Billigere i utlandet når man kjøper mye behandling på tilbud?

Pressen er aktive når det gjelder prisen på norske tannlegetjenester. Fullt så nøye er pressen ikke for å se etter hva man kjøper til hvilken pris i utlandet. 19.mars 2015 kom det for en dag at LO-leder Gerd Kristiansen reiste til Ungarn for å kjøpe billig tannbehandling. Med en årslønn høyere enn statsministerens, må vi vel kunne tro at hun har råd til å betale norsk pris og stole på norsk (tann)helsevesen. Hun kjemper innbitt for at de hun representerer skal tjene godt og høyt på norsk lønningsliste. Er det ikke derfor de skal være rustet til å betale for norske tjenester? Og hun vil jo bevare arbeidsplasser? Tror dere forresten at Gerd Kristiansen vet at omtrent 3 arbeidsplasser er avhengig av at den praktiserende tannlege har noe å gjøre?
Nå har jeg ingen betenkeligheter med å unne henne rimelig behandling, men hun må jo forstå at hun for mange er en rollemodell, og at flere vil følge hennes eksempel.

Tilbake til Gerd Kristiansens tannbehandling: Skal vi tolke uttalelsen i avisen har hun periodontitt som er behandlet med kroner. Det kan selvsagt være noen broer til å erstatte tapte tenner, det vet vi ikke noe om. Med Helforefusjon og god oppfølgingsplan hadde det kanskje vært billigere i Norge? Det ser ut for oss etter bildene og forklaringene hennes at hun ar fått mye tenner for pengene. Men fort har det gått- og det gjør kanskje perioen videre også?
Flere kolleger kontakter Focus om utenlandsbehandling. De fleste vil bare fortelle, ikke bli gjenkjent i en debatt. Det er forståelig, og vi/jeg har lovet taushetsplikt. Felles for mange av henvendelsene er at det er gjort masse arbeid uten sannsynlig grunn når vi ser på utgangspunktet.
Dersom det er slik at hovedutfordringen med pasienter som drar utenlands, er at de overbehandles og blir serviceavhengige resten av livet, da har vi ihvertfall noe konkret og forståelig å dokumentere.

Kommer du over omfattende behandlinger utført i utlandet, behandling som du vil karakterisere som over- eller feil behandling, så gi oss en beskrivelse, gjerne med røntgen og anonymisert. Vi kunne tenke oss å bygge opp en “pool” for å dokumenter tilstandene.

Prisene i utlandet er det lite vi kan gjøre med, men vi kan iallefall forsøke å sette utenlandsk behandling/tilbud i et perspektiv som vanlige folk kan forstå.

==

Se også DN-artikkel fra 20.3.2015 der Daglig leder i Norges Tannteknikerforbund Celine Holgersen går ut mot Tannlegeforeningen. Utidig og urimelig?=

 

Artikler fra november 2016 i FocusFTH:

2016FTH artikler 3 stk om avgift toll moms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn