201911213 Tannbloggen Brev. Er det beste å bli tannlege?

Er det beste å bli tannlege?

————————-13. desember 2019————————-

 

Tannhelsetjenestens arbeidsmarked engasjerer alltid.

Redaktørens leder i Tidende nr 9/2019 “Det går an å bli noe annet enn tannlege” ble oppfattet av undertegnede som noen fine betraktninger om det å ikke nødvendigvis MÅTTE bli tannlege.
Det neste nr. 10 med President-innlegget “Klart du skal bli tannlege!” er spesielt på flere måter. Interessant å sammenligne de to innleggene:

Du finner pdf-bilder av innleggene i Tidende ved å trykke på denne linken

Presidenten mener at det er mange andre oppgaver tannleger kan ta fatt på. Tja, det kan muligens være et ” marked” for blodtrykksmåling, diabeteskontroll og flere spennende legelignende oppgaver.

For meg reiser det flere spørsmål: Ta den minst kommersielle delen først: Ved funn- hva så? Skal man henvise legen for videre utredning- og sannsynligvis ny kontroll av samme funn? Dobbelt arbeid, muligens også dobbel kostnad, minst. For tannlegen vil måtte inngå avtaler om honorar og oppgjør. Man glemmer kanskje også at KI (kunstig intelligens) er på full fart inn, og blodtrykk kan enkelt måles på Super’n?  Selvsagt har vi mange tannhelsefaglige oppgaver å løse, odontofobe, utsatte grupper, økonomiske dårlig stilte, institusjons- og sykehuspasienter. Sikkert mange flere også.
Men NTF må ta innover seg at de fleste i disse kategoriene svært sjelden har mulighet til å betale eller komme seg til privat tannlege ei heller betale av egen lomme. Så lenge det offentlige ikke tar et større økonomisk ansvar enten via trygden, kompetansesentrene eller flere offentlige ansatte, er det sannsynligvis utopi å anta at dagens tannleger skal ha nok til å å fylle dagene med nødvendig tannlegeri, iallefall i større byer.

Presidenten hevder at disse bekymringene i stor del kommer fra det sentrale Oslo. Det er helt sikkert områder i landet hvor private kan slå seg ned og ha mer enn nok å gjøre. Men slik sammensetningen av unge studenter er, vil både kjønn og etnisitet neppe tilsi at mange er interessert i rypejakt på Finnmarksvidda som aktivum for arbeidssted.

Altså heier vi på redaktørens leder inntil myndighetene prioriterer de nevnte grupper med tannhelsehjelp i form av friske penger.

 

I denne settingen synes jeg KI; Kunstig Intelligens, er uhyre spennende.  KI invaderer helsetjenesten generelt; sykehus og spesialister spesielt. Tidspunktet for når KI rammer tannhelsen med full kraft, er trolig bare et prioriterings- og økonomispørsmål. Se artikkel nedenfor.

21 tanker for det 21 århundre HARARI BOK 10gr 200x250Jeg leser ikke mye, men konemor befalte å lese Harari: “21 tanker for det 21.århundre”. Den er besettende, skremmende og tankevekkende. Er Kunstig Intelligens “frihet”? Hva gjør KI med oss, hvor ender vi? Samt mye, mye mer…

Men nå er det juletid- og lesetid. Og i pakt med tiden er analoge papirutgaver “ut”, og mobil/PC lar deg lese eller lytte til boken. En kontakt til  storytel logo 54x30, som tydeligvis er vant til å lytte (!) gjorde at Frida kontaktet tilbake, og vipps fikk vi ta del i en kampanje med uforpliktende gratis prøveperiode i 30 dager. Se nedenfor.

Da er vel julen reddet?

Og med det ønsker jeg dere en riktig god førjulstid – og julaften dersom dere ikke får nytt brev innen den tid:-)

PS: Siden det er fredag den trettende, ville jeg ikke skremme tidlig på dagen.
Vil du vite mer om fredag 13.? Klikk her 🙂

 

Vil du gi en KOMMENTAR? Det gjør du her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Passord er feil

Mistet ditt passord?

Passord er feil

Mistet passordet ditt?

Skriv inn e-postadressen din.
Du vil motta en link for å generere et nytt passord.

E-post er feil

Tilbake til Logg inn