PROSTATA

TETT KOBLET: Prostata ligger tett koblet til nerver som styrer ereksjon og urinblære. Overdiagnostikk og overbehandling er et uttalt problem ved prostatakreft. En ny test kan få ned antall unødige bivirkninger av behandlingen. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix  

En ny og bedre test avslører prostatakreft

– Et kvantesprang for prostatakreftutredningen.

 

PSA-test, prostataspesifikt antigen, er blodprøven som i dag benyttes for å kunne oppdage mulig prostatakreft hos menn. Et av ankepunktene mot PSA-testen har vært at den gir for mange, falske positive svar. Den finner for mye kreft – kreft som ikke ville utviklet seg og ikke ført til noe fare, men hvor behandlingen kan gi bivirkninger som ereksjonssvikt og inkontinens. En ny PSA-test er nå utviklet i Sverige. – Testen er mer spesifikk, det blir færre falske alarmer. Vi kan senke antall biopsier med en tredel, sier Henrik Grönberg, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska institutet i Stockholm. Han har ledet prosjektet som har utviklet den nye testen.  

Økt bevissthet

Nå i november, med den årlige Movember-kampanjen for økt bevissthet rundt prostatakreft, er PSA-testen oppe til diskusjon igjen. Antall norske menn som tester seg fortsetter å øke. Antall som får diagnosen prostatakreft har økt med rundt 1000 tilfeller siden 2004. I dag anbefaler ikke helsemyndighetene bruk av PSA-test med mindre man er genetisk disponert for prostatakreft, eller har familiemedlemmer som har fått prostatakreft i ung alder. Dette gjelder cirka én prosent av befolkningen. Rundt 450000 norske menn tar årlig en PSA-test.   Den nye testen skal være langt mer treffsikker.

– Vår test gjør to ting: Den kan bedre skille aggressiv og ikke-aggressiv prostatakreft og den gjør at 30 prosent færre trenger å ta biopsi, sier Grönberg til Dagbladet. Dagens PSA-test måler ett protein, den nye måler seks proteiner relatert til prostata. I tillegg måler testen 200 genetiske markører for prostatakreft. Testmetoden er den samme – en blodprøve. I 2013 fikk 4836 norske menn diagnosen prostatakreft, viser tall fra Kreftregisteret. Den nye testen kan gjøre at 20 prosent av dem som har en ufarlig prostatakreft, slipper å få kreftdiagnosen. Ny-testen kan gjøre at nesten 500 menn hvert år slipper å få en kreftdiagnose.  

– Kvantesprang

– Overdiagnostikk er et problem ved prostatakreft. Det er vanskelig å skille ut svulstene som ikke vil bli noe problem. Den nye PSA-testen er et steg på veien til at ikke for mange får diagnosen prostatakreft, sier Grönberg. Nylig var den svenske professoren i Norge for å fortelle om den nye testen. Nå er diskusjonen i gang om vi skal benytte den nye testen her. Mars neste år vil testen tas i bruk ved noen utvalgte, svenske helsestasjoner som et pilotprosjekt. Erik Skaaheim Haug, urolog og overlege ved Sykehuset i Vestfold, leder referansegruppa for Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft. Han har, sammen med andre ledende fagfolk i Norge, møtt svenske Grönberg og snakket om den nye testen. – Hvis dette holder stikk, vil det være et kvantesprang for prostatakreftutredningen. Testen fanger opp en større andel med alvorlige svulster uten å diagnostisere flere lavrisiko-pasienter. Verktøyet blir mer presist, sier Haug. Norge har vist interesse overfor svenskene for å delta i videre prosjekter. – Det vil være en kjempeutvikling om vi kan bli mer presise i diagnosen og unngå unødvendig utredning, sier Haug.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn