ARKIV Focus Nyhetsbrev 2018

20190401 FOCUS NYHETSBREV TOPP 850X134

 

FØR-juls brev 14. Desember 2018

Det er så mye jeg skulle ha skrevet til dere om, og kommentert etter hvert som informasjonene kommer fram til meg. Så blir det bare til at den ene aktivitet overtar etter den annen, og så flyr tiden fra meg.
En trøst er at tiden også kommer. Så selv om det er spesielt mye styr i tiden før jul, så kommer opplevelsene etter at vi har hatt forventninger i lang tid.

I November ble det svenske Riksstämman arrangert, og mange forventet at faglige nyheter og nye produkter skulle komme. Men nei, egentlig ikke noe å skrive om, bortsett fra nyheten hjemmefra om at tannlegekjeden Oris har overtatt eierskapet i tannteknikerbedriften Proteket. Hva skal norske tannleger tenke om at en konkurrerende aktør eier tannteknikerlabben man bruker?

stamceller bokomslag 136x150 croppedFocus gikk på et gratis møte om usynlige tannreguleringsskinner, beregnet på allmenntannlegen. Forventningene var en kommersiell gjennomgang av noe vi kunne fra før, men så opplever vi og kollegene en betryggende faglig  gjennomgang av en helhetlig rutine der det viktigste skjer på norsk jord.

Tirsdag kveld satte vi oss ned for å se på NRKs “Norge nå”. Først og fremst ble det en spennende gjennomgang av helseforventninger for fremtiden, og til vår glede så er tannlege Cecilie Gjerde en del av den.
Dette er årets julegave; en tegneseriebok om Stamceller: Så fint forklart av Cecilie og forfatter Øystein Runde at barna kan få bedre kunnskap enn mange av oss. Løp og kjøp! 🙂

Jo da, det er en hektisk tid før jul. Det skyldes helt sikkert(!) forventninger til et møte, en middag, julegaver, alt skal bli bedre etter nyttår…
Når forventningene møter nåtiden: Du senker skuldrene, glemmer alt du ennå ikke har rukket å gjøre – og gleder deg over at du er her…

Det er DA du kjenner at tiden kommer.

PS:   Jeg glemmer forresten hele tiden å publisere de mest interessante artikler på Facebooksiden til Tannhjulet… Til eksempel hvordan man skal unngå å bli lurt ved kjøp på internett. Jeg tenkte på julegaver, men bedre sent enn aldri?
————————————————————————————–

15.oktober 2018

Nå er det gått en drøy uke siden NTFs Landsmøte og NorDental 2018 ble avsluttet. Færre utstillere, mindre utstillinger og betydelig færre tannleger har  de siste år vært en tydelig trend i Scandinavia:. Den store messen i København, Scandefa, har kollapset og blir erstattet av noe danskene kaller “Fagdagene”.  Har trenden nådd NorDental? Utstillingen har skrumpet, NTF har tatt store deler av potensielt utstillingsområdet til eget bruk, og 5-700 færre tannleger var påmeldt. Kan det oppveies av at man fyller opp med klinikkassistenter og tannpleiere? Og “barnedag” på lørdag?

I første omgang har vi referater fra Landsmøtet, og NorDental følger i løpet av uken…

Molar incisiv hypomineralisasjon_150x150Endelig kommer tenner skikkelig på dagsorden, tenkte jeg: Søndag morgen førsteoppslag på TV2 Nyhetene: Emaljeskader ny folkesykdom. Laang seanse som ble borte i løpet av dagen. Men kom igjen for fullt i dag tidlig. Jeg søkte på TV2, men fikk bare opp masse reklame for tannhelse, inntil jeg endelig fant oppslaget. Det ligger på Bloggen.

En trend som kan vokse betydelig, er “usynlige” reguleringsskinner. Særlig etter at de enkleste reguleringskasus trolig mister trygderefusjon. Følgene kan være at allmennpraktikeren (og Den off. tannhelsetjenesten) kan få store mengder “små”-kasus til behandling. DA er det faglig viktig at vi følger med i utviklingen, og min tanke er at tannteknikeren er en god samarbeidspartner å ha. Nærhet til konsulent og kurs er viktig.

Vi får lite klage på Nyhetsbrevene jeg sender ut.  Du kan alltid melde deg av; eller melde kolleger på 🙂 ! Personvernærklæringen vår finner du på tannhjulet.no
————————————————————

2. oktober 2018

NorDental kolliderer kraftig med Høstferie de fleste steder i Norge. Og med elg-jakten så klart. For å bøte på det inviterer NTF alle tannhelsepersonells barn til storstilt barnehage lørdag: Jeg tror det kan bli en fantastisk opplevelse for barna og foreldrene, så det er absolutt et tiltrekkende arrangement.
nordentalegenlogo 2018 uten ramme 150x100På NorDental kan det være en stor avlastning å kunne bruke mobilen for å se utstillerliste; standsnummer og plass på kartet over hvor de forskjellige utstillere er i geografien. Jeg har laget lister og kart der våre (tannhjulets) leverandørliste er reflektert. Ligger på bloggen.

Dere har alle fått brosjyrer i posten og påminnelser i Epost-kurven. Det er tilbud fra leverandørene du kan spare mange penger på – men husk å sammenlikne og be gjerne om at “Nordental-tilbud” skal vare 1 arbeidsuke etter utstillingen:-)

Noen av dere bør høre innom HELFO hvordan man håndterer å være tannlege i flere klinikker med ulike eiere. Det er veldig aktuelt når eksempelvis offentlig ansatte ønsker seg en kveld eller to i privatpraksis.
Jeg vil gjerne høre svar(ene)
—————————————————————

22. september 2018

voltaren voltarol h=150Én morgen fikk jeg rødvinen i halsen: En skikkelig faremelding om Voltarén – dere vet det antiflogistikummet som leger og tannleger bruker som personlige sukkertøy mot alle småvondter i nakke, hals og skuldre. Jeg sjekket hastig i omgangskretsen og – jada- de aller fleste skvatt til. Jeg selv ble egentlig ganske engstelig: 50% økt sjanse for hjerte-karsykdommer!

  1. og 15. sept. hadde Praksiseierforeningen/SPA sitt årsmøte, og Focus fikk anledning til å være der. Det kom fram mye spennende, og vi har fyldig referat.

Opp mot NorDental 2018 er det faktisk en del gode tilbud og rabatter å hente. Mange har kampanjer, og du kan finne noen i høyre marg på tannhjulet.no. Der finner du også fremtidens tannlegeunit beregnet på barn.

Jeg undrer forresten på om det er mulig å finne noen som  kunne tenke seg å være med og drive Focus videre? Det er godt mulig for meg å være med en etterfølger eller to inn i fremtiden for å få et mykt generasjonsskifte i Focus.
————————————————————

3.september 2018

Vi valgte å utgi vårutgaven av “Focus”-publikasjonen sammen med skolestart. Litt sent, og det har mange forklaringer som vi ikke skal komme nærmere inn på bortsett fra at redaktøren stupte over sykkelen i Oslo’s trikkespor. Gipset høyre hånd er ikke innertier for en skribent.

Alle tannleger vi har postadresse til, har nå fått sin utgave av “Focus” i posten, så gi beskjed om du ikke får ditt eget eksemplar.

Høstens prøveprosjekt er å forme “FOCUS” Nyhetsbrev som innledning til en “Blogg”: Med det mener jeg å forme et mer personlig “Nyhetsbrev”som sendes ut som epost der jeg tar opp et tema – eller kanskje to – alle tema tannlegerelatert.  Nyhetsbrevet skal komme oftere, være lettlest og heller be deg følge en link til “Bloggsiden for tannleger”: Der kommenterer vi aktuelle nyhetssaker.

Helt hvordan det blir vil tiden vise, og jeg ber om tålmodighet 🙂

En forandring er at dette Nyhetsbrevet ikke blir gjentatt på “For Tannleger” på tannhjulet.no, men bare ligger som en blogg du kan trykke på hvis du vil se den igjen. Nyhetsbrevet vil også bli publisert på Facebook. Forøvrig vil alle temaene ligge som “blogger” du kan trykke på for å lese og/eller linke videre derfra.

Det leder til en viktig Blogg: “Focus utgivelse august 2018”: trykk på den så finner du hele Focus i nedlastbar og bladbar versjon.

I tillegg ligger alle artikler som egne linker til en pdf: På hver artikkel legger vi inn ekstra bakgrunns- og dybdeinformasjon. Denne gangen er jeg ganske på etterskudd, men legger inn så raskt jeg kan.

Vi gir prioritet til informasjon om Personvernfordningen GDPR: Personvernforordningen er et sett med krav EU har gitt medlemslandene slik at de skal implementere GDPR i sine personvernlover. I Norge heter den aktuelle loven “Personopplysningsloven”, og det er den vi skal forholde oss til.

“Focus Media” har hatt kontakt med tannleger i nærmere 40 år, og bygget opp en god database der vi lagrer så mange tannlegenavn, postadresse(r), eksamensår, epostadresse og mobilnummer som vi kan finne og fått overlevert. Det alt vesentlige er basert på postutsendelse av “Focus”, og de fleste andre informasjoner om personen kommer fra denne aktivitet: Med bakgrunn i årelang kontakt, regner vi at alle kolleger som mottar Focus og Focus Nyhetsbrev, har samtykket i at de tilsendes disse publikasjoner. Hvis du ikke vil ha Focus, er det enkelt å returnere eposten med beskjed om å bli strøket
—————————————————————–

14.mars 2018 til både tannleger og leverandører

Hei alle sammen:-)

På digitale tannlegeplattformer og sosiale medier har det vært ivrig debatt om endringene i trygdetilskudd til tannbehandling. Det har roet seg, men resultatet er at behandling av Odontofobi og tannbehandling relatert til dette, helt er fjernet fra privatpraksis. På samme innslagspunkt er det også “manglende evne til egenomsorg”: Dokumentasjonskravet til denne diagnosen og innslagspunkt 4, er betydelig skjerpet. Vi kan nok anta at disse endringene reduserer bruk av avansert protetikk- og implantatbehandling. Vil du lese mer, så finn menyvalget “For tannleger” på tannhjulet når du “lander” der:  Trykk på et bilde for å komme til Landingssiden på Tannhjulet

sorthvitt 270x135Blekemidler er et tema som dukker opp fra tid til annen. Det blir også gjennomgang av seriøse og useriøse blekemdiler i neste Focus, og jeg vil gjerne at du sender meg informasjon om ditt produkt dersom du vil ha det med i oversikten. Vi baserer innholdet på en nylig publisert svensk studie, og supplerer med norsk ekspertise og produkter på dette markedet.

Regnskapsføring for tannleger: Vi beskriver tilbudet tannleger får om regnskapsførsel, årsavslutning, finansiering (Leasing), dataaprogram og annen økonomistyring. Alle leverandører vil få noen linjer til å presentere sitt firma.

Planlegging av kommende aktiviteter
Når du trykker på et bilde, så havner du på landingssiden Media-Info, et sted du også finner på menyen øverst på alle Tannhjul-sidene.  Der kan du se hvilke tema vi ønsker å ta opp både i Nyhetsbrevet til tannleger og i publikasjonen Focus. Denne gangen har jeg ikke rukket å legge inn regnskapsføring og blekemidler som du ser overfor her. I tillegg kommer også artikler om kompositte tannfyllingsmaterialer. Og som nevnt, fra “For tannleger”-menyen øverst vil du kanskje finne hva som rører seg i bransjen

Eksempelvis:-) Vi har hørt at flere sliter med Bring´s overgang til enhetspriser og enhetsvilkår for pakker. Pakkene kommer for sent, kommer aldri eller kommer til feil sted. Gi oss beskjed og innspill; dette er interessant for alle tannleger. Men husk: Bring lever for å levere, ikke av å levere. Det forstår vi…

“Agenda” og Tilbud
På forsiden av Tannhjulet, og på “For tannleger” og andre steder, dukker det opp Tannhjulet Agenda: Der kan annonsører publisere egne artikler, videoer, brosjyrer og annet. “Tilbud” er et annet sted der firmaene fra Leverandørregisteret gjør sine tilbud mer tilgjengelige. Hver gang vi sender ut Nyhetsbrev, får vi besøk av omtrent 2600 tannleger.
——————–

paaskebrev 2018 heading 400x78
Trenger dere noe å pusle med i Påskeferien?

Jeg må vel først og fremst melde at det merkes å få 2 nye barnebarn med hver sine foreldresett i løpet av de tre siste ukene: Ikke helt lett å forberede informasjon til dere. Jeg gjør det derfor slik at bloggene/artiklene som dere finner, er informative, men at de oppdateres fortløpende. Det er fint om dere vil kommentere, for de kan bli artikler i neste “Focus” !

På landingssiden https://tannhjulet.no/fortannleger/ legges det mobilvennlige artikler som egner seg godt som påskelitteratur. Fra faglig informasjon om blekemidler, ulovlig salg og mulig kreftrisiko; til festligere artikkel som “Økonomi for virkelige mennesker”. Noen nye spørsmål og svar om trygd og HELFO, og en artikkel om at autorisasjonsjuks kan gi fengselsstraff. Tenk det.

Tilbakemeldinger fra dere er velkomne: Noen lurer på bedre ordninger for retur av miljøfarlig avfall. Andre om pensjon, regnskapsføring, sporeprøver og tannforsikring.
For all del: Ta Personvernsfordningen GDPR helt rolig. Ikke la noen konsultere deg; Focus har dette i fokus.

Forresten, har noen et gammelt røntgenhode til Philps Oralix 65KW som en kollega kan få kjøpt?

Det meste legges fortløpende på Tannhjulet.no. Se inn på mobilen i Påsken: Det skal skje noe!  Ta også en titt på “Tilbudssiden” og på Agenda.

 

27. februar 2018: Orienteringer om Legeerklæringer og orientering til
pasienten for innslagspunkt 4, infeksjonsforebyggende behandling. 

Orientering til legen Orientering til pasient

PaaskekyllingNå nærmer det seg Påske, og Påskenyhetsbrevet er sendt ut.


———————————————–

27.februar 2018

Blir det roligere nå?

Jeg ville sende ut Nyhetsbrev mye tidligere denne gangen. Men så dukker det opp saker hele tiden, og man bare skal…

Debatten om presiseringen av innslagspunktene 4 og 14 ser ut til å være over: Odontofobi er ute av det gule heftet, og innstramming av dokumentasjon vekker skrekk: Nå har jeg fått flere henvendelser med “jeg lar være å bruke trygderefusjon, nå er jo alt blitt umulig”: Men det er det ikke, og dere må bare passe på dokumentasjon og egen sunn fornuft: Send inn, dere blir tatt pent imot! Ferdige informasjonsmaler til legen ligger fortsatt på Tannhjulet.

Vi har også laget “Det gule heftet” slik at du SER endringene i rødt.

Enda bedre er kanskje sakene fra Tingretten, der du finner avgjørelser fra virkeligheten:-) Det ledet oss til “Forståelse av innslagspunkt 4”, som sammen med 14 kan bli en utfordrende øvelse. Vi skal fortsette å ta tak i trygdeordningene og HELFO.

Viktig for oss alle er “tjenestepensjon” spesielt og pensjon generelt: Nå diskuteres offentlig tjenestepensjon, og selv om det ikke er direkte relasjon, så er tema “aksjesparekonto” viktig for økonomien. Litt om det har vi plassert i “Pensjon samleside” på landingssiden “For tannleger”.

Forresten, pensjonistmedlemsskap i NTF får du ikke selv om du slutter som aktiv kliniker, dersom du har andre inntekter. Smålig og stusselig av representantskapsmedlemmer som sov i timen?

Inger-Lise var på Nitimen  mandag morgen sammen med Trond Viggo, og leverte underholdende veiledning om tenner, munnstell og helse.lise puss, puss300x250

Ja da, vi linker og vi linker: Det er en del å spare på nyttige linker på Tannhjulet; Tilbudshjulet du ser overfor og artikler på forsiden under Agenda. Møtekalenderen ikke minst; den linker til de fleste kurs/møter i vår andedam.

Kan jeg få litt hjelp av dere?  Vi skal skrive om regnskapsførsel og årsavslutninger, og trenger navn og epostadresse til firmaer/personer som gjør slikt for tannleger. Vi skal bare spørre dem om kundegrunnlaget de har, så det er ikke noe markedsføring herfra.

————————————–

30. januar 2018

Diskusjonen omkring innslagspunkt 14?

Dette er en svært viktig debatt som raser på sosiale media. Noen skarpe innlegg hadde 600 «likes»!

Det kom ikke et innslag jeg forventet i kveld, tirsdag, NRK Dagsnytt 21. I morgen kan det bli nye møter mellom NTF og myndighetene, så vær oppmerksomme på NRK Dagsnytt 18 eller 21 i morgen kveld!
De fleste tannleger mener at innslagspunkt 14 hjelper de av våre pasienter som trenger det mest- de sykeste, kronikerne, ofte uføretrygdet og slitne av sykdommen.
Er tannlegene urettferdig behandlet? Hva er grunnen til  kollegiale raseriutbrudd etter innslaget i Dagsnytt 18?

Jeg har sett på tallene:

  • 2820 tannleger har vært innom innslagpunkt 14 i 2017, og tatt ut ca 210-215 millioner (Runder til ca 200 millioner)
  • 2650 tannleger har, ser det ut til, tatt ut som middelverdi kr. 22.000, hvilket betyr at halvparten har tatt ut mindre enn kr. 22.000
  • 170 tannleger (6%) har fått utbetalt like mye som de 2650 tannlegene = ca 100 millioner kroner.
  • 25-30 tannleger (1% !) har tatt ut halvparten der igjen, ca. 50 millioner    Kilde: HDIR

1% av tannlegene har mottatt 25% av totalen
6% av tannlegene tok ut 50% av pengene
Helseministeren reagerer, forståelig nok.
På hva er usikkert: Overforbruk av hva? På hvem?  Har noen kjent til disse tallene før de havnet på Helseministerens bord?

Odontofobipasienter fjernes fra den private tannhelsetjeneste.  «Alle» reagerer. At også nesten hele resten av punktet legges dødt med tilførsel av en ny setning, forsvinner i oppstandelsen.
Jeg undret meg over hvorfor ingen fra NTF møtte i Dagsnytt 18. Der var det kun fokus på odontofobi. Var NTF i det hele tatt informert før ministerens utspill? Ut fra sosiale media tolker jeg innlegg fra sentrale tillitsvalgte med krav om utskifting av helseministeren dithen at NTF ikke var invitert i dialog. Mulig dialogen blir vanskeliggjort av en kollektiv irritasjon, også fra NTF. (dialog= en samtale hvor målet er å forstå den andre og å utjevne motsetninger)

Presidenten gir videoreferat fra «Dialog»møte med ministeren 29. januar. Presidenten sier at ministeren tar selvkritikk på at han har sagt tannleger «misbruker» trygden. Ellers har han lyttet til NTF og tar innspill med seg.  Alle var enige om at det hadde vært et fint møte…

Vårt forslag til veiledning til leger og pasienter på Innslagspunkt 4 legges tydeligere ut på Tannhjulet.
—————————————-

 

Disse er i en annen format:

 

20180124 nyhetsbrev tannleger 690x1170

20180116 nyhetsbrev tannleger

 

 

 

 

 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn