to ganger. Denne 13 måneden var en måned forbundet med ulykke og en periode hvor universet gikk av hengslene og var helt uforutsigbart. Med dagens kalender justerer vi for forskyvninger mellom solåret og kalenderåret med å sette inn en ekstra dag hvert 4. år, også kalt skuddår. Februar får da 29 dager, mot normalt 28. Denne ekstra dagen blir også sett på som «magisk» på sin måte og er blant annet den eneste dagen det er «lov» for kvinner å fri.

Selv i dagens samfunn lever overtroen om at tallet 13 betyr ulykke og endel hoteller unngår rom nummer 13 og de fleste vestlige flyselskaper hopper over seterad 13 og går direkte fra 12 til 14 for å ikke «utfordre skjebnenen.

Som vi ser så er hver for seg både tallet 13 og dagen fredag forbundet med ulykke, og kombinert blir det derfor sett på som dobbelt ulykke og en dag hvor alt kan skje!

 

Her er «funfacts» om ulykkesdagen:

 1. At fredag den 13. forbindes med ulykke er kun utbredt i den vestlige verden. I andre deler av verden er det andre dager og tall som er knyttet til overtro. Eksempelvis styrer kinesere og japanere unna tallet fire.
 2. Mange historikere mener at det er kombinasjonenav tallet 13 og dagen fredag som er fenomenets utspring. Overtro rundt denne kombinasjonen oppstod så sent som på 1800-tallet.
 3. Tallet 13 regnes som ulykkestall fordi det er et usymmetrisk oddetall, særlig i de kulturer hvor man regner 12 timer dag, 12 timer natt og 12 måneder i året.
 4. Overtro vil ha det til at dersom man er 13 personer til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år.
 5. Det er også hevdet at mennesker med 13 bokstaver i navnet sitt vil ha «Djevelens lykke». Dette har blitt illustrert med at massemordere som Charles Manson, Theodore Bundy og Jack The Ripper alle har 13 bokstaver i sitt navn.
 6. I den kristne tro heter det at det var på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre.
 7. I kristendommen regnes også fredag som dagen hvor syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel fant sted.
 8. Ulykke forbundet med dagen fredag kan også knyttes til norrøn mytologi. Ordet fredag har sine røtter i de norrøne gudinnene Frigg og Frøya. Da kristendommen kom ble særlig Frøya, og hennes katt, forbundet med hekseri og ulykke – og dermed også dagen fredag.
 9. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden faller på en fredag.
 10. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.
 11. Mange hoteller har ikke trettende etasje, og noen har hoppet over rom nummer 13, fordi ingen gjester vil bo der.
 12. Trygg Forsikring og DNB Skadeforsikring skal ikke ha funnet grunnlag for å si at fredag 13. er mer ulykkebringende enn andre dager og datoer. Ifølge Tryg Forsikring oppstår det 16 prosent færre bilskader denne dagen enn ellers.
 13. Fobien for fredag 13., som innebærer irrasjonell frykt og angst for denne dagen, kalles paraskevidekatriafobi.

 

«MODERNE FORSKNING» viser til hendelser

1. Svensk spionfly forsvant sporløst

Fredag 13. juni 1952 var et svensk spionfly på tokt nær grensen til Sovjetunionen. Om ettermiddagen ble radiokontakten brutt. Flyet og de åtte besetningsmedlemmene var sporløst forsvunnet. Først i 1991 vedgikk russerne offisielt at de hadde skutt ned flyet.

2. Tempelridderne går under fredag den 13.

På begynnelsen av 1300-tallet la Frankrikes konge Filip den vakre en særdeles sjofel plan. Kongen sto i bunnløs gjeld til de mektige tempelridderne, som var blitt enormt rike under korstogene i Midtøsten. Kongen var derfor ute etter en måte å bli kvitt kreditorene på.

Fredag 13. oktober 1307 slo Filip til og fikk tempelriddere over hele Frankrike arrestert. Kongens påskudd var rykter om at tempelridderne hadde begynt å dyrke hedenske av­guder under oppholdet i Midtøsten. Filip hadde ingen bevis, men ved hjelp av tortur tvang kongens menn flere hundre riddere til å tilstå kjetteri. Samtidig tvang kongen pave Clemens 5. til å støtte opp om prosessen mot ridderne­ og oppløse ordenen.

I 1314 ble tempelriddernes siste­ stormester, Jacques de Molay, brent på bålet i Paris.

3. Krakk i Tyskland

Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon. Fra midten av 1920-årene opplevde imidlertid tysk økonomi et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer.

Fredag 13. mai 1927 sprakk finansboblen. Det tyske aksjemarkedet kollapset i det som senere er blitt døpt «svart fredag». Kollapsen var det første varselet om den store depresjonen som skulle ramme hele verden i 1930-årene.

Den økonomiske katastrofen i Tyskland ble en avgjørende forutsetning for Adolf Hitler, og for at millioner av vanlige tyskere sluttet opp om nazistpartiet.

4. To admiraler drept på samme dag

Slaget om Guadalcanal i 1942 var av avgjørende betydning for Stillehavskrigen. Det blodige slaget endte med en stor seier for amerikanerne. Men det var en triumf med bismak. Det var tross alt fredag 13. november 1942.

For første gang i USAs militærhistorie mistet to admiraler livet samme dag. Admiral Callaghan ble drept på skipet San Francisco. Kort etter omkom også admiral Scott på flaggskipet Atlanta.

5. Australia i brann på fredag 13.

Fredag 13. januar 1939 brøt en av historiens verste skogbranner ut i den australske delstaten Victoria. De neste dagene ble 20 000 km2 skog flammenes rov, og nærmere tre firedeler av delstaten Victoria ble etterlatt i komplett kaos.
Kommisjonen som etterforsket brannen, skrev i sin rapport at «det virket som om hele staten sto i flammer». 3700 bygninger forsvant i den enorme brannen – boliger, fabrikker og sagbruk. Det verste var at 71 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. Dagen ble senere kjent som «Black Friday».

6. To flykatastrofer på samme dag

12. oktober 1972 tok et lite fly av fra flyplassen i Montevideo i Paraguay. Mange av de 45 personene om bord tilhørte et rugbylag som var på vei til en turnering i Chile. Underveis mellomlandet flyet i Argentina.

Dagen etter fortsatte flygningen. Det var fredag 13. oktober. Noen timer senere nødlandet flyet i Andesfjellene. Dette var imidlertid bare begynnelsen på prøvelsene for de overlevende, for flyet hadde ikke proviant om bord. Mer enn to måneder etter ulykken ble 16 passasjerer endelig reddet. De hadde overlevd ved å spise sine døde medpassasjerer.

Samme fredag som ulykken i Andesfjellene styrtet et russisk Iljusjin Il-62-fly da det skulle lande i Moskva. Alle de 176 personene om bord ble drept. Selv om det var en langt større tragedie enn ulykken i Andesfjellene, ble Iljusjin Il-62 en av historiens­ glemte­ flykatastrofer.

7. Heavy metal ble født fredag 13.

1960-årene sto i fredens og blomsterbarnas tegn. Fredag 13. februar 1970 ble det nye tiåret innledet med torden, kirkeklokker og mørke gitarakkorder. Da ga bandet Black Sabbath ut sin mørke og okkultinspirerte debutplate. Heavy metal-musikken var skapt. Sjangeren ble snart populær blant millioner av unge.

 

Vi har benyttet en god del kilder

 

 

 

 

 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn