Internett: Skjerpings. Artikkel fra 2016FTH

Artikkelen handler om de farer som lurer ved internetthandel. Innbetaling av moms til feil leverandør er én ting, men å kjøpe et sted og ikke få varen i det hele tatt er verre. I tillegg til at man skal være forsiktig med å dele sensitiv informasjon som ideer osv.

2 relevante artikler fra Focus høst 2016 (2016FTH):
Netto Dental selger inkl. mva men vi finner ikke mva-reg?
Avgiftsbestemmelser; toll og moms

Det er ikke ufarlig å være på Internett. Skjerpings!

Utallige matriseholdere, instrumenter, materialer og metoder har vært funnet opp, patentert og solgt av oppfinnsomme kolleger opp gjennom tidende. “Før i tiden” kunne man være sikker på at det man hadde brukt tid og penger på, var beskyttet gjennom lovgivningen.

I dag er det slik at dersom man bare legger igjen små elektroniske spor om hva man tenker på eller vil ha finansiert, så kopieres ideen og produktet er til salgs fra China, før man selv har fått finansiering, produksjon eller patent:

Ideer stjeles lynhurtig

Piratkopiering

Media forteller om én person som samlet investorer for å gjennomføre produksjon av sin idé: Før dette var i boks, fikk han se produktet sitt til salgs på en nettside i Kina; til en fjerdedel av prisen han kunne selge den for.

Én til én-kopi

Verre var det for et dansk firma som fikk en henvendelse fra et firma i Kasakstan om en ventil de trodde var fra det danske firmaet: Et utenlandsk firma hadde kopiert navn, hjemmesidene, logoer og produkter fra firmaet, og det hele sto på russisk.

Piratfirmaer nøyes ikke lengre med bare å lage en kopi av selve produktet. Nå tar de skrittet videre og utgir seg også for å være det originale firma.

Fake news

Falske nyheter som særlig dukker opp på Facebook og Twitter kan være en utfordring: Ikke stol på melding om nyheter som er fra en ukjent kilde.

Falske internettbutikker som ikke leverer

I 2013 meldte media at det var funnet langt over 1000 falske internettbutikker med base i land som kina, Malaysia og Russland. Pr. idag er tallet steget med langt over 50%: Den siste analysen i Danmark viser at 10% av alle “danske” webshops er svindlere: Enten får man ikke varen eller så er det en kopi.(http://www.dr.dk/nyheder/penge/hver-10-danske-webshop-er-en-fupbutik)

I Norge er ikke situasjonen stort bedre, og man skal IKKE kjøpe i ukjente webbutikker: I tillegg kan man bli frastjålet ID, bankkort, kontonummer og passord.

Og husk at legemidler, hygieneprodukter og dentalprodukter er spesielt attraktive produkter.

Betaler du, men ikke får levert, er du i realiteten sjanseløs når det gjelder å få pengene tilbake. Husk at ansvar for riktig toll og moms er kjøpers ansvar: God utsikt til skattesmell, og tilleggsavgiften er din!

Vi må forresten nevne en av være foredragsholdere som nevnte årets dustekjøp; en innretning som rengjorde tennene: Alle kundene betalte 339 Euro, men ingen har hittil fått levert den “unike” innretningen du ser bilder av på http://www.blizzident.com/fotos.html. Er det forgodttil å være sant, så er det det!

Blir kopiprodusentene tatt?

Kina utmerker seg i dette markedet: Det er et stort og uoversiktlig land, og særlig dersom piratkopistene er i landområdene, er det vanskelig, nærmest umulig å finne dem. Myndighetene har til nå ikke klart å gjøre stort.

Men er de vestlige selskapene store nok, viktige nok og har tilstrekkelig ressurser, kan man lykkes. Politiet i Kina arresterte et ektepar som hadde produsert ca 41.000 falske Iphones. Størrelse? Politiet fant hundrevis av arbeidere ved 6 samlebånd...

(http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/kinesisk-politi-lukker-fabrik-bag-41000-falske-iphones). Rolex-ur er heller ikke unntatt, og i en rekke land er det straffbart å bruke/kjøpe piratkopier.

Tannhygieneprodukter og dentalinstumenter:

Vi googler “Fake toothbrush” og får store mengder Oral-B-børster opp. Oral-B er verdensledende på munnhygieneprodukter, og er vel derfor mest utsatt: Peter Normann, direktør i Norden kan fortelle at piratkopiering og kopier av børstene er et stort problem. Men myndighetene i Kina har faktisk stengt fabrikker. Oral-B sitt største problem er at selv om børstehodene er patentert, så er ikke fatningen til børstehodene det: Det har gjort at Oral-B utsettes for lovlig kopiering av selve børstene, fordi børstehodene IKKE er slik som Oral-B lager dem: En langt dårligere kvalitet, men det forteller produsenten ikke: Bare at børstene “passer” til Oral-B. Oral B forteller at de har detaljpresisjon på børstene sine: Rundet kanter er mer enn 80% noe som gir både skåmsom håndtering og lengre levetid på børstehodene. På PrivateLabelbørster er det mellom 0 og 20% børsteender som kan være rundet; firkantete børsteender gjør mer skade og slites betydelig fortere. Når slike kopibørster ikke varer lenger enn fjerdeparten av originalene, hjelper det ikke at prisen er halvparten. Spesielt viktig for tannlegen er det hvis pasientene klager på børsten: Be om å få se pakningen til børstene, og få vite hvor de er kjøpt. Gi Focus informasjonen!

Utenlandsk webshop med moms

Vi trodde den danske webshoppen Netto Dental hadde gitt seg, men så kom jammen en epost ramlende med informasjon om at Netto selger “ekte Woodpeckerkvalitet” til halve prisen. Med f.eks. Woodpecker EMS Piezo håndstykke får du ikke bare bedre kvalitet enn originalen, men også større trivsel! Woodpecker er en av de store kinesiske fabrikker som i hovedsak baserer seg på kopier av andres produkter, og det er lite trolig at de har egne patenter.
Kjøper du produkter til praksisen her, er det ditt ansvar at selger er korrekt momsregistrert, eventuelt ditt ansvar å fortolle og momse: Netto Dental er ikke registrert i Norge, Nettodental.eu som presenteres som norsk webshop har ingen kontaktadresse på webben, er ikke registrert i Norge, og eierseskapet er Dansk, men det er heller ikke registrert i verken Norge eller Danmark. Likevel selger de varer inkl. Moms. Netto Dental i Danmark er registrert oktober i fjor, som “Igangsetterselskap”: Ganske spesielt ettersom selskapet har operert i Norge i hvertfall i 10 år: Her får du ingen, gjentar ingen garanti for noe som helst

Konsekvenser av kopier og piratkopier:

Det har skjedd at tannhelsepersonell har ringt inn til den norske representanten for OralB og sagt at de må slutte med å anbefale Oral-B fordi pasienten fikk skader av bruk: Undersøkelser viser at det alltid er kopier av børstehodene som er brukt. Og vi vet at de er dårligere enn originalen.

På denne måten skader kopier ikke bare originalprodusenten, men også den faglige integritet og etikk. Helsepersonell må oppdras til å se bak fasadene!

 

 

REFERANSER/ARTIKLER/IDEER fra MEDIA

Danske virksomheder kopieres én til én  02. MAR. 2015

Falske danske småkager sælges i Kina

Krisetider kalder på kopivarer

Sarah købte falske Nikesko: De så fuldstændigt ægte ud

Hvad må jeg? Stor usikkerhed om kopivarer

Kinesisk politi lukker fabrik bag 41.000 falske iPhones

Hver 10. danske webshop er en fupbutik (svindel) sept 2014

Højesteret: Falsk Rolex-ur kan ødelægges 15. maj 2014

Myndigheder skal stoppe piratkopier
2
.mars 2015

VIDEO Virksomhedsejer: Piratkopiering kan koste menneskeliv 2.mars 2015

755 fupbutikker prøver at snyde dig på nettet 2013

 

 

 

Send Message to listing owner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn