Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon

Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
Kvaliteten på de kliniske bildene som produseres av intra-orale kameraer var i starten ganske så ussel, selv på dyre produkter. Idag har ­prisen ramlet veldig mye, og noen har bare løpt og kjøpt uten å tenke på at ­resultatet må kunne brukes i mange kliniske situasjoner: Pasientveiledning og motivering; dokumentasjon av anomalier, status, fargeuttak, krakkeleringer, inngang til rotkanaler, osv.

Intra-orale

kamera

Oppsummering av artikkelen:
Råd for deg som vil kjøpe et intraoralt kamera: Dersom du vil ha et kamera som hjelper deg i kinkige kliniske situasjoner, og som gir sylskarpe bilder til dokumentasjon, må du ha et HD-kamera med minst 1,3 Megapixler.

Ikke la deg avlede av fine reklameord og stammespråk, få skriftlig dokumentert pixler "høyde x bredde", eksempelvis 1280 x 1024 px: Regnestykket gir litt over 1,3 Mpx. Studér den tekniske spesifikasjonen.  Ønsker du et kamera for å vise pasienten bilder av plakk og slikt, kan du klare deg med en billig utgave av intraoralt kamera, alternativt din smart-telefon.

Det begynner å bli mye trådløst rundt oss, og de kan interferere med hverandre. Et intraoralt kamera du skal bruke "hele tiden", bør være tilgjengelig, montert på uniten med ledning. Ønsker du å flytte kameraet, har de fleste en grei kopling og kameraet kan leveres med ekstra ledning slik at du kan plugge kameraet inn på en annen unit.

 

intraoral camera_003

Her er et par artikler fra TEK.NO. De forteller om oppløsning på en forståelig måte:

Oppløsning - hva er det?

Oppløsning - hva er det egentlig?

Artikkel fra Focus Vår 2017

For ganske mange år siden dukket penn-liknende intraorale "fotoapparat" opp; som frittstående kamera eller montert på uniten der den kunne ta én plass blant turbiner og vinkelstykker. kommuni­kasjon med PC gjennom minnekort, trådløst eller ledningskoplet til PC.
Unitmontert er en hendig og fin plas­sering som gjør at intraoral fotografering blir mer brukt enn apparat som du må strekke deg etter, lete i skuffer eller skap.

Kvaliteten på bildene som produseres av kliniske kameraer var i starten ganske så ussel, selv på dyre produkter. Idag har ­prisen ramlet veldig mye, og noen har bare løpt og kjøpt uten å tenke på at ­resultatet må kunne brukes i mange kliniske situasjoner: Pasientveiledning og motivering; dokumentasjon av anomalier, status, fargeuttak, krakkeleringer, inngang til rotkanaler, osv.

«foto er foto»?

Nei, og den største forskjellen i kvalitet og pris ligger i oppløsningskvalitet på bildene.

Vi tok "samme" bilde med 2 forskjellige kameraer fra samme leverandør. 

VENSTRE BILDE: HD-oppløsning (1280 x 1024 px, 1.3Mpx) Kamera: Dürr Vistacam iX HD / HØYRE: VGA-oppløsning (470.000 px) Kamera: Dürr Vistacam iX

Det ligger veldig mye teknisk in­formasjon om oppløsning på nettet, og den ­interesserte kan søke der. Bruksnytten. etter min mening, tar utgangspunkt i at bildekvaliteten reflekterer det vi ser med det blotte øyet. Hva vi ser og opplever er avhengig av mediet vi ser bildet eller videoen på; en mobiltelefon, nettbrett, dataskjerm eller i en trykksak. Da er det greit å vite at et bilde består av små punkter, pixler, som inneholder en viss mengde informasjon.
Antall pixler i bildet bestemmes av fotoapparatet, det intraorale kameraet, røntgenutstyret osv. Tettheten angis som bildets bredde i pixler x pixler i høyde, og er altså forutsigbart og gitt – og angir kvaliteten på bildet. Dersom du «strekker» bildet blir det lengre mellom pixlene, og bildet blir dårligere. Og omvendt, et mindre bilde blir skarpere (men kanskje ikke mulig å observere med det blotte øye). Merk at du ikke kan dytte inn flere pixler (informasjonspunkter) for å få bedre kvalitet på bildet, men du kan fjerne pixler: Da får du et bilde med mindre informasjon, men kanskje godt nok for dataskjermen din.

Det er vesentlig hva du skal bruke bildet til; hva du skal se det på. Dataskjermermer av nyere type er stort sett gode. Likevel kan samme bilde se annerledes ut for deg på din maskin enn på kollegaens maskin. Eller på et nettbrett for den saks skyld: Dere har forskjellig media å se bildet på, og dere har hvert deres øyepar som er forskjellig.
I markedet opererer leverandøren med bildekvalitet som er pixelbredde x pixelhøyde. Dersom dette regnestykket gir 1,3 megapixler (Mpx), så er informasjonen i bildet veldig bra.
Problemet oppstår når leverandørene bruker «dynamisk», «proposjonalt» eller liknende verdier på bildet, sammen med focal-lenger og andre rare betegnelser. Etter vår mening kan vi se bort fra det, og be leverandøren dokumentere (skriftlig) antall pixler bredde x høyde. Vær også oppmerksom på at bilde­kvalitet og Videokvalitet er forskjellig på samme kamera (På Iphone har video dårligere oppløsning enn bilde)

Hvorfor skal du kjøpe et intraoralt kamera? Etter min mening må det være både for å få hjelp i den kliniske hverdag til å finne f.eks. krakkeleringer, kanalinnganger og annet vanskelig, samtidig som det kan være kjekt å vise og undervise pasienten ved å vise stygge fyllinger, plakk og annet.

Du kan skalere bildene slik at de blir veldig store på skjermen, og på bildene i venstre kolonne (HD-kamera) vil du kunne se selv de minste "usynlige" ting.
VGA-bildene har færre detaljer; det ser du sikkert uten mer diskusjon. Og ved stor forstørrelse blir VGA-bildene bare mer grøtete, og du får ingen hjelp til detaljene.

  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon
  • Kliniske bilder, kvalitet og dokumentasjon

Send Message to listing owner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn