Etterspørselen etter nettkurs er der, men det har så langt vært liten vilje fra universiteter i Norge til å utvikle og drifte det, mener Arne Krokan ved NTNU
Foto: Ellen Johanne Jarli/NTNU.
Artikkel fra Khrono;
Tekst:Espen Løkeland-Staiespen.l.stai@khrono.no
Lest deg gjennom bokhyllene? Lei av tv? Tømt hodet for ideer? Hva med studier i regi av Harvard eller Yale?
Vi snakker MOOC — Massive Open Online Courses — gratis nettkurs utviklet av universiteter for et massepublikum. Siden det store gjennombruddet kom i 2011, da 160.000 personer i 190 land registrerte seg for å følge et kurs fra Stanford i kunstig intelligens, har MOOC vært i voldsom vekst.
Fra Hamlet til Linux
Blant dem som tilbyr MOOCs finner du noen av de mest prestisjetunge universitetene i USA.
De åtte Ivy League-universitetene — deriblant Harvard, Columbia, Yale og Princeton — har til sammen nær 500 gratis nettkurs liggende ute. Det viser en oversikt satt sammen av Dawal Shah, som driver Class Central, en nettside med anmeldelser og oversikt over MOOCs.
Oversikten viser at du kan få kurs i alt fra maskinlære til amerikansk kapitalisme rett inn i stua. Noen raske eksempler på kurs som står oppført, men som vi ikke kan skryte på oss å ha vært gjennom selv:
- «Introduction to Classical Music» fra Yale
- «Global History of Capitalism» fra Princeton
- «Shakespeare’s Hamlet: The Ghost» fra Harvard
- «Linux Basics: The Command Line Interface» fra Dartmouth
- «Feeding the World» fra University of Pennsylvania
Det er ikke plass til å ramse opp 500 kurs her, resten finner du i denne oversikten, der du også kan søke i ulike kategorier.