“Gratisdabaser” jeg unngår

Det er ikke alle “gratisdatabaser” hvor alt er gratis og uten krav om kreditering.
Iblant er det så mange snubletråder at jeg ikke vil bruke tid på å finne fram:

Lifeofpix – Mange fine bilder inndelt i tema.
Ikke en av de største plattformene der ute, og det er ogsa et utvalg av noen bilder gratis. Mange bilder er levert av partneren Adobe og kan kun fas mot et gebyr. Fotografer kan donere bildene sine her og gjøre dem tilgjengelige for publikum gratis.
Du MÅ starte med gallery for å få oversikt over type bilder: Link her
Vær litt  forsiktig, Life of Pix eies tydeligvis av AdobeStock: Du lommer lett dit, der du kan bli betalende medlem og få X antall gratis bilder…
Det står i en omtale at man ikke trenger å kreditere, men jeg er usikker – så jeg bruker ikke denne basen. Hvis du krediterer, er du trolig på den sikre siden

FreeImages.com: (eies av Life of pix??)
Over 300 000 bilder online og en stor database med unike gratisbilder. Men vær forsiktig her, siden deres egne lisensavtaler kan begrense bruken i visse omrader. Les lisensavtalen nøye før du bruker bildene!
Når jeg leter etter lisensavtalen, så kommer jeg til https://www.lifeofpix.com/about/  og finner ikke helt ut av lisensavtalen. Hvis du krediterer, er du trolig på den sikre siden

Startup StockPhoto
Som navnet antyder, er denne nettsiden designet for oppstart.  Dette kan være et sted å finne ditt royaltyfrie bilde.
LisensavtaleVeldig komplisert, og jeg føler det er litt mange snubletråder for gratis bruk og kreditering

Morguefile
Denne plattformen for royaltyfrie bilder har en betydelig samling av arkivbilder. Mer enn 350 000 bilder. Morguefile er en stor fotodatabase med tusenvis av bilder fra amatører til absolutte profesjonelle. Hvis bildet ikke skal endres (f.eks. med logo etc.) bør du navngi artisten som kilde.
Lisense  : vanskelig å forstå helt fordi denne basen markedsfører Shutterstock på en plagsom måte, og det virker som om du må kreditere

Flickr
Stor bildeplattform, som også gir kommersielt brukbare gratisbilder. Pr 1.mai 2022 endret vilkårene seg, og jeg TROR man nå må kreditere alle bilder man bruker. Det er iallefal vanskelig å finne klare lisenvilkår for hver type bilder. Forskjellig informasjon under forskjellige bilder er tidkrevende
Med den praktiske filterfunksjonen for “lisenser” kan du ogsa finne bilder som kan brukes gratis og ogsa til kommersielle prosjekter. Du bør sette søke-filteret til “Commercial use & mods allowed”
Les denne om royaltyfrie bilder; FLICKR COMMONS:

New Old Stock
Virkelig flott plattform som er spesialisert på nostalgiske og et stort utvalg av svart-hvitt-bilder; virkelig unike bilder. Hvis du liker vintage, bør du definitivt bokmerke denne bildeplattformen. Vær oppmerksom pa at noen av bildene ikke er helt gratis a bruke, les under bildet for a finne ut mer.
Les her nøyaktig bilderettighetene, for det er noen ikke-lisensfrie bilder.  LICENSavtalen (les hele)
Utdrag: Disse er så vidt jeg vet tilgjengelig i det offentlige domene basert på institusjonens deltakelse i Flickr Commons og reglene til Flickr Commons: Alle bilder er i det minste tilgjengelige for personlig og ikke-kommersiell bruk (middels artikler, blogginnlegg, personlige prosjekter, heltebilde for 404-siden din). Hvis du er nysgjerrig på om du kan bruke den eller ikke, sjekk institusjonens rettighetserklæring via lenken jeg gir til det originale Flickr-innlegget. De fleste foretrekker at du linker tilbake til det originale flickr-bildet og nevner institusjonen ved navn.

Stockvault.net
Gratis arkivbildefellesskap der fotografer og kunstnere kan dele sine egne bilder og kunstverk med folk fra hele verden. Vi tilbyr tusenvis av bilder og illustrasjoner av mennesker, dyr, bygninger og gatefotografering, vakre landskap, plante- og blomsterbilder, gjenstander fra datamaskiner og elektronikk til matbilder og smykkebilder. Vi har også en stor samling av gratis teksturer som spenner fra grunge, skitt, maling, stein, plast, tre og væske til metalliske og rustne overflater og bakgrunner. Se gjerne gjennom bildesamlingene våre – Alle våre arkivbilder og vektorer er 100 % gratis.
LIKEVEL: Shutterstock er på hvert resultat, og det er vanskelig å holde gratis vekk fra betalshutterstock eller abonnement. Tar altfor lang tid!

 

 

Jeg orker ikke maset med stadige snubletråder til “moder-basen” som eier disse bildedatabsene som markedsføres som gratis-databaser. Og det tar altså for lang tid å finne det bildet jeg ønsker. 
Her er kort oversikt over “eiere” til noen av bildedatabasene på venstre side som jeg vil unngå.

https://gratisography.com/   = shutterstock
https://www.stockvault.net/ = shutterstock
https://www.lifeofpix.com/  =  adobe Stock

Og mens jeg er på tidsforbruk:

Kommersielle bildedatabaser som Shutterstock, iStockphoto og Gettyimage er ikke bare dyre, de har også uendelig med dårlige bilder. Det er sikkert mange av dere som kan bruke en hel arbeidsdag på å finne de riktige bildene.

HER finner du en webside som anbefaler 21 gratis bildedatabaser

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn