20200309 Tannbloggen Alene med Corona

Alene med Coronafjærpenn126x150

————————- 9.mars 2020 ————————-

Mandag 24.februar (!) 2020 skrev “Tannhjulet” til Folkehelseinstituttet bl.a.:

Kjære Folkehelseinstitutt v/NN; 24.2.20:

“Jeg tror at FHI overser eller undervurdererer tannklinikkenes posisjon vedr. Coronaviruset:

Tannhelsepersonell er daglig i kontakt med rundt 16-20 pasienter; nærkontakt med blod og spytt; får det på hendene og kan formidle videre spredning ganske effektivt.

Jeg har sett på informajonen til legekontorer/primærhelsetjenesten. Jeg kunne ønske mer fokus på det viktigste på en klinkende klar hovedside for tannleger.

Jeg kan tenke meg å formidle en anbefaling til tannleger, offentlig og privat gjennom “Tannbloggen” på https://tannhjulet.no/tannbloggen/

NÅ begynner det å haste, tror jeg.”

Svar fra FHI samme dag, mandag 24.feb.

“Vi skal ta en titt og se om vi lager noe spesifikt for tannlegene.”


Jeg kan ikke se at noe har skjedd:
FHI er kanskje gladere for å arrangere pressekonferanser der de kan fotograferes på rekke og rad. Eller motta pressen til intervjuer. Eller lage generelle nettsider med klikking hit og dit for å finne informasjonen? 

3.mars fikk vi info fra Tannlegeforeningen; mest henvisning til FHI og foreningens sider. 4.mars inneholdt NTFs sider mest linker til Sykmelding og Permitteringsinfo hos NAV. SNU er imidlertid enslig svale med konkret info om forholdsregler.

Imens sitter tannlegen alene med sine utfordringer: 

I utgangspunktet kan jeg nesten ikke tenke meg noe værre sted for spredning av Corona enn et tannlegekontor: Pasientene vet ikke eller er likegyldige til om de er smittet, Det borres med betydelige aerosolskyer rundt oss, pasientens blod og spytt er de  fleste steder, pasientene tar på alt på venterom og inne på klinikken, i betalingssituasjon… Og hva skal tannhelsepersonellet stille opp med? Hånddusj og “AntiBac” er umulig å få tak i, og litt sprit her og der er ihvertfall ikke effektivt mot virus. Dersom konklusjonen er at tannhelsepersonaler er spesielt utsatt i forhold til de fleste andre yrkesgrupper, er ikke tannklinikken noe greit sted å være i Corona-tider.

“Stenge ned” er et alternativ med 2 innfallsvinkler: Personalet kan sykmelde seg eller du kan sende alle hjem (= permittere).  Men hvem gir oss direkte juridiske råd, og hvem skal forhandle med myndighetene om spesielle vilkår i en spesiell situasjon? Ingen, selvfølgelig: Det er den enkelte klinikks ansvar å vurdere når og om personalet skal ha godkjent sykmelding, samt selvfølgelig ta utgiftene. Permittering er heller ingen gratis løsning: Og hvis noen tror NAV vil og kan gi helsepersonell i vår situasjon spesiell hjelp og spesielle vilkår, kan du bare følge lenkene på NTFs hjemmeside.

Oppdat 12.mars:
Endelig ikke helt alene med Corona? :

Et utvalg presseklipp 12.mars:

Se artikkelen “Ikke lenger helt alene med Corona”

 

 
Kan det virke urettferdig at tannlegene må betale prisen for en landsomfattende epidemi der FHI stiller seg uforstående (eller tause) til at offentlige instanser nekter utsatte pasienter å bli testet for Corona, og i samme åndedrag anbefales å gå på jobb?

 

2020 NTFs symposium 250x172 15gr skjevDet skal bli spennende å se hva som skjer med “NTF’s Symposium 2020” 12.mars.
Blir det en forventingsfull forsamling av smitteutsatte kolleger som møter smitteutsatte tannhelsesekretærer og tilreisende foredragsholdere? Vil økonomi trumfe ansvarlighet?
–>Planlagt arrangert i en hotellkjede som allerede har varslet permitteringer grunnet Corona!
10.mars ettermiddag fikk de som har meldt seg på, beskjed om at Symposiet er avlyst 

 

Viktige betraktninger finner du i artikkelen “Alene med CORONA…” nedenfor.

“God bedring”

.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn