Ikke lenger helt alene med Corona?

Overskriften på originalartikkelen 9.mars “Alene med Corona…” er endret til “Ikke lenger helt alene med Corona?”
– fordi vi oppfatter offentlige og andre tiltak fra ca. 13.mars som støtte til tannhelsesektoren generelt og til privatpraktiserende spesielt.

Likevel er det lov til å undre om vi er den “glemte” helsepersonellgruppen og ressursgruppen nå bår sykehuspersonell i mengder settes i karantene. Helsemyndighetene tenkte ihvertfall mer på frisører og deres interesser enn på tannhelsepersonellet. Og det ser ut til at de glemmer hvilken kompetanse og ressurser tannlegesekretærer, tannhelsesekretærer, tannpleiere og tannleger har når det gjelder forståelse, kunnskap og praksis den dagen de blir bedt om å møte på sykehus. Pr. idag 16.mars er nok mange i tannhelsepersonellgruppen allerede smittet. Men for de fleste av oss ble tiltakene i Stortinget en stor hjelp.


Orginal-artikkelen med oppdateringer:

Skal tannleger i praksis bære det moralske og økonomiske ansvar ved ansvarlig smittebegrensing?

corona virus beer og cigar 250x250

Corona er ikke lenger bare øl og cigarer…

1.  Vi må ikke la være å ta Coronaviruset på alvor.

2. Men vi kan heller ikke slutte å undre oss over de personer som ofte viser seg på TV ruten for å bortforklare hvorfor de ikke gjorde det fornuftige samtidig som de peker på at “noen andre” har skylden.  De fleste har forresten “tiltak på gang” eller “arbeider med å lage rutiner”.

3. Oppe i all elendigheten må vi ikke miste perspektivet på Coronaviruset. Mens mediene lager kilometervis med video og intervjuer – og forsøker å bruke krigstyper for å skremme vettet av oss, er det eksempelvis slik at over 900 mennesker hvert år mister livet i vanlig virusinfeksjon, bare i Norge.

Denne korte artikkelen ønsker bare å sette fingeren på de enkle ting, samt la dere få del i noen linker som tilfeldigvis havnet på skrivebordet her.

 

 

Vi må bearbeide frykten som noen etterhvert får både av å se TV eller lese aviser og nett. Foreløpig ser Corona ikke ut til å være så dødelig som vi tror.  På den annen side er smittefaren mye større enn vi kunne ane…

Jeg mener alvor når jeg antyder at tannklinikken kan være en smittearena av dimensjoner. Hva kan vi gjøre med det?
Skal vi tenke på oss selv og egen familie? Burde vi stenge klinikken og permittere de ansatte pga pandemi?  Hva med eieren hvis han ikke er ansatt? Har vi forsikringer som dekker? Vil sykeforsikring kunne brukes? Hva med sykmelding?  NTF’s sykehjelpsordning kan rekke litt, men neppe en hel stand.  Avbruddsforsikring; vil den gjelde i denne situasjon?  Vi havner selv fort i et økonomisk uføre fordi faste utgifter løper – og inntektene uteblir hvis det ikke kan gis konkrete positive svar på spørsmålene.

Hvis alt dette ikke er mulig for å hjelpe oss ut av knipen; vil vi bli “tvunget” til å drive klinikken? Hvilke tiltak må vi da ta tak i?

Nei, det vil være umulig for lille Tannhjulet å foreslå tiltak som skal ha landsdekkende effekt. Da ville vi komme i en umulig situasjon, så  det må fagorganisasjoner, myndighetene og FHI ta seg av. Og ærlig talt; det er flaue greier:

I går fikk vi på TV se en flylast på Torp fra smitteområde i Italia. TV var der, det var ikke myndighetene. Og forbausende nok uttalte en intervjuperson at han ikke hadde tenkt å høre på isolasjonspåbud – det ga han blanke i.  Da ropte jeg “politi!” – men ingen kom.

Vi har i TV-ruta sett personer som ble avvist for testing av Corona , og bedt om å gå på jobb. Hele skoler og sykehusavdelinger blir stengt.

Så er det slik at folk ofte er noen griser (det gjelder sikkert også en del pasienter på tannlegekontoret). I dag 9.mars var vi på biltur og stoppet på en kafeteria/bensinstasjon langs E18 Telemark. Innvendig var det dispensere med AntiBac, og renhold på toalettene var helt flott. Likevel var det en mann som ikke vasket hendene etter toalettbesøk, ikke brukte AntiBac før han lette etter en bolle blant bakevarene.  Skulle jeg si ifra? Jeg gjorde ikke det…
Eller det at vi tok bussen; fullpakket: Uansett hvor du tenker å holde deg fast har en eller annen gris hatt hendene sine?
Da synes jeg råd om å slutte å håndhilse på venner blir patetisk og bokstavelig talt overflatiske råd. Men frykten øker…

Oppdat 12.mars:
Endelig ikke helt alene med Corona? Tannlegeforeningen er på banen med egen informasjonsside.  Hovedsiden har også god informasjonsverdi.
  • 11.mars: Helsedirektoratet har bedt Folkehelseinstituttet (FHI) om å utarbeide egne råd til tannhelsetjenesten for å beskytte både pasienter og tannhelsepersonell
  • Tannhjulet ba FHI om dette 24.februar
  • 12.mars kommer FHI “Råd til tannhelsetjenesten”

Et utvalg presseklipp fra NTF 12.mars kan bety at HDIR/FHI er for sent ute:

Praktisk kan dette bety at private tannklinikker må kunne kreve at myndighetene dekker permitteringskostnader; altså at det følger penger med i beslutningene.

For ordens skyld; Sykmelding som ikke dokumenterer at den ansatte er smittet, gir ikke nødvendigvis rett til sykepenger. Les om Høyesterettsdom

OPPDATERING 13.mars

Praksiseiere og kontraktører ikke alene med Corona - OPPDATERING 13. mars Regjeringens krisepakke gir god hjelp til praksiseiere, selstendig næringsdrivende og kontraktørtannleger. Viktigst for oss er at permitteringskostnader bare løper i 2 dager.

 

Praksiseiere og kontraktører ikke alene med Corona - OPPDATERING 13. mars Regjeringens krisepakke gir god hjelp til praksiseiere, selstendig næringsdrivende og kontraktørtannleger. Viktigst for oss er at permitteringskostnader bare løper i 2 dager.

 

14.mars la jeg ut dette på OTI (“Oss tannleger imellom”):
Jeg vil ikke “plage” facebook med mange linker, slik de finner du her:

Kan kjedene instruere kontraktørtannlegene?

Slik jeg ser det, har kontraktørtannlegene i eget AS, i dagens situasjon en klar rett til å permittere seg selv med 2 dagers varsel. Permittering meldes til kjeden. Tannleger som har Enkeltpersonforetak, må kontakte NAV eller andre. Vi anbefaler også NTFs jurister og har forøvrig funnet god informasjon hos “Infotjenester“, som også har sterk kompetanse på ledelse og permitteringer.

Nå stenger det ene fylket etter det andre ned klinikkene, og det kan virke som om de er i forkant av “råd” fra FHI.

Kjedene har, etter min mening, neppe anledning til å instruere kontraktørtannlegen i denne situasjon. Kontraktene som tannlege har, kan butte mot nasjonale og lokale offentlige tiltak.

Den offentlige tannhelsetjenesten kan overta ansvar for akuttbehandling, og jeg har vist til i artikkelen “Ikke lenger alene med Corona” at flere av Tannhelsetjenestens kompetansesentra faktisk har erkjent ansvar for akuttbehandling i sine lokalområder.

Eksempler på informasjonsbrev til kontraktørtannleger finner du her:

Info fra kjede_001    Info fra kjede_002

 

 

Tilbake til originalartikkelen 9.mars

Tanken som slår meg er at vi er i en betydelig krise. Tillitskrise.

FHI sier til VG 12.3.2020 at”man regner med at sykdommen i liten grad smitter før man får symptomer”. Kan vi tro på dette, eller er det for å berolige oss? Hadde det vært enkelt, er det muligens ikke grunn til å “stenge ned” i den grad vi nå ser? Er der dokumentert at Corona ikke smitter i inkubasjonstiden ?  Det ryktes likevel at det logisk sett nettopp er grunn til å tro at Coronaviruset smitter i inkubasjonstiden. Se og hør også vieoen til Dr. Zahid.

Så noe fra Media (TV, aviser og internett):

Zahid youtube video slik bekjemper vi Corona

 

Her er en video med forståelig informasjon.
Lege ved medisinsk avdeling og hjertespesialist ved Drammen sykehus Dr. Wasim Zahid er kjent fra NRK-programmet «Hva feiler det deg?»

 

En trøst fra toppene i Helsedirektoratet ?: “Vi jobber med å gi ut informasjon slik at det skal være likt for alle.”

Hegnar den 5.mars setter ting på plass: Norge uten smittekontroll. Denne bør du iallefall lese 🙂

Fellesforbundet bryr seg mindre om at virus og økonomikrise slår ut bedrifter. Fortsatt økomiblomstring og høyere lønn.

Samtidig er Stordalen rask i vendingen som vanlig: Han mister kunder, får  Corona inn på hotellene sine. Da vil han permittere og stenge butikken.

Vi ble så glade da vi i dag fant informasjon om at helsetjenesten i Oslo nå tilbyr “Drive-through-testing av viruset. Gleden ble kortvarig da vi leste om at man måtte ringe til noen andre, dokumentere behovet, få eller ikke få tillatelse og konsultasjonstime, før man kunne kjøre til Aker legevakt i Oslo der det  utenfor er satt opp en prøvetakingsstasjon for mistenkte koronapasienter.

Så for dere som tenker å ta ferie fra klinikken: Her er Permitteringsvilkårene fra NAV

 

 

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn