Sikker digital postkasse for helse !

pasientpost logo 200x45En sikker måte å sende sensitive data; journalinformasjoner, røntgen, bilder, mm.

Publisert 7.4.2019 /22554

OBS at dette egentlig ikke er det vi forbinder med vanlig E-post, men det er “elektronisk brev”. Men som dere ser, fungerer det på samme måte: Vi skal ikke diskutere om vi kan sende sikker E-post: Det kan vi ikke , men vi kan sende sikkert elektronisk brev.

  • Pasienten får SMS varsel om brev i PasientPost som åpnes enkelt og sikkert ved innlogging med bankID. Det er ikke nødvendig at pas kan kunne motta epost. Med bankid og et mobilnummer får pas. melding om at melding er m ottatt i pasientposten. Meldingen ligger trygt lagret i en innboks på Pasientpost.no
  • Avsender kan se om pasienten har mottatt og åpnet brevet.
  • Billig er det også; kr. 7.00 pr. PasientPost eller elektronisk brev. 
  • Til sammenlikning koster SnailMail (brev) kr. 16.00 ++.  Og hva gjør du med røntgenbildene? Dessuten er SnailMail er IKKE sikker forsendelse av noen verdens ting:-)

For å komme raskt igang, gjør du dette:
Send en epost til post@helserespons.no med følgende info: Klinikken navn, tannlegens navn, organisasjonsnummer og mailadresse.

Pasientpost/Helseportalen setter da opp en bruker samme dag. Trenger du hjelp, ringer du til Lena på 93 45 93 57

For å bruke Pasientpost-tjenesten må klinikken være på NHN – Helsenett eller ha mulighet til å logge seg på sikker sone med bypass-løsning (Info nedenfor**)

PasientPost.no er underlagt og forholder seg til norsk lovgivning,  og følger Norm for informasjonssikkerhet i helse og omsorgstjenesten.

 

** Alternativ dersom du ikke bruker NHN Helsenett (altså at du kan bruke PasientPost likevel)

Du går til buypass.no i den hensikt å bestille “Smarkort”. 2 veier til samme tjeneste:

  1. Du kan trykke på “Bedrift” øverst, deretter “Elektronisk ID” og –> Bestill Smartkort
  2. Du trykker på “Privat” og i nedtrekkslisten trykker du “Buypass ID på smartkort” –> Bestill Smartkort

Resten klarer du uten veiledning, og kortet koster kr. 669,- pr 8.april 2019. Gyldig i 3 år og må hentes på Posten med gyldig legitimasjon.

 

Se også:

Rett til innsyn; utskrift eller kopi av journal og røntgen - For innsynsretten etter pasient- og brukerrettsloven er den viktigste endringen at innsynsretten som hovedregel skal være gratis. Pasienten har sannsynligvis krav på røntgenbilder i elektronisk format. 22522
virtual letter_250x211

Elektronisk brev

Vær oppmerksom på at myndighetene (Helsedir / Datatilsynet) ikke godkjenner noe som helst. De bare kontrollerer når de får klager eller har tilsyn.
Helsedirektoratet, DigiPost, Datatilsynet – og fikk tilbakemelding om at det ER sikre steder så lenge tilbyder forholder seg til Normen og bruker sikkerhetsnivå 4.  Flere legekontor bruker Pasientpost, og Legeforeningen har tydelig vært involvert.

 

Alternative tjenester

DigiPost v/Bring 04045 er tilsvarende måte å sende sikker elektronisk brev, men det er en annen logistikk, og avsender/behandler mister mye service. MEN dersom du vil etablere deg som avsender, registrerer du deg greit på https://www.digipost.no/bedrift/. Gangen senere er at dersom du vil sende elektronisk brev til en pasient, så må du kontakte pasienten slik at vedkommende må registrere seg (også) på Digipost. Når det er gjort, kan pasienten motta. Avsender (tannlegen) betaler en sum avhengig av som sendes: Litt uoversiktlig, men billig er det.
Personlig oppfatter vi Digipost som litt “sølete”, fordi hvem som helst kan registrere bedriften som avsender. Og du, som pasient eller mottaker, må passe på alle fakturaer o.l. som kommer inn via denne kanalen. For oss ble det en belastning, og vi meldte oss av å kunne motta fakturaer fra Rema, kraftverk, onecall og vi vet ikke hva. Nå får vi bare fra myndighetene og Posten (Fordi det er Posten som eier Digipost). Ut over det kan bruker(pasient) ikke bestemme hvem som kan sende Digipost til seg:-)

16.mars 2019:

20190416 lov å sende rtgbilder

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn