Maskinell Endo artikkel fra Focus høst 2009

Maskinell endo baserer seg på at tannlegen bruker rotkanalinstrumenter i vinkelstykker. Når tannlegen bruker rotkanalinstrumenter i en anbefalt rekkefølge, snakker vi om et system.

Maskinell endo
Ethvert rotkanalinstrument som brukes i et vinkelstykke representerer maskinell endo.

Maskinelt endo system
Et gitt antall maskinelle rotkanalinstrumenter brukt i en på forhånd vurdert sekvens for å preparere en rotkanal til apex.

Hvordan beveger rotkanalinstrumentet seg i vinkelstykket?
I dag er de fleste systemer roterende instrumenter slik vi er vant til med borr. Noen resiproke vinkelstykker ”twister” frem og tilbake 45 grader, slik som Ultradent. KerrEndoLift (erstattet av W&H), der du setter håndinstrumentet inn i vinkelstykket, twister også fram og tilbake. De eldste går også opp/ned. Slike vinkelstykker har neppe annet formål enn å spare fingertuppene til klinikeren, men må for all del ikke forkastes som hjelpemiddel. SET systemet med Risty-filer gikk opp og ned.
Det vil videre være slik at produsentene av det maskinelle endosystem har anbefalinger på hvilke vinkelstykker eller endomotorer som passer best til systemet. Men tannlegen kan i prinsippet velge helt fritt hva man vil bruke av vinkelstykker, uten at vi entydig kan anbefale dette. Tannlegen må orientere seg, kanskje gå på et kurs/forelesning, tenke etter hva man selv er i stand til å klare. Noen går i skuffene sine og henter fram et reduksjonsvinkelstykke som kan gjøre nytten. Andre velger vinkelstykker eller endo-elektromotorer med eller uten batteridrift, autostopp, autorevers eller apexlocator – for å nevne noe. I markedet er det noe for enhver smak, for et hvert ferdighetsnivå og for et hvert ambisjonsnivå.

Roterende NiTi (Nikkeltitanium)- instrumenter er fleksible og sterke instrumenter som gir kanalene en glatt og sirkulær form som er lett å fylle. NiTi-instrumentene gjør det lettere og raskere å komme ned i bøyde kanaler. NiTi-instrumentene har større konisitet enn alminnelige manuelle rotkanalinstrumeneter.

Betegnelsen på instrumentenes størrelse er oftest eksempelvis 6/20, der 6 betyr at instrumentet har en konisitet på 6% og 20 angir at spissen har en iso-størrelse på 20.

Roterende NiTi-instrumenter brukes med en crown-downteknikk i et normalt reduksjonsvinkelstykke eller et spesielt endo-vinkelstykke slik at hastigheten ligger i området 200-300 rpm (eksempelvis W&H 1:128) Husk at BioRaCe går opp mot 600 rpm, da er W&H 1:70 et alternativ.

Arbeidsgang (generell prosedyre)
• Arbeidslengden på rotkanalen bestemmes
• Glide path til apex etableres ved å bruke håndinstrumenter ->ca ISO 15.
• Max 300 omdreininger pr min (rpm). 600 for BioRace.
• Forsiktig apicalt press.
• Kast instrumenter etter produsentens anbefaling.

Når man skal ta ibruk rotkanalinstrumenter beregnet på maskinell teknikk, så må man forstå at man starter på en læringskurve. For at læringsurven ikke skal bli for bratt må man starte med enkle kasus: Skaff deg ”Good Feeling” på kasus der det faktisk ville være mye kjappere å bruke manuell teknikk: Klarer du oppgaven maskinelt, opplever du en mestringsfølelse som gjør det moro med maskinell endo: ”Good feeling” – ikke sant?

Noen enkle spørsmål til seg selv:
• Hvilke system finnes, og hvilke(t) vil jeg prøve?
• Hva vil jeg satse av tid?
• Dette er ikke enkelt før “Bare man kan det”-følelsen er der
• Jeg må vite litt (mer) om anatomien på tannen. Når du leter etter kanalene i klinikken, er det fååår sent.
Det hjelper ikke mye med maskinelt dersom man ikke finner kanalene!
Mange er usikre: “Jeg må vel velge endo spesialmotor med autostopp, autoreverse, programmering og alarm?”

Ta det rolig, begynn som sagt på enkle kasus, finn ut om dette er noe for deg. Det er mange klinikker som har et brukt nedgearingsvinkelstykke liggende eksempelvis 1:128. Med en vanlig 40.000 rpm motor er du nede i grei fart; ca 300 rpm. Så bruk dette i starten, og kjøp heller en endomotor med fasiliteter senere. Og hvis du ikke skulle ha noe vinkelstykke liggende? Ikke helt lett å gi råd, tenk deg om: Ikke alle endomotorer på markedet koster all verden. Dessuten gir noen leverandører store rabatter ved introsett; husk at det viktige er å selge rotkanal-instrumenter: De er virkelig dyre!

Men du er selvfølgelig redd for instrumentfraktur? Her som ellers; “hånden som holder, hjernen som driver”: Siste generasjon bor er virkelig bra. Instrumentene roterer 360 grader, og det skal mye til for å frakturere hvis du følger Unnis råd og rådene til leverandøren.

Selvfølgelig er kurs smart. På kurs vil du lære noen grunnleggende prinsipper. For eksempel at ved maskinell endo så skal du ha “rett linje”-aksess til rotkanalen. Verken mer eller mindre, og da synker frakturfaren betydelig.

Rotkanalinstrumenter i system skal være fargekodede; striper er ikke godt nok: Du skal slippe å myse og lete etter riktig instrument: Feil fil i feil rekkefølge gir frakturer.

Noen tips:
Åpne tannen så lite som mulig, men så mye som nødvendig. Engelsk moteuttrykk: Access Cavity preparation + Straight line access. Yess?
– Endo-Z bur : Meget nyttig. Et bor som ikke borer nedover, bare til sidene. Har ikke spiss.
– Før du starter maskinell endo, må du ved hjelp av manuelle instrumenter og gatesbor skaffe deg ”glide patch” – ALLE roterede trenger en sti – en glatt og fin adkomst til kanalene.
– Torpanborr: Borrer seg ned i obliterert kanal.

For å starte arbeidet med å lage en artikkel som tar opp maskinell endo, var vi så heldige å få mange gode råd gjennom en lang samtale med tannlege, universitetslektor, spesialist i endodonti, Unni Endal. Hun holder mange forelesninger om endodonti, både i maskinelle og manuelle teknikker. Hun er en engasjert kollega som aldri sier nei til å gi gode råd.

Takk for at du så gjennom artikkelen Unni!

maskinell_endo_artikkel

Klikk på linken for en oversikt: maskinell endo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn