Smittevernutstyr COVID-19.

Det forventes betydelig manko på leveranser av engangshansker til helsetjenesten. Tannhelsetjenesten planlegge og legge inn ordrer i god tid.

Vi redegjør for situasjonen om smittevernsutstyr.

covid munnbind og visir En kollega sendte oss følgende innspill 19.januar 2021:

“Jeg lurer hele tiden på prissettinga hos dentaldepotene. Aktuelt eksempel er munnbind.
Alt smittevernutstyr har blitt betraktelig dyrere etter at koronaviruset begynte sin seiersgang, og alle depotene ser ut til å ha relativt like priser. Jeg var ute i noen butikker, og fant type II-munnbind som kostet kr 2,50 pr. stk  i 50-pakninger. Jeg sjekket også prisene på LIC og fant at prisen var kr 6,10 når man kjøper 1000 stk.  Alle type II munnbind fra LIC hadde ca. samme pris. Altså dobbelt så dyrt som “på gata”. Jeg har sjekket et annet depot og funnet tilsvarende priser.
Jeg er forundret over to ting i denne sammenhengen:

  • at store kvanta kjøpt fra sentrale depoter er så mye dyrere enn i “vanlig” butikk
  • at det er minimal prisvariasjon mellom depotene”
I denne pandemisituasjonen er det spesielt vanskelig å kjenne igjen prisbildet – og fortjenesten som depotene skal leve av. Store kvanta slik tannleger må ha, er en utfordring: Da er det lettere for butikkene “på gata” å sette maks antall pr. kunde, og heller tilfredsstille et marked som kan godta uforutsigbarhet, tomme lagre og -ikke minst- dokumentasjon (se høyre marg).

auksjon 140x150Leverandører til helsetjenesten (og kundene) har utfordringer som gjør det urimelig å sette priser opp mothverandre. Leverandører har i en lang periode opplevd at selv om man har avtale om fast pris med firmaer i eksempelvis China, så kommer det stadig amerikanske firmaer som overbyr prisene på produktene det er begrenset tilgang til. Selgerne er stort sett ikke lojale, og selger til høystbydende. Da variere/stiger prisene betydelig på tid, også på veldig korte tidsintervaller: Bestiller du i dag, vil du ofte oppleve at leverandøren ikke kan gi deg den prisen som står på nettet: Ny forsyning har uviss pris…  Med “vanlige” påslag fra depotene, kan prisene bli så urimelige at et går ut over troverdigheten: Flere forteller at de legger inn “kronefortjenesten” de hadde tidligere, istedenfor prosenttillegg, for å dempe prisøkningen.

Forutsigbarhet er viktigere enn pris

Samtidig har det vært slik at munnbind har vært manko i mange måneder, også grunnet andre Corona-utslag: Flere produsenter starter opp (det er forholdsvis lett å produsere munnbind). Resultatet er at produksjon av munnbind ser ut til å dekke markedet. Men med Corona ute av kontroll, vil det ta tid før markedet er i balanse, og prisene kommer nok aldri ned på nivå med 2019. På den annen side: En intens diskusjon i EU og Storbritannia om å påby minst type II-munnbind i ethvert offentlig rom, og forby tøy-munnbind: Det kan føre til voldsomme endringer i det i forventer oss.

Bestill i tide:

Engangshansker:
nitrilhanske 150x64Mye tyder på at vi går mot en situasjon vil ikke kunne tenke oss. Produksjon av kvalitetshansker er komplisert, og med større forbruk enn vi hadde planlagt (mer smitte, mer aggressive virus og ikke minst vaksinasjonsprogram) er vi allerede der at leveranser til markedet er knappe.  Og selve Covid gjør sitt: Verdens største leverandør i Malaysia ble i 2020 Corona-smittet, og måtte stoppe produksjon i 37 fabrikker!  Og som med munnbind: Prisene endrer seg fra måned til måned. Og fordi noen bare “må ha”, så er det ofte “penga som rår”.  I Norge betyr det at vi må ha leverandører vi kan stole på, og som vi har kommunikasjon med.

Planlegg ditt forbruk og bestill for lang tid fremover

 

LEVERANDØRER av smittevernutstyr til bruk i praksis:

DINE LEVERANDØRER (alfabetisk – Linker på logoene):

 

Bestdental logo 250x65 Dentalvarehuset 251x65
dentaldirect 125x65 Dentalspar_logo-2021 120x65
JD logo 226x65 Novus Dental 232x65
Plandent-logo 247x65 tonnelogo 200x65

         

PRODUSENT-REPRESENTANTER:

 

Coltene logo 265x65 GC-Logo 217x65
ivoclar logo 90x65

 

OBS; Smittevernråd fra FHI:

pasientrutiner ved ankomst_002
I Danmark ble det avslørt at dagligvarene solgte munnbind som ble kategorisert som “møkk” – selv om det på pakningen står referanser og “OK” både her og der:-) – Ekstrabladet

Medisinske munnbind inndeles i Type I, II eller IIR.
Høyere typetall gir høyere filtrering og mer beskyttelse.

  • Type I – munnbind er ikke beregnet for bruk av helsepersonell i et operasjonsrom eller i andre medisinske miljøer med lignende krav (bakteriefiltreringseffektivitet ≥ 95 %)
  • Type II – Kirurgisk munnbind med høyest filtreringsgrad.  Beregnet til bruk i kirurgiske og medisinske miljøer i helsevesenet (bakteriefiltreringseffektivitet ≥ 98 %)
  • Type IIR: Samme krav som type II, men munnbindet er i tillegg sprutbestandig, og kan være noe tyngre å puste gjennom (bakteriefiltreringseffektivitet ≥ 98 %)

Les: Legemiddelverkets artikkel om medisinske munnbind 

På gaten kan man vel bruke Type 1, men er det ønskelig å gå ned i kvalitet?

3 viktige begreper i denne sammenheng

  1. Produsent
  2. Distributør
  3. Importør

Hvis vi som depot er Produsent (visse privatlabel produkter), er det depotet som står for alt ansvar. Det betyr at dersom det skjer skade på en person er det depotet som brukeren må saksøke.

Som Distributør kan det være en fordel kjøpe inn fra en produsent som har en importør i EU, da det via denne importøren vi kan få de nødvendige dokumenter som EU krever.

I EU er det krav om at produsenter av PPE (Personlig verneutstyr)til medisinsk bruk kan vise frem tester og dokumentasjon fra en EU-akkreditert enhet. En av våre leverandører forteller at de i 2020 sjekket noen hundre produsenter av munnbind for å kontrollere CE-sertifikater. Rundt 80% av CE-sertifikatene var falske. 

 

For kuriositetens skyld, “Gatens tilbud”:

Clas produkterFFP2 er en betegnelse vi fant hos Clas Ohlson. Etter mye googling fant vi at dette er et Type1-munnbind. Vi velger å tro at 2-tallet er der for å villede. Fabrikat Pharmea, men laget i China. Pakken er påtrykt mange klassifiseringskoder og stempler, og ser i overkant veldig seriøs ut. En 5-pack koster kr 170; = kr. 34 pr.stk.

Nærmerere lureri kommer vi vel ikke?
Eller?–> Du kan jo lese om Volvik

Engangshanskene fra Clas er i Vinyl, str 7 til 10, kr 100 for 100 stk. I denne Coronatid er det ikke ett ord om at hanskene ihvertfall ikke beskytter mot dette viruset! Langt borte i teksten finner vi “Ikke næringsgodkjent” !

 

Normal produkterNORMAL (Butikk-kjede): Et meget spennende møte. Ryddig og renslig butikk(er) over hele landet; med fornuftige priser. Merk at hver kunde får begrenset antall munnbind, og kun 2 visir.
Munnbind type II 10 stk kr 32  = kr 3,20 pr stk.
Munnbind type IIR (!): 50 stk kr 127 = kr 2,50 pr. stk
Visir koster kr. 48,- pr. stk

extra produkter

Extra Coop er kanskje ikke stedet du skal kjøpe hygiene-artikler til praksisen? Men de utnytter i allefall gulvarealet sitt til å selge Type I munnbind til kr. 3,00 pr stk.

Extra har da også desinfeksjonsspray innhentet i anledning Covid (tror vi). Dreper noen virus, men jeg fant ingen dokumentasjon for virkning på Covid-19

 

finn katten 100x75

 

Du finner også mye rart på finn.no 🙂

 

 

 

 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn