ORDBOKEN

Focus Media AS

 

INNENFOR VÅRT FAGOMRÅDE MØTER VI FORSKJELLIGE STAMMESPRÅK.
Her er en upretensiøs liste over acronymer, definisjoner på ord og uttrykk, leverandørenes eget stammespråk, uttrykk og definisjoner fra universitetene; kort sagt ord som ofte sies med den største selvfølgelighet, og som får noen av oss til å forstå at vi er “uttafore”: Noen ganger benevnt hersketeknikk 🙂 

Du finner -kanskje- ordet du leter etter ved å søke på hele denne siden med Ctrl + F
–> Hold Ctrl-tasten inne mens du trykker F (engelsk windows) eller S (norskwin)

Hvis du vil legge til noen ord og uttrykk du tenker kan passe her, kan du enten sende det til post@tannhjulet.no, eller logge deg inn/registrere deg, og bruke kommentarboksen her eller andre steder.

 

Biokompatibilitet:  

«Et materiales evne til å opptre med en hensiktsmessig biologisk respons i en spesifikk anvendelse».

Det biomimetiske konseptet går ut på å etterligne biologien på best mulig måte ved å:

  •       Bevare så mye tannsubstans som mulig
  •       Beholde tannens styrke
  •       Bevare tannens vitalitet
  •       Redusere gingival påvirkning
  •       Benytte tannens naturlige farge

“Heller tilpasse seg tannen enn at tannen må tilpasses behandlingen”.
(Sitat fra kurs i OTF med Liza Prinzell og Hans Jacob Rønold 20160405)

Det biomimetiske konsept:

Ulike behandlingsalternativer innenfor minimalinvasiv og adhesiv teknikk.
Biomimetikk:  Hvor biologiske prinsipper blir anvendt i teknologisk sammenheng

Biomaterialer 

En gruppe av spesialiserte materialer som brukes til kunstige kroppserstatninger. Eksempler tannrestaureringsmaterialer, kunstige hofteledd, implantater.
Én definisjon: ”Et naturlig eller syntetisk materiale beregnet på å samvirke med biologiske systemer for å undersøke, behandle, bygge opp eller erstatte vev, organer eller kroppsfunksjoner.”

Biomaterialer inngår i begrepet medisinsk utstyr, slik det er definert i EUs direktiv for medisinsk utstyr.

 IP-betegnelse som brukes på elektriske artikler

 IP-grader (Ingress Protection) er det som viser armaturens evne til å tåle vann, støv og andre fremmedlegemer. Sertifiseringsgraden har et fast format: IPXX, hvor de to XXene byttes ut med to tall, som f.eks IP20 og IP45.

IP20 – innendørs bruk
Et standard innendørs armatur har ofte IP klasse 20. Dette betyr at man ikke skal få støt ved å sette en finger inn i et hull i armaturen. Med unntak av dette, så er det ingen beskyttelse mot støv, vann og andre partikler.

IP23 – Regnsikker
IP klasse 23 beskytter mot vannspray og regndråper ovenfra. Denne er godkjent for utendørs bruk. Vi anbefaler å vurdere hvor den plasseres, slik at det ikke lett samler seg vann på armaturet, som kan føre til ødeleggelse. Beskyter mot regn i 60° vinkel.

IP44 – Sprutsikker
Beskytter mot vannspray og regn i 180° vinkel uten ødeleggende virkning. Disse er normalt ikke helt vanntette, men kommer med vannledersystem som tilser at vann ikke når elektriske komponenter og sørger for at det renner ut igjen. Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm).

IP54 – Spylesikker
Beskytter mot vannspray og regn i 180° vinkel uten ødeleggende virkning. Disse er normalt ikke helt vanntette, men kommer med vannledersystem som tilser at vann ikke når elektriske komponenter og sørger for at det renner ut igjen. Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm). I tillegg er lampen støvsikker, noe som beskytter mot isolasjonsfeil.

IP66 – Spylesikker på høyt trykk
Lamper med IP klasse 66 er beskyttet mot høyt spyletrykk fra alle retninger, i tillegg til å være støvtett. Disse er bra egnet for utendørsbruk.  Godkjent for utendørs bruk og alle soner på bad, med unntak av badekar og dusj (sone 0) og området rett over badekar og dusj (sone 1, opptil 225cm).

IP67 – Vanntett
Denne armaturen er ikke egnet for bassengbruk, men er kvalifisert for 30 minutter under vann på opp til 1 meters dyp. Godkjent for utendørs bruk og for å graves ned i bakken.  

IP68 – Kontinuerlig vanntett
Typiske bruksområder for IP klasse 68 er undervannsbelysning i basseng og innvendig takbelysning.

 

   
   
v v
 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn