DOCUMENTASJON

Not-documented-not-done 150x115Bruk av internett, datamaskin og mobiltelefon er utvidet under Corona-pandemien, og det er viktigere å dokumentere kommunikasjon, webinar og netthandel mm. For ikke å glemme datasikkerhet…

Artikkelen her er kjemisk fri for reklame-agenda: Men for å hjelpe dere må jeg nevne programmer jeg selv har erfaring med. Det finnes alltid noe tilsvarende…

Det første rådet er “ikke jag etter gratisprogrammer”. Betaling gjør ofte programmene mye bedre med flere gjennomtenkte funksjoner, og i hovdsak snakker vi om veldig lite penger for jobben de gjør. Pass deg for de program som tilbyr gratis prøvetid, men som allerede i forkant av dette ber deg om kredittkort-informasjon. Jeg holder meg langt unna slike nettsteder.

CaptureWiz er et lite og enkelt screen-capture program som når det er startet, alltid “henger” i kanten på skjermen. Det er alltid der, og jeg har brukt programmet i rundt 15 år, daglig. Ett klikk, og du får noen små bilder på rekke som illustrerer bl.a. bilde av skjermen din, videopptak av det som skjer på skjermen, mulighet for å kopiere en hel nettside, audio (opptak av lyd).  I tillegg er det enkle funkjoner der du kan tegne inn piler og skrive inn beskjeder. Alle slike program, ved skjerm- eller videoopptak, gir deg et kryss som du beveger for å angi stedet på skjermen som du vil ta opptak av. Når du skal ta video-opptak må du passe på å konvertere filmen du får, og slette den etterpå; ellers kan du fort fylle harddisken eller lagringssted i skyen (eks. OneDrive, Dropbox). Du kan prøve CatureWiz gratis i 30 dager, og det koster ca USD 40 for livslangt bruk. Du kan abonnere på oppdateringer, men trenger det ikke.

Det skjer utvikling på markedet, slik at selv gode program får konkurranse. Men du må vurdere ditt bruk…

Movavi er også et skjermdump-program. Det er mer robust enn CaptureWiz når det kommer til større oppgaver som video-opptak, men skjermbilde av en hel nettside ikke er noe valg. Det er enkelt å legge tekst/piler osv. på et skjermbilde. Når det kommer til video-opptak av f.eks. webinarer liker jeg Movavi best. Du setter opp lagringssted, og der legger opptaksfilen seg når du avslutter videoopptak. Du får beskjed om at det er fornuftig å konvertere til en mer utbredt fil-type; som du gjør og deretter sletter originalen. For alle video-opptaksprogram jeg vet om er det slik at du ikke kan bruke plassen på skjermen til annet: Så stort sett kan du bare gjøre én ting av gangen hvis du da ikke har 2 skjermer: Men det krever litt øvelse.
Movavii har meget gode opplærings-videoer på siden sin. Du får prøve gratis, og etterpå koster det beste valget ikke mer enn 40 engelske pund for livslang bruk.

Movavi er en stor familie med gode programmer for å redigere, ta opptak, bruke kameraer, organisre bilder osv. DET gir store muligheter for den som er interessert. Jeg har vel brukt dette i 4-5 år, og er veldig fornøyd. Svært nyttig er det å kunne redigere/editere dønn kjedelige videoer eller webinaropptak som du har lyst til å se sammen med en venn eller kollega! Da bruker jeg Movavi Video Editor Plus 2021. Den kan du også prøve gratis. Prisen er ca 55 eng.pund for livslang bruk. Det er den verd.

Dersom det er viktig å ta opptak av en hel nettside, er GoFullPage en utvidelse av Chrome et program som er gull verd. Og grunnversjonen er gratis. Mitt behov for redigering etc. dekkes av USD 12 pr. år. Jeg bruker det ofte for dokumentasjon.
Nå er det jo mange som bruker Windows InternetExplorer eller Edge: Der finner du også muligheter for skjermbilde av en hel og lang nettside. Noe informasjon finner du her, og du kan alltids google “opptak av hel nettside”.

Hel sist skal jeg nevne behovet for privat og sikker surfing på nett. I mange situasjoner er dette uhyre viktig: Hvis du sitter på flyplassen og bruker den åpne internett-tilgangen eller du skal lete etter noe som krever masse linking hit og dit på nettet. Da kan du installere Freedome. Utgiver er F-secure, et firma som produserer sikkerhetsprogrammer som jeg startet å bruke i ca 200o da vi hadde et firma som lagde programmer for legemiddelinformasjon. Jeg stoler på dette firmaet. Et verdifullt tilleg i programmet er at du kan angi hvor i verden du er (eller vil være) slik at du kan laste ned programmer fra f.eks. BBC – som krever at du er i UK. Det samme som du kan oppleve med din egen laptop i utlandet når du vil se på norske TV-program i reprise: Grunnet distribusjonsavtaler får du ikke lastet ned hvis du ikke er i Norge. Freedome løser dette problemet.  Programmet kal prøves, men er ikke gratis. Jeg har dekket 7 maskiner i 2 år for ca 120 USD.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn