De 12 første nyhetene ligger på Tannhjulets forside. På denne siden ligger også de utvalgte “kollegiale” nyheter.
Du kan søke gjennom hele denne siden med Ctrl + F.
De 12 første nyhetene ligger på Tannhjulets forside. På denne siden ligger også de utvalgte “kollegiale” nyheter.
Du kan søke gjennom hele denne siden med Ctrl + F.
Tannleger er eksempler på de mest utsatte yrkesgruppene i Legeforeningens Tidsskrifts artikkel: Allergisk håndeksem skyldes hudkontakt med et stoff som igangsetter en immunologisk reaksjon. Den vanligste reaksjonen er en cellemediert, immunologisk reaksjon (type IV-reaksjon). Hyppig forekommende yrkesallergener er hårfargemidler, konserveringsmidler, metaller, gummi, formaldehyd, epoksy, akrylater og isocyanater.
Når tilsynene kriger mot hverandre – hvem er taperen da?: Mattilsynet publiserte 5. november 2018 en artikkel som definerte produkter med over 6% Hydrogenperoksid som ikke-kosmetiske produkter. Tannlegetidende kommenterte at tannleger dermed trolig kunne kjøpe inn slike produkter. Gleden ble kortvarig
For å benytte innslagspunkt 4: Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander, MÅ det foreligge en skriftlig erklæring fra lege/sykehus om at infeksjonsspredning fra munn/kjever/tenner kan innebære en alvorlig og livstruende risiko, og der risikoen har sammenheng med personens medisinske tilstand og behandling. Nytt av dette året er at de tidligere opplistede tilstandene er fjernet.
Det er derfor av helt avgjørende betydning hvordan legen ordlegger seg i erklæringen, og Tannhjulet har laget et veiledende skriv som tannlegen kan sende med pasienten til legen; Legeinformasjon.
Helsedirektoratet publiserte 20.desember 2018 rapporten “Kunnskapsgrunnlag – Helsepersonell med utdanning frå utlandet” der overskriften er: Helsepersonell med utdanning frå utlandet er viktige bidragsytarar i norske helse- og omsorgstenester. Rapporten konkluderer bl.a. med tvil om at omfanget av utenlandsutdanning for tannleger er til nytte, og at norske myndigheter faktisk ikke har muligheter til å påvirke flommen fra EU. Henger dette på greip?
Bodil Lund er professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen. Hun er spesialist i käkkirurgi og var i 2017 dosent ved Karolinska Institutet, samt ved Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Stockholm. Hun har i mange år forsket på antibiotikabruk, smittevern og infeksjoner, og sittet i flere utvalg og arbeidsgrupper som har arbeidet med denne tematikken. 21006.
Kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer med opp mot 50 prosent, viser stor studie! – Disse resultatene bekrefter noe vi har visst lenge, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til forskning.no. – I Norge anbefaler vi leger og pasienter å bruke så lite diklofenak som mulig: Paracetamol framfor NSAID
Dette er tittelen på en nylig publisert studie (2017) fra UiO, Det odontologiske fakultet, Avdeling for biomaterialer. Tidligere funn om dårlig dokumentasjon og egenskaper bekreftes i den nye studie, og må tas på alvor i en tid med fokus på lekkasje av biomaterialer, genmodifiserende materialer mot blant annet allergier og nedsatt fertilitet i befolkningen.
En økende utfordring i klinikken, pasienter som har fått implantatbehandling i kjente og ukjente deler av verden: Smerter og hevelser og andre problemer: Ofte kan du ikke gjøre noe uten å kunne skru av f.eks en distanse. Men den skrutrekkeren har du ikke? Joda; du kan identifisere implantatet og du kan finne riktig verktøy – bare se:-)
13.sept 2017 viste forbrukerinspektørene på NRK at man enkelt kan kjøpe forbudt – og svært skadelig – blekemiddel via nett. I tillegg har vi et dansk innslag om at du tror du gjør et engangsskjøp: Du “avlures” ditt kredittkort, som blir lagret hos selger, og plutselig sitter du med et abonnement som selger trekker fra ditt kort inntil du oppdager lureriet. Da er det ofte for sent! Men dette gjøres i Norge, av store, seriøse foretak som Schibsted og Dagbladet.
Fra og med 1. september i år vil det være mulig å spare i aksjer og aksjefond via en særskilt konto uten at gevinster (og tap) beskattes løpende. Gevinster kan dermed reinvesteres uten beskatning, og beskattes først når midlene tas ut av kontoen. Mye av hensikten med ordningen er å stimulere småsparere til å investere i norske selskaper på Oslo børs
Vil ikke Colgate ha oss som “Bestevenn” lenger? Alle tannpleiere og tannhelsesekretærer som betjente det profesjonelle marked ble sagt opp i 2016, og tannlegen ansatt i Norge har også sluttet. Nå kan det jo være slik at det ikke er lønnsomt med en profesjon som blander seg inn i produkter som inneholder Triklosan og slikt, men likevel?
LMI, NIGeL, Legemiddelparallellimportørforeningen, Legemiddelgrossistforeningen og Apotekforeningen har nå stiftet organisasjonen NoMVO.
Focus har vært på seminar om statsbudsjettet i Skattebetalerforeningens regi. Husk at det bare er FORSLAG. Stortinget vil nok ikke la alt gå uendret gjennom. Det er mange mindre justeringer, men vi velger å gjengi det som kom fram under tre hovedpunkter:
For oss som tannleger kan vi merke oss at TAK 2- beløpet forslått senkes. fra kr 2670 til kr 1900
14.okt.: Har Helsedirektoratet snudd? 13.okt. 2016 originalartikkel: For første gang har norske psykologistudenter i Budapest fått avslag på søknaden om å få lov til å ha praksisplass og jobbe i Norge. Det betyr i praksis at Helsedirektoratet på kort varsel avvikler “Lisens-psykolog” -ordningen i Norge. Det interessante er om dette kan få følger for “Lisens-tannlege”-ordningen?
Pasienter med revmatoid artritt (RA) behandles ofte med metotreksat, enten som monoterapi eller i kombinasjon med biologiske legemidler: Med utgangspunkt i tannkjøttplager som mulig bivirkning av metotreksat, illustrerer denne artikkelen fra RELIS hvor mye vi fremdeles ikke vet om samspillet mellom legemidler, sykdom og fysiologi.
Uio presenterer seg for befolkningen / pasientene under Forskningsdagene 23. og 24 september 2016 i OSLO
“Forskningstorget” er stedet, og enhver som har mulighet burde stille opp for å se hvordan kontakt med publikum kan oppnås!
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bestilte i fjor en studie på effekten av å nøytralisere snusbokser. Forskere hevder overfor VG at HOD ikke likte resultatene og derfor ikke offentliggjorde rapporten.
Høsten er høysesong for reorganisering av virksomheter i form av fusjon, fisjon, avvikling og omdanninger. Dersom man ønsker at en fusjon, en avvikling eller en annen reorganisering skal få virkning i inneværende år, er det viktig å være klar over fristene som gjelder hos Foretaksregisteret, slik at man starter prosessene i tråd med disse
“Dette skal ikke være mystisk”; legeforeningen oppfordrer alle leger til å samtykke til at honorarer fra industrien offentliggjøres.
Nylig offentliggjorde legemiddelselskapene i Norge alle utbetalinger de har gjort til helsepersonell og helseforetak. Tiltaket fått navnet «EFPIA Disclosure Code», og målet er mer åpenhet som skal sikre tillitt til aktørene i bransjen.
«FOCUS»-publikasjonen er nå i posten, og alle som vi har notert som mottakere vil få FOCUS senest tirsdag 24.mai.
Dersom du er tannlege, men ikke har fått “Focus” – og gjerne vil ha, send adressen du ønsker “Focus” til (merk klinikk eller privat) + epost og tlf. til post@focusmedia.no.
Den elektroniske utgaven finner du ved å trykke på bildet.
Proteket har utviklet “Proteket OnLine” – et bestillingssystem som forenkler tannlegens arbeidshverdag.
Nå mottar de “Merket for god design” fra Norsk design- og arkitektursenter (DOGA)
Fra og med 1. juli 2016 vil den bedriftsinterne aldergrensen være 72 år hvis ikke annet innføres av bedriften. Det er derfor viktig at praksiseiere er våkne og tenker gjennom dette i tide: ER du i tvil, kontakt advokat etter å ha lest dette.
Nye EU-regler innfører koder på pakningen for å hindre falske legemidler på markedet. En unik kode skal følge legemiddelet fra produsent og ut til pasient. I tillegg er det krav om forsegling som viser at pakningen ikke har vært åpnet.
Tannhelse er ikke med:
Helsedirektoratet har utpekt representantene i Nasjonalt e-helsestyre. De skal styre IKT-utviklingen i norsk helsevesen. I planene er det totalt fravær av representanter for tannhelsetjenesten
Det var 145 helsepersonell som mistet til sammen 160 autorisasjoner i 2015, noe som er 23 flere autorisasjonstap enn året før. Årsakene til at autorisasjonen ble tilbakekalt, er i de fleste tilfeller misbruk av rusmiddel og atferd som er uforenlig med yrkesutøvelsen. Slik atferd omfatter blant annet tyveri av legemidler.
HELFO opplever i kontrollsaker, der vi etterspør dokumentasjon, at refusjonskravene ikke er godt nok dokumenterte. Fra 1. januar 2016 vil vi ha et sterkere fokus på at du må ha nødvendig dokumentasjon hos deg før du sender refusjonskravet til HELFO.
Dersom HELFO kontrollerer refusjonskravet, vil vi be deg om å fremlegge nødvendig dokumentasjon på at behandlingen var stønadsberettiget.
Informasjon om relevant dokumentasjon, pasienter med henvisning, journalkrav og eventuell tilbakekreving av stønad finner du i artikkelen som er publisert på helfo.no
SAK overføres, og utvides – Meldesystemene overflyttes – Nasjonalt råd for prioritering flyttes – Sekretariatet for Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten i Kunnskapssenteret overflyttes til Helsedirektoratet – Statens strålevern organiseres som en etat i Helsedirektoratet – Nytt direktorat for e-helse – Nytt nasjonalt klageorgan med formål en mer effektiv klagebehandling. – Folkehelseinstituttet rendyrkes.
Dette er tittelen på et sjarmerende intervju med helsedirektør Bjørn Goldvog i Dagens Medisin. Interessant lesning at Helsedirektoratet så gjerne vil støtte helsarbeidere slik at de får gjort jobben sin, og Guldvog beskriver iherdig hvordan han ønsker at andre skal tilrettelegge for helsearbeideren. Er det slik at helsearbeidere opplever at saker som direkte angår dem blir håndtert på en “goa måde” i HDIR ?
Riksrevisjonen kritiserer HOD for at de ikke følger opp underliggende etaters regnskaps- og rapporteringsplikt. HELSEDIREKTORATET HDIR alene har ansvaret for 40 milliARDER kroner, uten at HDIR har avgitt rapport om bruken. Alvorlighetsgraden ligger i at dette kan få konsekvenser for helsepersonells behov, mener Focus
Helsedirektoratet mener at produksjonssted for komposittmaterialet 4U er en forretningshemmelighet. Focus mener at “trygg og sikker” tannlege ikke kan finne seg i slikt, og har anket avgjørelsen.
NYHETER som kun er lagt på”Bare tannleger”