Tannturisme

Tannhelseturistene advares av HDIR, NRK P1 20.7.15 

Midt i Fellesferien kom NRK P1 med et innslag der Helsedirektoratet direkte advarte tannturister om stor infeksjonsfare. Bruker du en billigere tannlege i utlandet kan du ende opp med et langt sykehusopphold i etterkant.

Det nedenfor er utskrift av den muntlige framstillingen på NRK

Bruker du en billigere tannlege i utlandet kan du ende opp med et langt sykehusopphold i etterkant.

Tannhelseturistene hadde neppe reist til Polen og Ungarn om de hadde visst hvilken smittefare de utsetter seg for sier Dag Berild, overlege ved Oslo Universitetssykehus og forsker på antibiotika.

Inngrep i tennene kan medføre større risiko enn andre behandlinger sier fastlege og seniorrådgiver i Helsedirektoratet Svein Høg Henriksen. “Det er altså større risiko for smitte ved kirurgisk inngrep hvor det lages sår enn ved andre besøk på sykehus hvor man kanskje bare møter en lege og ikke utsettes for inngrep.

“En ting man kan være sikker på at hvis man lar seg behandle i sydeuropa eller i østeuropa eller i østen eller i USA så er sjansen for å få resistente bakterier med seg hjem mye større enn om du lar deg behandle i Skandinavia.

En ting man kan være sikker på at hvis man lar seg behandle i sydeuropa eller i østeuropa eller i østen eller i USA så er sjansen for å få resistente bakterier med seg hjem mye større enn om du lar deg behandle i Skandinavia.

Intervju med «tannturist» Jorun Sagsletten Foss:

“Både datteren vår og sønnen vår har vært i Budapest og fått tannbehandling, og de er veldig fornøyd med den behandlingen de har fått. På kjøkkenet til Jorun Sagsletten Foss i Trondheim forteller 73 åringen om tannklinikken i Ungarn som nærmest alle i familien har brukt. Første gang hun reiste var i 2009. Jeg har vært der 7 ganger på tannklinikken. 5 ganger til behandling og 2 ganger til etterkontroll.  Hun regner med å ha spart ca. 200.000 kr på å få tannbehandling i Ungarn og ikke i Norge. Men at hun dermed også utsatte seg for en smittefare for multiresistente bakterier har hun ikke tenkt på.  “Jeg har overhode ikke tenkt på tannbehandling i forhold til dette, jeg hadde ikke kommet til å koble det”

Mer risiko ved tannbehandling enn om man er innom for andre undersøkelser på et sykehus.

I 2010 var det 417 tilfeller av antibiotikaresistens i Norge skriver VG. 4 år senere hadde tallet øket til 832 og hovedgrunnen er at vi reiser mer og blir oftere innlagt på sykehus i utlandet. Smittefaren er størst i land som Hellas, Italia og Romania men den er også stor i land som Ungarn og Polen. Hvis du har blitt innkalt til rutinekontroll på et av sykehusene i landet har du kanskje lagt merke til at du også blir spurt om du har fått helsehjelp i utlandet i løpet av det siste året. I såfall må du til fastlegen for å sjekke om du har blitt smittet av resistente bakterier. Men ikke alle sykehus spesifiserer at helsebehandling også betyr besøk hos tannlegen.

«Dumt» sier Lege Svein Høg Henriksen i Helsedirektoratet. “Det er jo klart at det ville være en fordel om at man opplyser tidlig at også tannlegebehandling omfattes av dette. Jeg tror vel det er mer at det tidligere ikke har vært så vanlig å dra til utlandet for tannlegebehandling mens det nå er et økt omfang av  tannhelseturisme. Det er en økt markedsføring ovenfor Norge.”

Dårlig hygiene og mange kunder kan gjøre at smittefaren kan være større i tannlegestolen sier Henriksen. Overlege UiO Dag Berild sier tannhelseturister umulig kan vite hvilken risiko de utsetter seg for. “Absolutt ikke, og det er synd å si, men helseturisme er en helt ukontrollert voksende industri. Og den jevne mann eller kvinne som tenker på behandling i utlandet aner ikke hvordan kvaliteten på de behandlingsinstitusjonene er; det være seg tannlege eller kirurgisk inngrep. En ting kan man være sikker på: At hvis man lar seg behandle i Sydeuropa eller i Østeuropa eller i Østen eller i USA, så er sjansen for å få resistente bakerier med seg hjem mye større enn om du lar deg behandle i Skandinavia”

Lege Henriksen ier at det norske helsevesenet bruker ca en halv milliard kroner i året på pasienter som har blitt smittet av bakerier som antibiotika ikke kan ta knekken på.

«I dag dør det flere av resistente bakerier i Europa enn av bilulykker. Det er ca 25.000 dødsfall i Europa, så det er et økende problem og det er et alvorlig problem for fremtiden.»

Da blir det kanskje ennå viktigere at sykehusene spesifiserer at tannbehandling også er helsebehandling i utlandet.

73 år gamle Jorun Sagsletten Foss mener de som reiser til utlandet for å få helsehjelp burde få mer informasjon om smittefaren. Selv har hun ikke tenkt noe særlig på det før nå. “Hvis du hadde visst det du vet i dag for 6 år siden da du begynte å reise for å få tannbehandlig, hadde du tenkt deg om to ganger da?”

“Kanskje, for da hadde jeg ikke visst så mye om klinikken som jeg vet nå, kanskje ville jeg ikke tatt den tannbehandlingen i det hele tatt, jeg ville levd med de dårlig tennene som jeg hadde”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn